Ministrul Mediului, intervenţie în problema urşilor: Nu putem accepta sfaturi de la ţări care au exterminat aceste specii de 100 de ani

Redactia -

Ministrul Mediului, intervenţie în problema urşilor: Nu putem accepta sfaturi de la ţări care au exterminat aceste specii de 100 de ani

Barna Tanczos, ministrul Mediului, a făcut o serie de declaraţii despre problema urşilor din România care pătrund în comunităţile umane, în contextul în care reprezentanţi ai Comisiei pentru Petiţii din cadrul Parlamentului European vor vizita România pe această temă.

„Este pentru prima dată când o comisie de la acest nivel a Parlamentului European vine să se convingă la faţa locului că aici problema urşilor nu mai este o problemă a unei specii pe cale de dispariţie. Problema urşilor este o problemă a comunităţii care este afectată în mod grav, câteodată, de această convieţuire cu o specie protejată la nivel european. Sunt peste 150 de atacuri asupra oamenilor în ultimii 5-6 ani. (…)

Nu putem accepta sfaturi de la state care au exterminat aceste specii de 100 de ani. Nu putem accepta sfaturi de la state membre care refuză de ani de zile să primească urşi în habitatele naturale din acele ţări, din Franţa, din Germania, din Austria, unde nu mai există urşi, deşi există habitat natural pentru această specie. (…) Am auzit câteva expresii zilele acestea, că sunt ucise animale sălbatice, că sunt ucişi urşi.  Doar poate fi ucis. Animalul sălbatic este recoltat în condiţiile legii, iar ursul este o specie care este în vârful lanţului trofic şi doar omul este responsabil de modul în care gestionează această populaţie de urs”, a declarat ministrul Mediului.