Minivacanţa de Rusalii, în cifre: 2.600 de amenzi şi 33 de permise reţinute

Redactia -

Minivacanţa de Rusalii, în cifre: 2.600 de amenzi şi 33 de permise reţinute

Aproape 600 de poliţişti au acționat zilnic în perioada Rusaliilor pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi apărarea patrimoniului public şi privat în localităţile urbane şi rurale, în special în zonele lăcaşelor de cult, de pelerinaj, precum şi în staţiunile turistice şi zone de agrement.Pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor, cu ocazia sărbătoririi Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile), în județul Prahova au acţionat, zilnic, peste 600 de poliţişti. Poliţiştii au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, apărarea patrimoniului public şi privat, siguranţa rutieră şi a transporturilor feroviare, pentru ca toţi românii să se bucure în linişte de această minivacanţă.
Poliţia a asigurat zilnic, în această perioadă, patrule de ordine şi siguranţă publică, care au acţionat pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.Totodată, poliţiştii rutieri au acţionat pe toate tronsoanele de drumuri din județ, o atenție deosebită fiind acordata DN1, utilizând autospeciale dotate cu aparate radar.
Şi în ultima zi din minivacanţă, pentru o sărbătoare în linişte şi o întoarcere în siguranţă, poliţiştii rutieri au monitorizat traficul rutier, în vederea prevenirii evenimentelor grave şi combaterii încălcării regimului legal de viteză, fiind monitorizate în special traseele de deplasare dinspre staţiunile turistice. De asemenea, poliţiştii structurilor de poliţie transporturi au efectuat serviciul de patrulare cu precădere pe rutele către staţiunile montane.  Conform statisticilor existente, s-a constatat o diminuare semnificativă a faptelor comise cu violenţă şi a numărului de accidente rutiere grave, faţă de perioada Rusaliilor de anul trecut. Nu a fost comisă nicio infracţiune de omor, tentativă la infracţiunea de omor sau loviri cauzatoare de moarte.

 De asemenea, s-au produs cu 20 % mai puţine accidente rutiere grave şi au decedat mai puţine persoane, numărul lor fiind cu 50% mai mic decât în perioada de Rusalii a anului trecut. 

Sărbătorirea tradiţiilor creştine în siguranţă s-a datorat prezenţei active a poliţiştilor în stradă şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă. 

 • În această minivacanţă, poliţiştii au constatat 111 de infracţiuni. 

Poliţiştii au aplicat, în această perioadă aproape 2 600 sancțiuni contravenționale. Poliţiştii rutieri au constatat şi sancţionat 1. 484 de abateri de la normele rutiere, prevăzute de O.U.G. 195/2002.. De asemenea, au fost reţinute 33 de permise de conducere şi retrase 14 de certificate de înmatriculare.

 

Exemple de acțiuni:

 

Zilnic, în perioada 21-24.06.2013, efectivele Serviciului Rutier au executat acțiuni pe linia discipinării participanților la trafic (pe liniile viteză și portul centurii de siguranță), ocazie cu care au aplicat 629 sancțiuni contravenționale (106 pentru netilizarea centurii de siguranță și 285 pentru încălcarea regimului de viteză). Totodată, au fost reținute 5 permise de conducere și retrase 2 certificate de înmatriculare. În ziua de 22.06.2013, între orele 9 și 14, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, împreună cu specialiști ai O.J.P.C. Prahova, au desfășurat o acțiune pe raza stațiunii Bușteni, pe liniile de muncă turism și alimentație publică, ocazie cu care au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.500 lei, și au confiscat bunuri (alimentare și nealimentare), în valoare totală de 2.293 lei. În ziua de de 23.06.2013, în între orele 9 și 13, efective din cadrul Poliției Orașului Băicoi au desfășurat o acțiune în incinta târgului săptămânal din localitate, ocazie cu care au constatat o infracțiune în flagrant (furt calificat) și au aplicat 34 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.900 lei.

Exemple de infracțiuni rutiere:

–         conducerea unui autovehicul neînmatriculat – 8 (în Ploiești, Râfov – 3, Podenii Noi, DN 1 – Sinaia, Puchenii Mari și Vălenii de Munte);

–         conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis – 8 (în Ploiești – 2, Comarnic – 2, Băicoi, Sângeru, Breaza și Vălenii de Munte);

–         conducerea unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală – 5 (în Ploiești, Apostolache, Urlați, Comarnic și Băicoi).