Mircea şi Vlad Cosma – cercetaţi penal. Iată comunicatul DNA

Redactia -

Mircea şi Vlad Cosma – cercetaţi penal. Iată comunicatul DNA

Comunicat de presă DNA:


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul:
COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat în Parlamentul României, vicepreședinte al unui partid, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (trei acte materiale), și
urmărirea penală față de suspectul COSMA MIRCEA președintele Consiliului Județean Prahova, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (trei acte materiale).
Din ordonanța de efectuare a urmăririi penale au rezultat indicii rezonabile că inculpatul Cosma Vlad Alexandru împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins și a primit în perioada 2012 – 2013 de la mai mulți reprezentanți ai unor societăți comerciale –denunțători în cauză – importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăți comerciale, pe care, în fapt, aceștia le controlau
Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenției la factorii de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influență, respectiv președintele C. J. Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru) astfel încât societățile respective să obțină, de la instituția publică, lucrări și servicii curente de întreținere a drumurilor publice sau a drumurilor județene pe timp de iarnă supraevaluate, dar și decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând „comisioanele” conform înțelegerilor cu cei doi inculpați.
Inculpatului COSMA VLAD ALEXANDRU i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 alin 2) Cod de procedură penală.
Suspectului COSMA MIRCEA i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informații. Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.