Mircea Rednic: „Mergem să punem probleme la Vaslui şi să câştigăm!”

Redactia -

După ce a avut nu mai puţin de cinci jucători ai Petrolului în „echipa etapei”, stabilită de către cotidianul Gazeta sporturilor, la debutul în ediţia 2012-2013 a campionatului Ligii I, Mircea Bornescu, Lukasz Szukala, Guilherme Haubert Sitya, Damien Boudjemaa şi Hamza Younes (foto dreapta, lovind mingea cu capul, în faţa lui Bojan Golubovic, nr. 14, şi Marius Onciu, la meciul împotriva Ceahlăului Piatra Neamţ; www.gsp.ro), dar şi trei rezerve (Laurenţiu Marinescu, Adrian Cristea şi Gheorghe Grozav), antrenorul principal al Petrolului, Mircea Rednic (foto stânga), se poate declara foarte mulţumit de cifrele furnizate de InStat. Adică, firma care colaborează cu jurnalul mai sus-precizat la monitorizarea tuturor fotbaliştilor din primul eşalon fotbalistic autohton. Iată care au fost statisticile luate drept reper în stabilirea primului „11” al rundei: Bornescu (a parat 4 şuturi şi a avut o intervenţie salvatoare), Szukala (a marcat un gol şi a avut 89% pase precise), Guilherme (a dat o pasă de gol şi a bifat un procent de 82% acţiuni reuşite), Boudjemaa (o pasă de gol şi 47 de acţiuni reuşite, în ofensivă) şi Younes (a marcat trei goluri). În plus, golgheterul tunisian al Petrolului, dar şi mijlocaşul de creaţie francez au fost lideri, la numărul de şuturi la/pe poartă (6/5), respectiv în ierarhia pasatorilor (şase pase filtrante/decisive). În plus, Petrolul a avut cele mai multe cornere dintre toate cele 18 formaţii din Liga I: 9, fiind şi a doua, la egalitate cu Pandurii Târgu Jiu, la numărul de şuturi (18). Acestea au fost cifrele consemnate ulterior partidei contra Ceahlăului, de pe „Ilie Oană”, aşteptându-se altele şi mai şi, după întâlnirea de sâmbătă, 28 iulie 2012, ora 21.30 („DigiSport1”), din deplasare, cu FC Vaslui.

rednic_mircea_micaÎn perspectiva acestui prim duel cu adevărat tare, care va oferi cea dintâi măsură a valorii reale a lotului actual al „lupilor”, Rednic a primit şi două lovituri, titularii posturilor de pe dreapta din apărare, fundaşul Sebastian Achim şi stoperul George Galamaz, fiind indisponibili, din cauza unor probleme musculare ivite la un antrenament din această săptămână şi, respectiv, ulterior debutului împotriva Ceahalăului. Astfel că, nu ar fi deloc exclus ca „Puriul” să-l debuteze în centrul defensivei pe mai nou-venitul Manasse Ruben Enza-Yamissi. Cum şi retragarea pe fund a lui Ovidiu Hoban ar fi o soluţie, e drept – de conjunctură. Tot la Vaslui ar putea fi văzut şi atacantul Jeremy Bokila, de care Rednic se declară deja foarte încântat. Rămâne de văzut asupra căror titulari va opta antrenorul, de inspiraţia lui depinzând un rezultat pozitiv – victoria, în dauna unui FC Vaslui, mai precis. „Galben-verzii” – după ce şi-a pierdut „busola”, Adailton Martins, şi „zidurile”, Paul Papp şi Marius Constantin – au rămas şi fără „arc”, Wesley Lopes, recent plecat la Al-Hilal, în Arabia Saudită. Deci, este o pâine bună de mâncat, de către „lupi”, pe arena băieţilor lui Adrian Porumboiu şi Marius Şumudică! Mai ales că primul nu a mai găsit calea de a se înţelege la bani cu apărătorul sârb Zarko Markovic, de la Gaz Metan Mediaş, cel mai înalt fotbalist din Liga I. Deci, sumele oferite de Porumboiu nu iau mereu ochii tuturor!

Mircea Rednic apreciază drept pierdere mare plecarea lui Wesley, dar este şi conştient că nu asta nu înseamnă automat un succes al echipei sale: „Normal că brazilianul e un jucător foarte bun, care poate decide un meci. Chiar mă gândeam că a declarat Marius Şumudică, odată, că – dacă şi-ar lua golurile – Rapidul ar retrograda! Cam la fel stau lucrurile şi cu Wesley, la Vaslui. Oricum, e problema lor. Avem un avantaj că nu mai joacă. Plus că am auzit că sunt ceva probleme şi cu transferul lui Markovic (n.r. – între timp, vezi şi mai sus, a şi picat)… Îi ştim, îi cunoaştem, i-am văzut şi în Austria, şi contra Rapidului, dar pe mine mă interesează cum evoluăm noi. Suntem o echipă care poate să-şi impună jocul. Nu să stăm, să ne apărăm, să vedem ce-o să iasă… Noi mergem să jucăm acolo, să punem probleme, să ne creăm ocazii, să înscriem şi să venim cu toate cele trei puncte. Degeaba a plecat Wesley sau nu s-a făcut încă un transfer, la FC Vaslui, dacă noi nu ne vom dovedi mai buni”!