Mircea Rednic, tot jovial şi „alunecos”; Bogdan Stelea – la fel de taciturn şi cam ascuns

Redactia -

Înaintea primei etape a ediţiei 2012-2013 a campionatului Ligii I de fotbal, antrenorii principali ai celor două echipe din Ploieşti, Mircea Rednic (foto dreapta), de la SC FC Petrolul, şi Bogdan Stelea (foto stânga, împreună cu organizatorul de competiţii Mihai Matei şi jucătorul Valerică Găman), de la FC Astra, au susţinut câte o conferinţă de presă, desfăşurate la puţin timp una după alta, obligându-i astfel pe jurnalişti la un vertitabil tur de forţă.

Dacă „Puriul” a fost acelaşi tip simpatic, dispus la glume, ocolind elegant şi anumite subiecte mai fierbinţi, „Arnold” nu s-a dezminţit nici el, rămânând acelaşi tip distant faţă de media, nedispus la a oferi prea multe detaliii, implicit la o conversaţie care să umple golurile informaţionale mari din perioada precompetiţională. Să fie de vină mutarea „dracilor” la Giurgiu, preconizată acum a se produce peste vrei trei luni? Numai el ştie. Rednic a făcut declaraţiile obişnuite din această perioadă – despre lot, primul „11”, cel dintâi adversar, Ceahlăul Piatra Neamţ, de sâmbătă, 21 iulie, ora 19.00, meciul urmând a fi preluat în direct de „DigiSport 1”, iar Stelea a vorbit despre deplasarea la Bistriţa, pentru debutul său în calitate de antrenor principal în Liga I, în faţa trupei locale, Gloria, de duminică, tot de la şapte seara, de pe „Dolcesport 1”, efectiv actual şi câteva planuri pentru viitorul imediat.

Spicuind, petrolistului îi va fi greu, în opinia sa, să aleagă jucătorii care vor păşi, de la început, pe superbul gazon de pe „Ilie Oană”, lotul fiind împănat cu valori autentice, cu precădere, a spus el, masate la mijlocul terenului. Tehnicianul s-a decis asupra lotului de 18 jucători, care au fost cazaţi la hotel Best, stabiliment în care se vor efectua toate cantonamentele de dinaintea petidelor oficiale din noul sezon. Au rămas pe dinafară portarul Valincius Povilas, atacantul Antohony Nwakaeme Tony, nepus la punct cu pregătirea fizică, el absentând de la turneul din Austria, mijlocaşul Vlăduţ Morar şi fundaşul stânga Constantin Grecu, ambii fiind accidentaţi, dar şi nou-veniţii Manasse Ruben Enza-Yamissi, fundaş central, şi Jeremy Bokila, atacant, care au fost lăsaţi să plece acasă, în Franţa, respectiv Belgia, pentru a-şi rezolva ultimele probleme legate de mutarea lor la Ploieşti. Cei doi fotbalişti de culoare vor intra în programul normal de pregătire de luni, 23 iulie. Mai absentează la partida contra moldovenilor şi tânărul vârf Mihai Roman, căruia i se caută o echipă la care să fie împrumutat, pentru a evolua mai mult. Rednic este mulţumit nu numai de lot, ci şi de aspectul financiar al atacării viitorului sezon, mărturisind, fără a şi detalia însă, că vor exista recompense băneşti atrăgătoare pentru elevii lui. Unii care pot astfel să abordeze cu maximă seriozitate meciul cu echipa lui Pinalti, ce trebuie musai câştigat şi decis, dacă se poate, încă de la început, pentru a nu exista surprize neplăcute pe parcursul acesteia. Context în care antrenorul principal – care îşi doreşte enorm un trofeu cu Petrolul – se bazează foarte mult şi pe contribuţia actualui medic al „lupilor”, dr. Claudiu Stamatescu, de a-i face apţi de joc, la ora disputei contra Ceahlăului, pe căpitanul Sony Mustivar, care îi va avea drept „rezerve” la purtatul banderolei pe Daniel Opriţa şi, respectiv, George Galamaz, şi pe golgheterul din sezonul trecut, Hamza Younes. Cei doi, a declarat Rednic, au acuzat uşoare probleme musculare după ântâlnirea cu echipa de tineret a grecilor de la AEK Atena. Cât îl priveşte pe Jules Diouf, cel despre care antrenorul Petrolului a mărturisit că vorbit cu el la telefon, fundaşul central de la Toulouse B va veni duminică, 22 iulie, la Ploieşti şi va fi supus, de a doua zi, la probe, pentru a se vedea dacă merită un transfer.

Mihai_Matei_Valerica_Gaman_si_Bogdan_Stelea_in_conferinta_de_presa_20_iulie_2012_dani_cosarek_selectataŞi Stelea are unele probleme de efectiv, iar pentru a avea de unde alege bine, a decis ca tot lotul disponibil al Astrei, format din 21 de fotbalişti, să fie deplasat la Bistriţa, acolo unde s-a ajuns pe calea aerului, întoarcerea acasă făcându-se însă terestru, cu propriul autocar. Lipseşte, în continuare, unul dintre jucătorii cei mai vechi, polivalentul Ovidiu Mihalache, nerecuperat pe deplin după o intervenţie chirurgicală delicată. Dar şi Yahaya Seydou, jucător de culoare adus în această vară, nu a mers în Ardeal, el trebuind să suporte un control medical suplimentar, descoperindu-i-se anumite probleme cardiace. Nu este inclus în efectivul pentru Bistriţa nici fundaşul central Salif Nogo, la serviciile căruia se intenţionează a se renunţa cât de curând. Fostul portar al echipei naţionale a României – care a refuzat să furnizeze ştiri despre echipa sa şi în afara conferinţelor de presă! – a mai declarat că lotul Astrei se va mări totuşi, fiind timp pentru transferuri care să nu fie făcute în pripă. Asta curios, după ce preşedintele executiv Dinu Gheorghe, care nu a onorat cu prezenţa conferinţa de presă, ca şi conducătorii Petrolului, de altfel, vorbea – recent – despre sosirea a cel puţin unui atacant şi a unui fundaş stânga, o a treia achiziţie, din Norvegia, urmând a se face pe 1 august. S-or fi „pierdut pe drum”?