Mircea Roşca – declaraţie de la tribuna Parlamentului despre cazul Flaminia

Redactia -

Mircea Roşca – declaraţie de la tribuna Parlamentului despre cazul Flaminia

Declaraţie politică

 

Stimaţi colegi parlamentari,

 

Cazul navei Flaminia, amplu mediatizat m-a determinat să am astăzi această intervenţie de la tribuna Parlamentului. Vreau să precizez de la început că toată zvonistica şi toate scenariile create în jurul acestui caz nu aduc nimic bun României şi cetăţeanului de rând.

Cred că este foarte important ca această situaţie care din punctul meu de vedere nu conţine nicio intrigă cu iz scandalos, să fie rezolvată de autorităţile române cu responsabilitate, profesionalism şi in mod transparent. Faptul că o navă distrusă parţial în urma unui incendiu anul trecut, a acostat în portul Constanţa, pentru proceduri de decontaminare, urmând ca apoi să intre în reparaţii, nu ar trebui să inflameze spiritele. Este adevărat că prezenţa acelor substanţe chimice periculoase la bordul navei reclamă măsuri speciale de siguranţă luate de către cei care asigură lucrările de decontaminare, însă acest lucru nu justifică întreaga avalanşă de supoziţii unele dintre ele de-a dreptul apocaliptice.

Însă în legătură cu acest subiect, există un aspect care, în calitate de deputat şi de locuitor al judeţului Prahova mă deranjează. Din relatările publice, în ultima perioadă, a fost acreditată ideea că apele uzate rămase pe nava Flaminia în urma stingerii incendiului vor fi transportate la o firmă din Prahova, unde ar urma să fie epurate. Din informaţiile pe care le deţin, staţia de epurare din judeţul Prahova care ar urma să proceseze aceste ape uzate nu beneficiază de aviz de mediu pentru funcţionare, de aceea este vital pentru protecţia mediului şi a locuitorilor acestui judeţ ca autorităţile competente să se asigure că întreg procesul se desfăşoară legal şi cu respectarea cerinţelor de mediu şi de siguranţă a populaţiei. Nu vreau să fiu înţeles greşit, că aş încerca prin această intervenţie publică să iau apărarea cuiva sau să acopăr pe cineva, doresc doar să fac un apel către toate entităţile statului cu responsabilităţi directe în gestionarea acestui caz să fie vigilente şi să se implice cu responsabilitate maximă în gestionarea acestei situaţii. Mă adresez în principal oficialilor Ministerului Mediului, ai Gărzii de Mediu care sunt obligaţi să monitorizeze procedurile de decontaminare a navei astfel încât să nu existe niciun risc de mediu şi pentru populaţie, precum şi autorităţilor locale din judeţul Prahova care au datoria să protejeze cetăţenii acestui judeţ, primind în acest sens un mandat explicit din partea lor la ultimele scrutine electorale.

Nu este un apel populist, îmi doresc să existe comunicare şi decizii luate transparent în legătură cu acest subiect, pentru că interesul public faţă de acest caz este unul crescut. La nivel de imagine, România a avut după anii 89, multe etichete pe nedrept puse. A existat un întreg foileton mediatic legat de îngroparea în România a deşeurilor radioactive, nu vreau ca acest scenariu să se repete şi să devenim din nou periferia Europei, iar judeţul Parhova un punct toxic pe această hartă. De aceea, trebuie să dovedim că respectăm legislaţia europeană în domeniu, că respectăm bunele practici în materie de operaţiuni de decontaminare a navelor şi ne protejăm şi respectăm cetăţenii. Finalizarea cu succes a acestei operaţiuni va reprezenta o carte de vizită importantă pentru România în relaţiile cu partenerii externi. De aceea, consider un plus faptul că specialiştii noştri vor repara această navă într-un port românesc.

Apelul meu este pentru un parteneriat responsabil şi constructiv între toţi factorii implicaţi în această speţă pentru că avem nevoie de colaborare între instituţiile statului, în numele interesului public şi al cetăţeanului.

 

Vă mulţumesc,

 

Mircea Roşca

 

Deputat PNL de Prahova