Moldoveanu s-a întâlnit cu niște ardeleni și i-a „înțepat” cu foarfeca! Cu SMURDUL alături, Petrolul trăiește din nou!

Dragos Trestioreanu -

Moldoveanu s-a întâlnit cu niște ardeleni și i-a „înțepat” cu foarfeca! Cu SMURDUL alături, Petrolul trăiește din nou!

Se spune, nu doar o singură dată, că orice rău este spre bine. Cel puțin în cazul Petrolului, recent, s-a dovedit că a fost chiar așa. Găzarii s-au întors de la Timișoara bătuți măr. Urmarea? Una firească: destituirea – pentru că, în sfârșit, se putea, locul 5 fiind în afară obiectivului! – staff-ului tehnic, fie de pe bancă, fie din… fotoliu. Automat, aducerea altui antrenor principal + colaboratorii săi. Și, așa cum se zice în fotbal, dar poate nu numai, oricare nou-venit înseamnă (și) un șoc. Așa s-a și întâmplat sâmbătă după-amiază spre seară, pe arena Ilie Oană, luată cu asalt, ca „pe vremuri”, de 10.000 de petroliști, printre care s-au strecurat și vreo 3-400 de ultrași ai lui „U”, ajutați și de frați dinamoviști. Suporteri care au ajuns până acolo, la final, încât i-au strigat măscări lui Robert Moldoveanu, un… dinamovist împrumutat la Petrolul vreme de șase luni!!! În schimb, spre lauda lor, cele trei galerii ale Petrolului, ba chiar patru, fiindcă de data aceasta tribunele 1 și 0 chiar au fost la înălțime, și-au văzut de încurajări și cântece. Însă, asezonate cu… zgomotul asurzitor al prea multor petarde. În rest, bannere la P1, T2 și P2, cu texte având subînțeles, unele însă, cum spun francezi, destinate exclusiv „pour les connaiseurs”! Bref, meci bun, atmosferă ca în Liga 1, mulți foști fotbaliști de prim eșalon pe teren, unii fiind ex-internaționali, gol de senzație și un rezultat final care i-a mulțumit pe fanii Petrolului: 1-0! Implicit, o a treia echipă de deasupra ploieștenilor, în ierarhie, cu bilanț negativ bilateral în fața „lupilor”, în acest sezon. Încă un 1-0, în ultima etapă, și ar fi în aceeași situație și liderul provizoriu de-acum, Academica Clinceni.

Gigi Mulțescu, noul ales, așa cred eu, al lui Mădălin Mihailovici, Cristi Vlad și Octavian Grigore, s-a dovedit, cum se anticipa, tehnicianul potrivit la… echipa (aparent) nepotrivită. A fost potrivit deoarece apelând la aceiași jucători ca și predecesorul, nici nu avea cum proceda altfel, i-a… schimbat cu totul! Altă determinare, alt angajament, alt mod de abordare al jocului, altă vigoare, altă mentalitate = alt rezultat final! Adică, victorie! O victorie adusă, în minutul 29, de o centrare mai slăbuță, a lui Saim Tudor, pe care Moldoveanu a abordat-o printr-o schimbare rapidă a poziției sale, alegând să fie cu spatele la poartă și folosind piciorul numai bun, dreptul, cu ajutorul căruia să lovească balonul, din foarfecă, cât să îl trimită peste Dur-Bozoancă, de la vreo 10 metri, din lateral stânga, în colțul opus, în plasă! Un gol de poveste! De văzut și revăzut, mai ales! Chiar dacă, în rest, au fost destule ocazii, marea majoritate ale petroliștilor, meciul poate fi redus la reușita lui Robert, cel care merită să meargă, la vară, și doar pentru atât, la EURO „U 21” din Italia și Malta!

Ce-a făcut Gigi Mulțescu, în derbiul cu „U”, pentru a confirma părerea suporterilor „galben-albaștrilor” că doar el trebuia să fie alesul? Ba chiar, încă din toamna trecută! I-a transformat pe cei doi mijlocași la închidere, Ghinga și Pușcaș, în fundași centrali de nădejde, ceea ce până acum Cornățeanu nu fusese capabil s-o facă, l-a motivat pe Țigănașu, el arătând din nou a fotbalist de prim eșalon, ci nu de… Liga a III-a, ca până în prezent, l-a eliberat de teamă pe Borța, dându-i frâu liber, l-a determinat pe Bucșa să „mănânce iarbă”, pe Kozoronis să încerce să grăbească pașii acomodării, pe Marinescu să penduleze pe toată lungimea trioului ofensiv, ca la prima tinerețe, să facă din doi „U 21”, Moldoveanu și Saim, oamenii meciului, iar pe Arnăutu să-și continue meciurile cu adevărat bune din ultima vreme, după ce trecuse prin spaima că ar putea fi iar scos din lot, de către fostul antrenor, într-un contingent cuprinzându-i și pe Chindriș – ce repriză secundă a făcut arădeanul! – și Nini Popescu. I-a dat iar încredere lui Lungu, mergând pe mâna și inspirația lui… Cătălin, feciorul său. Deși au intrat mai puțin, Rusu și Sarris nu au fost verigile… supărate, ba dimpotrivă. Cu fiul și cu Daniel Timofte, plus turcul Yuksel Yeșilova, alături, cel poreclit SMURDUL a dat din nou o lecție despre ceea ce înseamnă a fi mare antrenor. Chiar și când ai fost instalat marți și ai avut meci greu sâmbătă! A ieșit bine, cum era să iasă, cu un anume noroc, și la penultima descălecare pe arena Ilie Oană,  atunci când primul meci a fost cu… Steaua, câștigat la limită doar de bucureșteni. De-acum însă, euforia trece și vin la rând emoțiile și speranțele pentru Bacău. La un Aerostar care joacă fotbal, dar nu are rezultate și-și va vinde astfel scump de tot pielea, duminica viitaore, de la ora 15.00. Cu un alt succes, lui Gigi Mulțescu suporterii îi vor ridica deja soclul. Al unei statui pe care s-o termine la… promovare! Așa să le ajute Dumnezeu!

FC PETROLUL: Lungu 7 – Borţa 7, Ghinga 7.5, Puşcaş 7.5, Ţigănaşu 7 – Bucşa 7.5, Kozoronis 7 (46 – Chindriş 7.5) – Marinescu (cpt) 7 (84 – Sarris) – Saim Tudor 8, Arnăutu 7.5 (79 – Rusu), Moldoveanu 10. Colectiv tehnic: Gheorghe Mulţescu (antrenor principal), Daniel Timofte (antrenor secund), Cătălin Mulțescu (antrenor al portarilor), Yuksel Yeșilova (preparator fizic).

„U” CLUJ: Dur-Bozoancă 6 – Cordoş 6, Abrudan 6, Berci 5 – Coman 6, Giurgiu (cpt) 6 (60 – Axente 5.5), Sepsi 6, Taub 6 –  Ianoș 5.5 (65 – Haţiegan 6.5), Gavra 6 (77 – Florescu), Pîrvulescu 5.5. Colectiv tehnic: Bogdan Lobonţ (antrenor principal), Adrian Iencsi (antrenor secund), Călin Albuț (antrenor al portarilor), Dan Didiță (preparator fizic).

Au arbitrat: George Cătălin Găman 7 (Craiova) – Vladimir Urzică 6.5 (Piatra Neamţ) şi Adrian Popescu 6.5 (Craiova).

Arbitru de rezervă: Andrei Lucian Ţiţii (Sibiu).

Observatori: Ciprian Anton (Suceava), pentru joc, Ioan Cristea (Bucureşti), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Bucșa (22), Sepsi (40), Berci (41 și 89), Hațiegan (82), Pușcaș (86), Lungu (90+2).

Cartonaş roşu: Berci (89).

Foto: www.fcpetrolul.ro