„Montarea conductei avariate a făcut-o firma Tancrad, la lucrările la linia de tramvai, în 2015 şi este în garanţie”, declară primarul Adrian Dobre

Daniel Dimache -

„Montarea conductei avariate a făcut-o firma Tancrad, la lucrările la linia de tramvai, în 2015 şi este în garanţie”, declară primarul Adrian Dobre

Astăzi, primarul Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti, a susţinut o conferinţă de presă pe tema avariei majore la sistemul alimentare cu apă potabilă, ce afectează circa 30.000 de locuitori. Zona Republicii şi o parte din Cartierul Nord a avut apă cu impurităţi la robinet, începând cu ziua de sâmbătă. Avaria este cea mai gravă din ultimii 20 de ani şi a vizat una dintre cele 4 conducte de alimentare cu apă potabilă a municipiului. La momentul de faţă se menţine interdicţia consumului de apă de la robinet, deşi conducta respectivă a fost racordată la o altă sursă, curată, sistemul permiţând acest lucru, însă problele microbiologice pot fi luate de Direcţia de Sănătate Publică abia mâine la orele prânzului, la 72 de ore de la recoltarea celor anterioare. După incident, Apa Nova a pus la dispoziţia locuitorilor, inclusiv secţiei de contagioase „Movila” a Spitalului Judeţean de Urgenţă, mai multe cisterne cu apă potabilă, iar astăzi elevii de la şcolile din zonă au primit apă îmbuteliată.

În privinţa stabilirii răspunderii şi a luării în consecinţă a unor măsuri din partea administraţiei publice locale, lucrurile nu au fost pe deplin clarificate. Însă câteva aspecte sunt certe: lucrarea de introducere a conductei avariate a fost executată de firma Tancrad, la executarea proiectului de modernizare a şinelor de tramvai şi nu s-a putut interveni de urgenţă pentru că s-ar fi pierdut garanţia lucrării. Firma Tancrad  nu s-a prezentat la solicitarea Primăriei Ploieşti, decât astăzi.

„Nu se poate explica. Este vorba despre o conductă cu diametrul de 630 milimetri diametru, din polietilenă de înaltă densitate, montată în anul 2015, lucrarea fiind în garanţie. N-ar fi trebuit să existe aşa ceva. Montarea conductei a fost cuprinsă în lucrările la linia de tramvai şi a executat-o firma Tancrad. Rămâne să vedem dacă e vina lor sau nu”, a declarat primarul Ploieştiului.

În ce priveşte Apa Nova şi Regia Autonomă de Servicii Publice din cadrul Primăriei, li se reproşează că au anunţat populaţia cu o întârziere de 5 ore de la producerea avariei.