Măsuri speciale în Prahova, pentru a nu avea probleme în perioada Paştelui

Redactia -

Măsuri speciale în Prahova, pentru a nu avea probleme în perioada Paştelui

Prefectul Adrian-Florin Dobre a cerut institutiilor abilitate sa intocmeasca planul comun de actiuni ce vor fi intreprinse in judetul Prahova, pentru protejarea sanatatii si sigurantei populatiei, in perioada Sarbatorilor Pascale. Planul cuprinde masuri de supraveghere sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor si sanatate publica, actiuni ce urmeaza a fi desfasurate de catre Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova si actiunile ce vor fi intreprinse pentru asigurarea ordinii si linistii publice.  

In perioada Sarbatorilor Pascale, cand in mod traditional se consuma cantitati mari de alimente, se va intensifica frecventa controalelor sanitare veterinare in unitatile de producere, procesare, depozitare si valorificare a produselor de origine animala si in piete agro-alimentare. Medicii veterinari oficiali, care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare, unde producatorii particulari comercializează produse de origine animala (lapte, branza, oua, etc), vor verifica documentele care atesta provenienta (inregistrare sanitara veterinara pentru vanzare cu amanuntul sau vanzare directa, certificat de producator eliberat de Primarie) si salubritatea (carnet de sanatate al animalelor vizat de medicul veterinar zonal), modul de depozitare si comercializare a produselor de origine animala. La nivelul DSVSA s-au realizat echipe formate de inspectori care vor verifica in aceasta perioada toate pietele agro-alimentare din judetul Prahova. In aceasta actiune, in situatii speciale, vor fi solicitate si celelalte organe de control de la I.J.P Prahova, D.S.P Prahova si O.J.P.C Prahova.

          Directia de Sanatate Publica Prahova va desfasura activitati de control la urmatoarele tipuri de unitati: unitati de depozitare si distributie produse alimentare si unitati de comercializare produse alimentare. Actiunile de control in unitatile de comercializare produse alimentare se vor desfasura mai ales in supermarketuri, avand in vedere numarul mare de cumparatori si in pietele agroalimentare din judet. Neconformitatile constatate in urma controalelor, cu impact asupra sanatatii publice vor fi comunicate autoritatilor administratiei publice locale. Mentionam ca in aceasta perioada se vor desfasura si alte activitati tematice de control, care au acelasi scop de prevenire a imbolnavirilor in randul populatiei, in unitatile de productie produse alimentare, mai ales cele de patiserie-cofetarie, in unitatile de alimentatie publica si colectiva (inclusiv cele din unitatile sanitare), taberele scolare si unitatile de cazare. De asemenea se vor efectua activitati de control la nivelul unitatilor de primiri urgente (UPU) si camerelor de primiri urgente (CPU) din unitatile sanitare cu paturi pentru a se verifica modul de asigurare a asistentei medicale si a stocurilor de medicamente si materiale sanitare.

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova va verifica operatorii economici ce comercializeaza produse alimentare specifice sarbatorilor pascale in cadrul pietelor agroalimentare din municipiul Ploiesti si orasele din jud Prahova.Se urmareste legalitatea actului de comert, conformitatea si siguranta alimentara a produselor comercializate, modul de pastrare-depozitare, monitorizarea regimului termic, incadrarea in cadrul termenului de valabilitate, informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor cu elementele de identificare si caracterizare, afisare pret, legalitatea mijloacelor de masurare. Va fi verificata de asemenea activitatea supermarketurilor din municipiul Ploiesti si judetul Prahova, urmarindu-se legalitatea comercializarii produselor, incadrarea in cadrul termenului de valabilitate, informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor cu elementele de identificare si caracterizare precum si concordanta dintre pretul afisat la raft si pretul perceput la casele de marcat.

Pe parcursul Sarbatorilor, Inspectoratul Judetean de Politie Prahova va intensifica activitatilor politienesti prin executarea unor actiuni punctuale, in functie de situatia operativa si evolutia fenomenului infractional caracteristic acestei perioade. Se vor organiza dispozitive de siguranta publica in zonele unde exista o mare afluenta de persoane; se vor efectua verificari la agentii economici ce au fost identificati ca desfasoara activitati de prelucrare, depozitare, transport, comercializare de animale vii, oua sau alimente de origine animala, sub aspectul respectarii normelor sanitar-veternare si inregistrarii in evidentele financiar-contabile a cantitatilor de marfuri aprovizionate sau vandute; se va asigura prezenta activa a agentilor de politie rutiera, la orele de varf, pe principalele artere din zonele turistice, precum si pe traseele de acces catre aceste zone, pentru combaterea excesului de viteza, prevenirea accidentelor si ambuteiajelor rutiere, fluidizarea si controlul circulatiei in zonele aglomerate si pe principalele cai de comunicatie spre statiunile turistice montane;