Munca la negru. ITM Prahova a aplicat amenzi în valoare de 350 mii de lei în luna februarie

Redactia -

Munca la negru.  ITM Prahova a aplicat amenzi în valoare de 350 mii de lei în luna februarie

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat, în luna februarie  2014, acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 349.300 de lei.  Au fost depistate 9 persoane care lucrau fără forme legale. De asemenea, la 2 societăţi comerciale au fost identificate 2 persoane care desfăşurau activitate  şi ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise  în REVISAL. Aceste unităţi au fost sancţionate cu amenzi în cuantum de  10.000 de lei fiecare.

            În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 406 controale, din care 389 au avut ca obiectiv munca fără forme legale. Dintre acestea, 18 unităţi au fost verificate pe timp de noapte în cadrul a 6 acţiuni de control. S-au aplicat amenzi în domeniu de 212.800 de lei, din care 90.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 121 angajatori şi 7 persoane fizice au fost sancţionate contravenţional deoarece au acceptat să muncească fără forme legale de angajare.

            În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 258 controale şi 179 de angajatori au fost sancţionaţi. S-au aplicat amenzi în valoare de 136.500 de lei. La 12 angajatori s-a dispus oprirea echipamentelor de lucru pentru că exista pericol de accidentare. Angajatorii au comunicat către ITM Prahova 25 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca accidente de muncă.