Municipiul Cascais, al 12-lea oraș înfrățit cu Sinaia

Daniel Dimache -

Municipiul Cascais, al 12-lea oraș înfrățit cu Sinaia
 
Vlad Oprea – primarul orașului și Carlos Carreiras – primarul municipiului Cascais au semnat astăzi, 18 sept. 2018, actul de înfrățire a celor doua localități. La eveniment au participat E.S. dr. Fernando Teles Fazendeiro – Ambasadorul Republicii Portugheze la București, Maria 
do Céu Garcia – viceprimarul Municipiului Cascais, prinţul Nicolae al  României și consilieri locali.
Acordul de înfrățire va contribui la consolidarea cooperării între cele două oraşe, în domenii de interes – cultură, sport, protecţia mediului, turism, urbanism şi dezvoltare locală, administrație locală și învățământ, ca urmare a multiplelor interese comune între cele două oraşe, în calitate de centre turistice și cu un important patrimoniu cultural.
De asemenea s-au purtat discuții pe tema: mobilitate urbană durabilă. Localitatea portugheză  s-a impus în ultimii ani drept un lider mondial în materie de mobilitate inteligentă și energie regenerabilă.  S-a stabilit realizarea de schimburi de elevi/tineri şi funcţionari între cele două municipalităţi, în diverse formule: schimburi de bune practici, workshop-uri, etc.

Cascais, o minune lusitană

Cascais este un oraș situat în partea de vest a Portugaliei, pe malul Atlanticului. Suburbie a capitalei portugheze Lisabona, localitatea a evoluat de la un mic port pescăresc la o stațiune balneoclimaterică vestită.

Cascais se se intinde pe  97,40 km² si are 206 479 de locuitori împărțiți în 4 parohii. În partea de nord este limitat de orașul Sintra, în est de orașul Oeiras și în sud/vest de oceanul Atlantic, parte care se mai numește și faimoasa Costa do Estoril.

Cascais se situeaza la 30 de minute de Lisabona de-a lungul malului mării. încă din secolul al XIX-lea, Cascais este unul dintre oraşele cele mai vizitate şi apreciate din punct de vedere turistic. Turiștii se pot bucura de o clima blânda, plaje, peisaje şi gastronomie variată.

Astăzi, în Cascais există un port mare cu iahturi  și mai multe plaje mici de nisip.

Turiștilor din Lisabona le este ușor sa ajunga în Cascais atât cu mașina, cât și cu frecventele trenuri de navetiști, cu un cost minim. Municipiul are un muzeu de artă, dar și un muzeu oceanografic,  parcuri și încântătoare străzi pavate, aflate în centrul istoric. Orașul are multe hoteluri si apartamente turistice, precum și multe restaurante, pentru toate categoriile sociale. Este un loc bun pentru cei care vizitează Lisabona și împrejurimile și nu doresc să se cazeze în centrul luxosului oraș, dar totuși preferă un mediu urban și sofisticat.

Cascais este înconjurat de plaje populare, cum ar fi plaja Guincho, la vest și muntii Sintra, la nord. Câteva dintre țărmuri sunt înconjurate de stânci, ceea ce ofera turiștilor peisaje și obictive turistice naturale cum ar fi Boca do Inferno. Este, de asemenea, o destinație populară de golfuri cu aproximativ 10 golfuri în apropiere. Surfing, sailing, windsurfing si kitesurfingul sunt de asemenea populare datorită vremii favorabile. În 2007, Cascais a fost gazda oficială a Campionatului Mondial ISAF.

Municipalitatea găzduiește, de asemenea, evenimente internaționale privind tenisul și motocicletele. Mai mulți ani la rând a fost gazda pentru FIA F1 Portugalia Grand Prix.  Faimosul cazinou Estoril este unul dintre cele mai mari din Europa. Aproape de cazinou se afla hotelul Palacio, un hotel de 5 stele unde scene din filmul cu James Bond, On Her Majesty’s Secret au fost filmate. (Wikipedia)

Localităţi înfrăţite cu oraşul Sinaia

AOSTA – Italia

GAINESVILLE- Texas, Statele Unite ale Americii

 ATHIS MONS – Franţa

ILYICHEVSK – Ucraina

DIMONA – Israel

OHRID – Macedonia

KUȘADASI – Turcia

CASTELBUONO– Italia

CETINJE– Muntenegru

THAME- Anglia

HÂNCEŞTI – Republica Moldova