Municipiul Ploiești găzduieşte Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori

Daniel Dimache -

Municipiul Ploiești este gazda Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori, ediția a V-a, eveniment organizat în premieră în țara noastră.

Primarul Municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici însoțit de viceprimarii municipiului, Magdalena Trofin și domnul Daniel Nicodim, împreună cu administratorul public al Municipiului Ploiești, Simona Albu, s-au întâlnit, astăzi, la sediul municipalității, cu prof. Daniela Lica, director al Centrului Județean de Excelență Prahova, organizator al acestei competiții educaționale de talie internațională alături de Societatea de Performanță și Excelență în Informatică(SEPI).

Cu acest prilej, reprezentanții Municipiului Ploiești s-au arătat încântați de decizia luată de către organizatorii acestui eveniment, de a desfășura Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori în orașul nostru.

În acest context, executivul ploieștean a adresat felicitări pentru această inițiativă doamnei prof. Daniela Lica, precum și pentru rezultatele de excepție obținute de elevii pregătiți de domnia sa, în cadrul altor competiții de acest gen. Totodată, conducerea municipalității le-a urat succes participanților la acest concurs.

Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori (EJOI) este un eveniment semnificativ, o piatră de temelie, în dezvoltarea elitei industriei IT din statele membre ale Consiliului Europei.

Scopul principal al acestui eveniment educațional de elită este de a încuraja interesul copiilor pentru informatică și de a stimula dezvoltarea informatici competiționale în Europa în ansamblu, precum și de a recunoaște tinerele talente din Europa în IT.

Aflată la a cincea ediție, Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori este organizată în România, la Ploiești, cu sprijinul autorității publice locale. Din cauza situației pandemice, olimpiada se va desfășura pentru toate cele 30 de țări participante, în sistem online.

Țările participante la această ediție sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Franța, Georgia, Grecia, Ungaria, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Turcia, Ucraina.

Olimpiada se adresează tinerilor elevi de până în 16 ani, anul acesta la competiție luând parte 171 de elevi.

Competiția constă în 2 zile de antrenamente (practice session) și două zile de probe, fiecare a câte 4 ore.

România va fi reprezentată de 2 echipe de elevi din țară (8 elevi), selectați în urma fazelor județene, naționale și a barajelor din cadrul Olimpiadei organizate anul acesta de Societatea de Performanță și Excelență în Informatică (OSEPI).

Pentru monitorizarea probelor se respectă regulile impuse de Comitetul Internațional, aplicate la Olimpiada Internațională de Informatică pentru competițiile desfășurate în format online: monitorizare ambientală și înregistrarea ecranelor.

Staff-ul României se va afla la Ploiești, în perioada 24-28 august 2021, din delegație făcând parte elevii concurenți, alături de profesorii team-leaderi, respectiv echipa organizatoare – membrii comisiilor științifice, tehnice și de secretariat.

Festivitatea de deschidere va avea loc pe astăzi, la ora 15.00, la sala de festivități a Colegiului Național “Ion Luca Caragiale” Ploiești.