Mutaţi dintr-o sală în alta, ploieştenii s-au răzbunat pe olteni

Redactia -

Anunţată, iniţial, că se va desfăşura în noua sală a sporturilor, de 4.000 de locuri, din Craiova, partida din Liga Naţională de baschet masculin dintre echipa locală, SCM Universitatea, şi CSU Asesoft Ploieşti a fost mutată din cauza… alegerilor parlamentare, din lipsă de număr suficient de jandarmi, într-o incintă mai mică, „Ion Constantinescu”, acolo unde s-au înghesuit vreo 600 de iubitori ai sportului jucat la panou. Oaspeţii s-au aliniat la centrul terenului purtând un banner pe care scria „R.I.P. NIKOLA ILIC/NU TE VOM UITA NICIODATĂ!” şi avea imprimate o fotografie cu fostul jucător al Asesoftului, decedat la vârsta de numai 27 de ani, în urmă cu trei zile, şi drapelele Serbiei şi României. Alături de baschetbaliştii ploieşteni şi antrenorii lor a stat şi preşedintele executiv Ionuţ Georgescu, care şi-a pus peste cămaşă un tricou albastru cu numele şi numărul purtat la campioni de către Ilic – 5. Număr care, scrie www.csuasesoft.ro, a fost retras în mod oficial, ca un omagiu pentru fostul talentat şi puternic pivot sârb.

După minutul de reculegere păstrat în memoria sportivului trecut în feiinţă, echipa „alb-albaştrilor” a demarat în trombă şi, până la pauză, a rezolvat, în mare parte, soarta partidei, mergând la vestiare cu 12 puncte avans, după un dublu 28-22! Succesul a fost consolidat în sfertul al treilea, încheiat cu 26-19 pentru CSU Asesoft, ultimul act prelungindu-se multă vreme fiindcă antrenorul sârb al gazdelor, Andelko Mandic, le-a solicitat băieţilor săi să fragmenteze jocul prin faulturi după faulturi. Tactică uzuală în baschet, dar fără sorţi de izbândă acum, fiindcă baschetbalistul ales din trupa ploieşteană a fi oprit mereu prin mijloace neregulamentare, Aleksandar Vlahovic (la minge; Foto: Mirela Oprea), a dovedit mână foarte bună de la linia de „libere” şi a devenit astfel coşgheterul întâlnirii, după ce a transformat în puncte, printre altele, şi 19 dintre cele 25 aruncări de acest gen avute la dispoziţie. Pe final de meci, când s-a văzut că strategia a eşuat, unul dintre americanii de la SCM Universitatea Craiova, Travis Lee Bureau, a renunţat să mai atace coşul advers, ţinând mingea la trecerea timpului, în două situaţii. Aşa s-a terminat o confruntare dominată clar de către echipa mult mai bună, cea din Ploieşti, care a reuşit să câştige şi ultimul sfert, 34-29, întorcând scorul acestuia după numărul mare de aruncări libere transformate. A fost 116-92, oaspeţii reuşind pentru prima oară în acest sezon să treacă de suta de puncte. De notat că, în ultimul act, craiovenii au avut nu mai puţin de patru jucători eliminaţi pentru 5 greşeli personale, printre care şi fostul fundaş al Asesoftului, sârbul Rade Dzambic, autorul unor assist-uri superbe pentru yankeii LeVar Seals Cortez şi Bureau, concretizate de aceştia prin mult aplaudate slam-dunk-uri. Nervos peste măsură, cel căruia i se spunea, pe când juca pentru Elba Tmişoara, „Turbo Rade”, a fost scos din sală de către arbitri, în urma unor proteste ce au depăşit limita admisibilă! Unele de neînţeles, dată fiind diferernţa mare de puncte dintre cele două combatante, din acel moment.

SCM UNIVERSITATEA: Rade Dzambic (14 puncte; 1×3), Darko Habuş (19; 1×3), LeVar Seals Cortez (22; 5×3), Travis Lee Bureau (16; 1×3), Ionuţ Drăguşin (13)/Iulian Orbeanu (2), Nikola Djurasovic (2), Cătălin Petrişor (4), Cristian Corneanu. Antrenor: Andelko Mandic.

CSU ASESOFT: Aleksandar Vlahovic (30; 1×3), Szijarto Levente (13; 1×3), Ivars Timermanis (15; 5×3), Cătălin Burlacu (16), Vladimir Tica (17; 2×3)/Robert Nyakundi (12; 1×3), Virgil Stănescu (6), Adrian Tudor (7), Vukaşin Mandic, Vlad Negoiţescu, Vlad Dumitrescu, Adrian Movileanu. Antrenor: Vladimir Arnautovic.

Au arbitrat: Laurenţiu Grigoraş (Buzău), Ciprian Stoica (Sibiu) şi Sorin Drugău (Braşov).

Comisar FIBA: Ion Olaru (Bucureşti).

Eliminări pentru 5 greşeli personale: LeVar Seals Cortez, Darko Habuş, Cătălin Petrişor, Rade Dzambic.

Jucătorii echipei campioane au dedicat victoria de la Craiova memoriei lui Nikola Ilic, fost câştigător al titlului naţional, cu formaţia Asesoftului, în vara anului 2010. Ploieştenii vor combate marţi, 11 decembrie 2012, la sala de sport din Brazi, cu trupa lui Keravnos Strovolou Nicosia, în ultima etapă a competiţiei continentale EuroChallenge Cup, în speranţa unui succes de consolare, iar în runda viitoare a LN, peste o săptămână, vor primi replica – tot acasă – grupării CS Gaz Metan Mediaş, în ultimul meci tare din acest an.