Mutu a marcat cel mai rapid gol din carieră și a deschis balul de sub soarele torid!

Redactia -

Mutu a marcat cel mai rapid gol din carieră și a deschis balul de sub soarele torid!

Supărat/împăcat pe/cu suporterii, joi seară, pe arena Ilie Oană, în/la finalul primei manșe a turului III preliminar din Europa League, cu Viktoria Plzen, Adrian Mutu (foto mijloc, dreapta; www.fcpetrolul.ro) și-a recăpătat banderola trei zile mai târziu, începând – bineînțeles – ca titular meciul din etapa a II-a a campionatului Ligii I, împotriva unei formații aflate la al doilea sezon consecutiv pe cea dintâi scenă a fotbalului autohton, FC Botoșani. I-au trebuit „Briliantului” doar 59 de secunde pentru a înscrie din nou – a fost cea mai rapidă reușită din cariera lui, după cum a declarat! -, de data aceasta cu capul, de pe linia careului mic, ulterior unui nou corner bătut ca la carte, de pe dreapta, de către Pablo de Lucas (foto jos, stânga, devansându-i pe Sebastian Ianc și Petre Ivanovici; www.fcpetrolul.ro), play-makerul Petrolului pun\nd indigoul pe execuția lui din turul cu Flamurtari Vlora, când beneficiarul serviciului i-a fost Toto Tamuz. Portarul gafeur tot mai mult pe „Ilie Oană”, Lazar, a comis-o și când era la Adi_Mutu_dupa_golul_din_secunda_89_fcpetrolul.roPandurii Târgu Jiu, nu a fost scutit, apoi, tot pe termen scurt, de încă două goluri ale „lupilor”. Albin, mult mai vioi și mai preocupat să iasă în prim-plan decât la partida cu Viktoria Plzen, a fost la capătul unei pase perfecte a căpitanului, trimisă printre picioarele naivului Patache, uruguayanul plasând mingea în cross, din colțul stâng al careului mic. Era minutul cu ghinion, 13, dar pentru oaspeți! După numai 180 de secunde, Lazar și-a… semnat schimbarea survenită în minutul 33, împingând prea în față, cu piciorul, un balon primit înapoi de la Tincu și, apoi, șutându-l disperat în Tamuz, care l-a blocat, l-a urmărit și l-a trimis puternic în plasă de la 2 metri, din unghi, de pe stânga (foto mijloc, stânga; www.fcpetrolul.ro), cu toată opoziția bietului goal-keeper al advesarilor. Nu a fost de mirare astfel că Leo Grozav l-a chemat pe bancă și a riscat cu Tiuț, fost al patrulea apărător al buturilor lui CFR Cluj și… rezervă la Fortuna Brazi, pe când juca pe „Columbia”, în Liga a III-a! Însă, înlocuitorul lui Lazar a fost ceva mai norocos, încasând doar un singur gol, în repriza secundă, după o oră de joc, în urma unei pase în profunzime a lui Teixeira, pe lângă Albin și Oltean, cel care a ratat intervenția, din cădere, lăsându-l astfel pe internaționaluol israelian singur în fața porții, la 12 metri, în poziție centrală, acolo de unde a punctat cu mult calm. Între timp totuși, în minutul 38, Botoșaniul redusese din handicap, prin Batin, beneficiarul unei acțiuni frumoase a promițătorului june olandez de culoare Quenten, terminată cu o centrare pe capul lui Batin, care a fructificat lejer, din careul mic. A fost numai 4-1, deoarece, în partea a doua a confruntării, căldura și returul de peste patru zile, din Cehia, a impus o reducere a turațiilor motoarelor, fără riscul însă de a se pierde posesia, pentru securizarea scorului de pe tabelă.

Toto_Tamuz_marcheaza_dupa_gafa_lui_Lazar_fcpetrolul.roAvând drept obiectiv titlul, mai la îndemână, pe termen lung, decât calificarea rapidă în play-off-ul Ligii Europa, antrenorul Petrolului, Răzvan Lucescu, nu a riscat absolut nimic în runda a doua, trimițând pe teren poate chiar primul „11” de la Plzen. Cu Hoban retras iar ca fundaș central dreapta, cu Geraldo mutat pe stânga, cu Marinescu în rolul celui dintâi în duelul cu cehii, cu Mutu de la început, dar tras pe stânga, cu Albin în spatele lui Tamuz și cu Teixeira schimbând locul în funcție de cum o cereau fazele, echipa a mers ceas. Schimbările a ufost făcute în mitanul al doilea, mai mult pentru a-i menaja pe jucătorii mai vârstnici, afectați de căldura insuportabilă. Dacă, în sezonul trecut, LPF de comun acord cu televiziunile care dețineau drepturile de transmisie o programau pe Petrolul, indiferent de avdersară, la ore de prime-time, acum, aceeași LPF plus Look TV au obligat-o să joace la lumina zilei și la multe grade grade peste 30! S-o fi făcut… economie la curent, dar nu se știe ce urme s-or fi lăsat pentru manșa a doua din deplasare, din Europa League! Asta tocmai când noua conducere a FRF cerea, înainte de startul Ligii I, o anume protecție pentru reprezentantele României în cupele continentale! Petrolul a jucat la ora 17.00, Astra – două ceasuri mai târziu, iar Steaua, cu o zi mai devreme, de la… 21.00. Parcă, unii sunt mai egali ca alții, nu-i așa?

PETROLUL: Pecanha 6.5 – Alcenat 6.5, Hoban 7, Geraldo 7 (76 – Satli), Fanchone 6.5 – L. Marinescu 7, Pablo de Lucas 7.5 – Teixeira 7.5 (72 – Astafei 6.5), Albin 8, Ad. Mutu 8.5 – Tamuz 9 (61 – Nepomuceno 6.5). Antrenor: Răzvan Lucescu.

FC BOTOȘANI: Lazar 4 (33 – Tiuț 6) – Patache 4.5, Oltean 4.5, Tincu 4.5, Acsinte 5 – Croitoru (cpt) 5, Vașvari 5.5 – Ivanovici 5, Ianc 6 (64 – Tiron 5), Quenten 7 (73 – Fulop 5) – Batin 6.5. Antrenor: Leontin Grozavu.

Au arbitrat: Ovidiu Hațegan 7 (Arad) – Adrian Ghinguleac 7 (București) și George Neacșu 7 (Câmpulung Muscel).

Arbitru de rezervă: George Rădulescu (București).

Observatori: Ion Craiu (București), pentru joc, și Patrițiu Abrudan (Cluj), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: L. Marinescu (51), Batin (76), Pablo de Lucas (78).

Victor_Astafei_versus_Patache_fcpetrolul.roDacă arena din bulevardul Ghencea a fost închisă publicului, la partida de sâmbătă, 2 august 2014, cu CS Universitatea Craiova, pe „Ilie Oană”, tot din cauza incidentelor provocate de către fostul antrenor al Stelei, Laurențiu Reghecampf, cel care a comandat o… horă, la centrul terenului, jucătorilor săi, deși erau campioni, și matematic, de câteva etape, peluzele stadionului din Ploiești au avut parte de aceeași interdicție, galeria și alți suporteri primind dreptul, din partea clubului, de a se… translata la tribuna a doua. În pofida multeror grade pe plus din termometru, care au transformat incinta într-un cazan încins, destule mii de fani ai Petrolului au trecut peste impediment și s-au aflat alături de favoriți, încurajându-i și transmițându-le astfel încrederea deplină a lor pentru returul cu Viktoria!

Pablo_de_Lucas_urmarit_de_Ianc_si_Ivanovici_fcpetrolul.roÎnainte de primul fluier al celui mai bine plasat actual arbitru român în competițiile continentale, Ovidiu Hațegan, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria fostului echipier al găzarilor, Ion „Jup” Ștefănescu (foto jos, dreapta; www.b365.ro), decedat sâmbătă, din cauza unui accident vascular, suferit la vârsta de 54 de ani. Ștefănescu a mai jucat la Prahova Ploiești, Flacăra Moreni și Metalul Plopeni și făcea parte din grupul primilor tehnicieni de la școala de fotbal a ex-internaționalului Daniel Chiriță. Cât timp a evoluat pe gazon, el a impresionat prin talent, tehnicitate și viteză, ultima apariție pe terenul actualei arene consemnându-se cu puțină vreme în urmă, atunci când a evoluat în echipa de old boys a Petrolului, la meciul amical cu selecționata similară a Rapidului. La partida cu FC Botoșani, galeria a arborat pe gardul de la peluza I un banner comemorativ, tinerii de astăzi continuând să respecte istoria Petrolului. Dumnezeu să-l odihnească pe „Jup”!

Duminică, a debutat oficial la echipa „lupilor”, în campionatul Ligii I, Victor Astafei (foto, în echipament galben-albastru, cu nr. 21; www.fcpetrolul.ro), ex-atacant la FCM Târgu Mureș, Gaz Metan Mediaș și Oțelul Galați, fotbalistul cu cască din primul eșalon adaptându-și accesoriul obligatoriu după gravul accident suferit la cap, ulterior unei cionciri teribile cu actualul echipier al lui CSMS Iași, Alexandru Țigănașu, pe-atunci la Ion_Stefanescu_Jup_antrenor_la_scoala_lui_Chirita_www.b365.roAstra Ploiești, la culorile noii sale echipe, apărând pe teren cu una galbenă! Din respect pentru actualii săi suporteri, după cum a declarat! De subliniat că Astafei se va reîntâlni, în etapa următoare din Liga I, pe arena Emil Alexandrescu, cu cel care i-a provocat cumplita accidentare.

Delegația Petrolului va pleca la Plzen, la mijlocul săptămânii, pentru a combate joi, 7 august, de la ora 21.00, cu Viktoria, meci ce va fi transmis în direct, ca și turul, de altfel, de postul de televiziune DigiSport, pe primul canal al său. La fel ca la Vlora, „lupii” vorfi acompaniați în Cehia de câteva sute de suporteri, care speră să se întoarcă, apoi, la Ploiești, așa cum au făcut-o anul trecut, de la Arnhem, mai exact cu o calificare în play-off! Dacă nu se va întâmpla nimic până la ora urcării în avion, Lucescu jr. va avea la dispoziție întreg lotul, neexistând nici suspendați, nici accidentați, el putând alege astfel cel mai bun efectiv și cel mai competitivi prim „11”.