Muzeul Ceasului – consolidat şi modernizat cu fonduri europene

Redactia -

Muzeul Ceasului – consolidat şi modernizat cu fonduri europene

Joi, 28 martie 2013, la sediul Palatului Administrativ din Ploieşti a avut loc conferinţa de presă pentru lansarea Proiectului „Restaurarea şi Consolidarea Muzeului Ceasului Nicolae Simache, Ploieşti”. Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Sub-domeniul „Poli de creştere”.

Valoarea totală a proiectului este de 8.118.760 lei, iar contribuţia Consiliului Judeţean Prahova va fi de 434.132 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni, respectiv 27 iulie 2012 – 27 iulie 2015.

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” necesită lucrări de consolidare şi restaurare atât pentru perpetuarea patrimoniului cultural naţional cât şi pentru promovarea acestor obiective pe plan internaţional, la standardele impuse de Uniunea Europeană. Prin lucrările de restaurare urmează să se recupereze întreg repertoriul de finisaje şi decoraţii, redânduse în acest fel edificiului valoarea arhitecturală originară.

Proiectul Restaurarea şi consolidarea Muzeului Ceasului Nicolae Simache din Municipiul Ploieşti” conduce la extinderea paginii de turism cultural local şi regional care oferă posibilitatea autorităţilor publice locale să dezvolte activităţi culturale ce conduc la un cadru de dezvoltare similar altor destinaţii turistice culturale din Europa.

Muzeul Ceasului este unic în reţeaua muzeelor din România şi evidenţiază evoluţia mijloacelor de măsurare a timpului. Lucrările de orologerie găzduite în acest muzeu sunt opera unor vestiţi meşteri ceasornicari, dar şi a unor oameni de artă, care au contribuit la prezentarea lor cât mai atrăgătoare.