N-a mai fost Teja. E Selymes. Dar, de ce nu Sinescu?

Dragos Trestioreanu -

N-a mai fost Teja. E Selymes. Dar, de ce nu Sinescu?

Întâlnirea decisivă a consilierului tehnic al Petrolului, de la finalul sezonului recent încheiat, cu conducerea clubului găzarilor, despre care Mihai Teja declarase, în urmă cu 48 de ore, pentru www.sportnews.ro, a avut loc luni, 2 iunie 2015, și s-a soldat cu… întreruperea relațiilor dintre părți, fostul secund al lui Mircea Rednic din primul mandat al acestuia la trupa „lupilor” încheind mult mai repede „aventura” de „Ilie Oană” decât în urmă cu doi ani și jumătate. Așa cum se zvonise, locul de pe bancă pe care urma să stea Teja va fi ocupat, notează www.dolcesport.ro, de Selymes Tibor (foto; www.cugetlibero.ro), și el cu două mandate la o altă grupare din Ploiești, Astra. Ultima oară, Selymes – fostul fundaș stânga al așa-zisei „Generații de Aur” – a pregătit-o pe Oțelul Galați, echipă preluată apoi, în timpul sezonului de trecut, de către Florin Marin, un alt antrenor în două rânduri al „dracilor negri”. La proaspăta retrogradată, Tibi Selymes l-a avut drept secund, așa cum se va întâmpla și la Petrolul, pe Valentin Sinescu, cel care a părăsit Galațiul înaintea fostului și actualului șef al lui, pentru a reveni acasă și a semna cu clubul la care și-a făcut junioratul.

Desigur, într-o situație de insolvență, nu era nici de așteptat și nici de solicitat oficialilor găzarilor de a aduce un antrenor cu o carte de vizită importantă. Unul care ar fi cerut, fără îndoială, bani. Deloc puțini, fără discuție. Mai puțin de înțeles este însă de ce a fost adus Mihai Teja pentru o perioadă atât de scurtă, declarația acestuia de la televiziunea Dolcesport lăsând, astăzi, a se înțelege că nu el ar fi renunțat să mai continue la Ploiești, ci decizia divorțului ar fi fost luată de către conducerea trupei locale: „Am decis că este cel mai bine să întrerup colaborarea cu Petrolul. Am acceptat cu plăcere să le ofer o mână de ajutor, pe finalul sezonului, și le mulțumesc pentru colaborare, chiar dacă a fost scurtă. Dar consider că decizia de a ne despărți este cea mai bună, în condițiile actuale„. Diplomatică, chiar prea diplomatică, declarația lui Teja naște semne de întrebare. De ce și pentru cine „decizia de a ne despărți este cea mai bună, în condițiile actuale”? Poate că, atunci când se va „declasifica dosarul”, tehnicianul va risipi „ceața” pe care a lăsat-o, acum, deasupra fanilor „galben-albaștrilor”!

În CV-ul său de antrenor, Selymes Tibor, în prezent în vârstă de 45 de ani, are trecute șase echipe din Ungaria și România, în ordine: FC Sopron, Liberty Salonta-Oradea (pe vremea când era tehnicianul preferat al actualului președinte al Federației Internaționale de Judo, Marius Vizer, pe-atunci patronul grupării bihorene), Sportul Studențesc București, Astra Ploiești (două mandate), FCM Târgu Mureș, Săgeata Năvodari și Oțelul Gagați. După cum se vede, în cariera de până acum, cu o singură excepție, Astra, a activat numai la grupări fără vreun obiectiv de mare perfomanță. Bine, nici Teja nu se putea lăuda cu altceva, Selymes având totuși avantajul că a fost antrenor principal pentru mai multă vreme. Se pune acum însă o altă întrebare: dacă ar fi fost deja posesorul unei licențe PRO, ci nu o va obține peste ceva timp, i s-ar fi propus postul de principal responsabil tehnic lui Valentin Sinescu? Acesta din urmă, inteligent și posesor al celui mai bun discurs dintre toți antrenorii din fotbalul autohton, ar fi fost de preferat a fi fost ales. Și asta nu numai pentru că este ploieștean. A fost, de câteva ori, și antrenor principal interimar, nu numai pe finalul întrecerilor de curând încheiate, ci și la Astra, și la Ploiești, și la Giurgiu, cu rezultate chiar foarte bune. Deci, de ce nu ar fi fost, în condițiile financiare actuale, cel mai la îndemână? Ori a fost musai ca antrenorii Petrolului, din vara lui 2012 încoace, să fi trecut, ca jucători sau ca tehnicieni, pe la… Dinamo?