N-a mers nici cu „selecționata Steaua”! La statistică, Elveția a bătut la… puncte! Bun egalul României, atunci!

Dragos Trestioreanu -

N-a mers nici cu „selecționata Steaua”! La statistică, Elveția a bătut la… puncte! Bun egalul României, atunci!

E clar că suntem într-un moment în care nici nu mai vrem să recunoaștem realitatea. Începem să ne mințim tot mai mult! După un meci, cel de pe „Parc des Princes”, în care Elveția a avut cifre zdrobitoare la posesie și număr de pase, la un moment dat și la cornere, selecționerul României, Anghel Iordănescu, parcă a văzut altă partidă! Declară că Vlad Chiricheș și compania au avut o primă repriză bună, cu ocazii – spre finalul ei, era 34%-66% și 0-5, la cornere!!! – și momente din care se putea realiza desprinderea. Pesemne că a fost cu… spatele la teren, atunci când Șeferovic se întrecea, ca și contra Albaniei, în ratări! Poate tot cu spatele a fost și când Elveția construia – juca, pe înțelesul tuturor -, iar România se apăra și mai scăpa, din când în când, în jumătatea adversă. Penaltiul, transformat în minutul 18 de Bogdan Stancu, având o execuție identică și în fața lui Hugo Lloris, a fost rezultatul insistenței lui Alexandru Chipciu, după o combinație cu Claudiu Keșeru, la care campionul Italiei, cu Juventus, Stephan Lichtsteiner, și-a dat cu… firma în cap, ținându-l de tricou pe stelist, până ce a pus rusul Sergehi Karasev mingea „pe var”, cum se spune în folclorul fotbalistic. A mai fost încă o fază fixă, când un fundaș, Cristian Săpunaru, putea realiza desprinderea, dar nu a cadrat șutul său din 8 metri. În rest, s-a cam tremurat la atacurile… albanezilor și kosovarilor din trupa Țării Cantoanelor. Astfel încât, acel 1-0, atunci când s-a mers la vestiare, a fost mai mult decât se putea visa.

La reluare, nu s-a schimbat mare lucru, doar au apărut schimbări impuse de accidentări, primele două pe partea defensivă, abia ultima, deși tardivă, pe atac. Elveția, chiar dacă și-a menținut superioritatea la cifrele statistice, nu a mai avut parcă forța din prima repriză, dar tot a reușit exact ce i-a lipsit în cel dintâi mitan: golul! Privind imaginea de mai sus, se pune însă întrebarea cum de i-a ieșit lui Admir Mehmedi (foto; www.gsp.ro) acel voleu în cross – superb, e drept -, într-un careu dominat de „galbeni”. Ei bine, uite că s-a putut asta, în minutul 57! Acceptând dominarea adversarilor, românii au replicat rar, singura ocazie mai mare fiind șutul de la mare distanță al lui Gabriel Torje, la o lovitură liberă directă executată rapid, dar care nu l-a surprins pe Yann Sommer. În schimb, rutinații fundași centrali Vlad Chiricheș și Dragoș Grigore au avut mult de furcă, paradoxal, cu un „puști” de 19 ani, Bleer Embolo, numai lipsa de experiență a acestuia împiedicându-l să nu trimită România acasă, după doar două partide! S-ar putea vorbi însă și despre circumstanțele de penalti de la un duel dintre Ovidiu Hoban – mult mai ofensiv decât Mihai Pintilii! – și autorul golului Elveției din confruntarea cu Albania, Fabian Schaer. Dar, dacă arbitrul nu a văzut vreo infracțiune în careu, asta este.

Uimesc însă declarațiile de după meciul cu Elveția, amneziei selecționerului alăturându-i-se alta, a unui jucător, însuși căpitanul Chiricheș, care a spus că Elveția a egalat la singura ei ocazie!!! Cu astfel de fraze ne dăm cu… stângul în dreptul! Ori ne place să ne credem mai mari decât suntem, și nu prea suntem, ori vrem să scăpăm de gura lumii! Și una, și alta, nu ne fac cinste! Urmează, după acest 1-1 (1-0), partida de duminică, 19 iunie 2016, de la Lyon, cu Albania, România rămânând în cărțile calificării, cel puțin teoretic. Însă, dacă Franța trece de albanezi, X-ul devine rezultatul convenabil ambelor echipe naționale, în disputa „cocoșilor” cu Elveția. Situație în care, România și Albania se vor întoarce acasă. Într-un fel, s-ar face dreptate, mergând mai departe cine joacă, ci nu cine se (cam) face!

ROMÂNIA: Tătărușanu 6.5 – Săpunaru 6.5, Chiricheș (cpt) 6.5, Grigore 6.5, Raț 6 (61 – Filip 5.5) – Prepeliță 6, Pintilii 6.5 (46 – Hoban 6.5) – Torje 6, Stancu 7, Chipciu 6.5 – Keșeru 6 (83 – Andone). Selecționer: Anghel Iordănescu.

ELVEȚIA: Sommer 6.5 – Lichtsteiner (cpt) 7, Schaer 6.5, Djourou 6.5, Rodriguez 7 – Behrami 7, G. Xhaka 6 – Shaqiri 6.5 (90+1 – Tarashaj), Dzemaili 6.5 (83 – Lang)), Mehmedi 8.5 – Șeferovic 6 (64 – Embolo 6.5). Selecționer: Vladimir Petkovic.

Au arbitrat: Sergehi Karasev 6.5 – Nikolai Golubev 7 și Tikhon Kalugin 7 (toți din Rusia).

Arbitri adiționali: Sergehi Lapocikin și Serghei Ivanov (ambii din Rusia).

Arbitru de rezervă: Alexei Kulbakov (Belarus).

Cartonașe galbene: Prepeliță, Chipciu, Keșeru, Grigore/G. Xhaka, Embolo.

Duminică, la ora 21.00 (un ceas mai târziu la noi în țară), suporterii României așteaptă un joc mai ofensiv al favoriților în fața Albaniei, pentru ca, indiferent ce se va întâmpla în cealaltă partidă din grupa A, Franța – Elveția, să aibă măcar un mic motiv de bucurie. Adică, să aplaude un succes la EURO 2016!