Naționalele europene se simt aproape de minune în Rusia. Selecționatele din America de Sud mai au probleme

Dragos Trestioreanu -

Naționalele europene se simt aproape de minune în Rusia. Selecționatele din America de Sud mai au probleme

Prezente în număr mai mare la turneul final al Cupei Mondiale din Rusia 2018, echipele naționale domiciliind în Europa au avut, în mare majoritate, un debut bun, iar asta în vreme ce primele reprezentative din America de Sud, e drept că mai puține, încă par a se căuta. Nici cele africane nu se simt deloc bine. În schimb, America Centrală, prin naționala Mexicului, a amorsat prima bombă din estul Bătrânului Continent: succes incredibil în dauna campioanei en-titre, Germania. Au mai fost surprize, parcă nu precum cea a lui Guardado și compania.

Echipele naționale din Europa au debutat cu un 5-0 al gazdei Rusia în fața modestei Arabia Saudită, în grupa A, au continuat cu Franța, 2-1 cu Australia, greu conturat, totuși, Croația, 2-0 în dauna Nigeriei, Serbia, 1-0 în fața Costăi Rica, Suediei, la fel, adică tot 1-0 în fața Coreei de Sud, și Belgia – un clar 3-0 cu Panama, a cărei poartă a fost apărată foarte bine în prima repriză, care s-a terminat 0-0, de către bravul goal-keeper al lui Dinamo, Jaime Penedo, fără vină la reușita „napoletanului” Dries Mertens și la cele două goluri consecutive ale „diavolului roșu”, și la echipa de club, Romelu Lukaku. Mai merită lăudată și remiza cu goluri a Islandei, 1-1 cu Argentina, ca și derbiul grupei B, Portugalia – Spania, cel mai atractiv meci de până acum de la Mondial, scor final: 3-3! Europa are următorul palmares: 7 victorii, 3 rezultate de egalitate (unul consemnat într-un joc cu două trupe de Bătrânul Continent) și o înfrângere.

În schimb, după succesul la limită al Uruguyaului, obținut în penultimul minut al partidei cu Egiptul, 1-0, celelalte sud-americane au oferit primele surprize, mai mari sau mai mici: Peru – Danemarca 0-1, Argentina – Islanda 1-1 și Brazilia – Elveția 1-1. Deci, următorul bilanț: 1 2 1!  Cât le privește pe africane, nimic nou sub soare: 3 din 3 eșecuri, Egiptul, Marocul și Nigeria debutând cu stângul, chiar dacă primele două cu înfrângeri la limită! Asia este cu una caldă, victoria Iranului în dauna Marocului, scor: 1-0, și alta rece, astăzi, Coreea de Sud, 0-1 cu Suedia. America Centrală trăiește frumos prin Mexic, 1-0, reamintesc, cu Germania, iar Costa Rica, 0-1 cu Serbia, și Panama, 0-3 cu Belgia, au… pierdut startul. Altfel de subliniat numărul destul de mare de lovituri de pedeapsă acordate în numai 13 meciuri, una ratată tocmai de poate cel mai bun fotbalist din lume, Lionel Messi, la scorul de 1-1, cu Islanda, rezultat rămas nemodificat până la final, cum am scris mai sus!

Dacă ultimul meci din grupa G, Tunisia – Anglia a început la Kaliningrad, fiind ultimul al zilei a cincea de la Cupa Mondială, în schimb, cele două din ultima grupă, cea denumită generic „H”, vor avea loc mâine, 19 iunie, înaintea celui vedetă: Rusia – Egipt, în Sankt Petersburg, e la 21.00 (ora României). De la 15.00, se vor duela Polonia cu Senegal, pe arena Spartak, din Moscova, iar de la 18.00 – Columbia cu Japonia (Saransk).

Foto: www.sport.ro, www.sport.ro, www.fanatik.ro și www.digisport.ro