Ne-a părăsit, după aproape nouă decenii de viață, unul dintre cei mai inteligenți și cu un mare bun simț oameni de fotbal din județul Prahova! Drum lin spre Cer, VASILE MÂINEA!

Dragos Trestioreanu -

Ne-a părăsit, după aproape nouă decenii de viață, unul dintre cei mai inteligenți și cu un mare bun simț oameni de fotbal din județul Prahova! Drum lin spre Cer, VASILE MÂINEA!

Astăzi, 9 martie 2021, am aflat de pe Facebook, rețea de socializare de pe care „auzim”, adesea, și vești plăcute, dar și triste, că ne-a părăsit un adevărat Domn al sportului rege din Prahova. Îl cunoscusem pe fostul președinte al Petrolistului Boldești de dinainte de 1989, domnul Vasile Mâinea, de pe vremea când fiul său, fost junior la echipa din orașul natal, Boldeștiul, și apoi arbitru de fotbal, Paul Mâinea, era colaborator la „ZIUA – Ediția de Prahova” și la „Șocul cotidian”. Ale căror departamente de sport le-am condus timp de peste cinci ani. Era nelipsit, pe-atunci, de la meciurile Petrolistului, privind cu nostalgie din tribuna oficială a arenei Viorel Mateianu la urmașii celor de pe vremea sa. Fiul său a părăsit jurnalismul, deși era foarte dotat pentru asemenea meserie, și a devenit jurist, apoi, la Primăria Blejoi. Tatăl lui, fericit că feciorul – team manager – îi călca pe urme, i-a fost alături din loja… presei de la stadionul din Blejoi și a observat direct cum a pus „pe roate” echipa de fotbal a comunei. Una pe care a luat-o din campionatul județean și a dus-o până în Liga a III-a, un eșalon în care, în prezent, atacă, având destule șanse, barajul de promovare în L2! Așa cum a postat fostul arbitru-asistent Gheorghe Biziniche, oficial al clubului blejoian, dl Mâinea senior dacă a lipsit la mai mult de cinci meciuri disputate acasă de către trupa locală! Ba chiar, uneori, mergea și în deplasări! Iar asta deși se apropia de nouă decenii de viață!

Povestiri înainte de meciuri, comentarii în timpul și după partide – astfel ne-am cunoscut și mai bine, domnia sa și cu mine, în acea lojă a presei. A fost o plăcere deosebită să discutăm, să aud cum era, cândva, fotbalul la Boldești, cum se manifestau conducătorii de cluburi locale și care era nivelul real al jocului. Pe șleau, superior celui de-acum de la eșaloanele inferioare! Erau veritabile lecții de fotbal, dar și de viață, predate de Seniorul Vasile Mâinea, unele pe care le-am ascultat mereu cu mare atenție. Avea atâta bun simț încât, să mă ierte oficialii din fotbalul actual, dar nu suferea comparație cu… prezentul! Parcă îl am și acum în fața ochilor, când îl aștepta pe Paul, după meciuri, lângă mașina acestuia. Mă bucuram că mai puteam depăna, și acolo, amintiri. Odată cu trecerea în neființă a lui Vasile Mâinea, județul Prahova a pierdut un om de fotbal de mare valoare și, o repet, cu un mare bun simț. A fost de o politețe rară, cultivat. Un om care acorda respect tuturor, indiferent de vârstă. Nu pot să cred că domnul Mâinea senior nu mai este, stingându-se din viață la vârsta de 88 de ani, cea pe care nu i-ai fi dat-o, văzându-l atât de în putere și trecând cu bine și peste unele accidente avute nu demult. Adio, dragă domnule VASILE MÂINEA, drum lin spre Cer, îmi veți lipsi enorm, și nu numai mie! Lui Paul, ce să-i spun? Curaj, putere și, mai ales, mândrie că a avut așa un tată!

Foto: Facebook