S-a dus în Rai și CEL MAI MARE FOTBALIST din toate timpurile: Edson Arantes do Nascimento, zis Pelé! Îi va întâlni acolo, Sus, pe Yohan Cruyff și Diego Maradona, să-l minuneze împreună și pe Dumnezeu!

Dragos Trestioreanu -

S-a dus în Rai și CEL MAI MARE FOTBALIST din toate timpurile: Edson Arantes do Nascimento, zis Pelé! Îi va întâlni acolo, Sus, pe Yohan Cruyff și Diego Maradona, să-l minuneze împreună și pe Dumnezeu!

Edson Arantes do Nascimento, zis Pelé s-a născut pe 23 octombrie 1940. Când avea 17 ani, a cucerit primul titlul mondial cu Brazilia, în Suedia, fiind marea surpriză a acelui turneu final. La 22 de ani, în Chile, și-a oferit un bis: un nou trofeu, la un Campionat Mondial de fotbal. Apoi, în deplină maturitate, în Mexic, la ” Copa del Mondo 1970″ a devenit – și recordul nu i-a fost doborât de peste cinci decenii! – singurul fotbalist din lume cu trei titluri mondiale la activ. A marcat peste 1.000 de goluri în toată cariera. În afară de Bauru AC, din țara natală, a mai jucat la doar alte două cluburi – unul fiind Santos, tot din Brazilia, cel pe care, prin numele și anvergura lui, l-a făcut celebru pe mapamond, respectiv New York Cosmos, în mai nou-înființata pe-atunci NSL (National Soccer League), din Statele Unite ale Americii.

A bifat nu mai puțin de 92 de apariții în fabuloasa Seleção Canarinho, a fost ales de către deținătorii Balonului de Aur drept „Fotbalistul Secolului XX” și supranumit, de-a lungul timpului, „Perla Neagră” (Pérola Negra), „Regele Fotbalului” (O Rei do Futebol), „Regele Pelé” (O Rei Pelé) sau „Regele” (O Rei). Edson Arantes do Nascimento, zis Pelé, s-a mutat, din 29 decembrie 2022, în Rai. CEL MAI MARE FOTBALIST din toate timpurile a cedat, la 82 de ani, în urmă nu cu multe ore, lupta crâncenă cu o maladie care nu iartă. Se afla pe patul unui spital din São Paulo, înconjurat de familie!

Eram copil, aveam numai 6 ani, când Pelé a câștigat, în Suedia, primul său titlu mondial. Imaginile în alb și negru mă fascinau pur și simplu, dar mai mult decât atât, cuvintele celui care mi-a inoculat singurul microb din lume care nu distruge, ci dimpotrivă: FOTBALUL! În acele zile, tatăl meu mi-a tot repetat: „Nu-l uita pe puștiul ăsta brazilian, va fi cel mai mare fotbalist al lumii”! Când aveam 10 ani, Pelé mi-a dovedit că nu a fost numai un „meteorit” pe cerul sportului rege de pe mapamond, ci o confirmare că soccerul, așa cum îl numeau britanicii, și-a găsit REGELE. O Rei – pe limba puștiului galactic de la Mondialul din Suedia!

În Mexic, când trecusem cu puțin peste vârsta majoratului, ne trezeam nopțile târziu să vedem, tata și cu mine, meciurile de la Mondialul din Mexic. La Guadalajara, în „Grupa Leilor”, Brazilia, Anglia și Cehoslovacia păreau uriași pe lângă Naționala lui Angelo Niculescu. Și totuși, câștigând în fața cehilor și pierzând onorabil în fața inventatorilor fotbalului și a celor care urmau să devină pentru a treia oară campioni mondiali, într-un interval de numai 12 ani, România – cu mult regretatul petrolist Mihai Mocanu în primul ” 11″ – a oferit o replică apreciată. Iar Mocky al nostru a fost lăudat pentru modul în care i-a rezistat CELUI MAI MARE FOTBALIST al tuturor timpurilor: Edson Arantes do Nascimento, zis Pelé! S-a dus Yohan Cruyff, s-a dus Diego Maradona (foto jos, în stânga), acum s-a dus și CEL MAI MARE! Obrigado, Nosso Rei, e voe tranquilo para o Céu!

Foto: www.ziare.com, www.adevarul.ro și www.prosport.ro