Nebunia de la un meci care trebuia sa fie o sărbătoare

Redactia -

Era ora 20.35 atunci când am urcat la etajul al treilea al tribunei I a arenei Ilie Oană. De acolo, de sub copertină, am înconjurat cu privirea tribuna a doua şi cele două peluze. Cea a galeriei, dinspre maternitate, era aproape plină, iar fanii îşi începuseră deja repetoriul. La cealaltă, cam linişte, nici în sectorul destinat oaspeţilor nefiind decât vreo cinci persoane. Tribuna I, cea de sub sectorul presei, se umplea încet-încet. Şi tribuna a doua devenea, apoi, din ce în ce mai plină. La ora când arbitrul Robert Dumitru, din Braşov, conducea spre centrul terenului cele două echipe, doar spaţiul steliştilor era cvasi-gol, ca şi cel de tampon dintre ei şi o altă galerie a Petrolului, deja dezlănţuită. Era, ce mai!, o sărbătoare. Din păcate, SC FC Petrolul nu se putea ridica la nivelul adversarului, tactica aleasă de Vivi Răchită fiind una pur defensivă, fără vreun vârf de atac în primul „11”. Deşi gazde, „lupii” au atacat doar cu maximum doi oameni, contra a patru-cinci apărători adverşi, de parcă o aveau în faţă pe Real Madrid. Absolut firesc, potrivit cursului jocului, Steaua a avut ocaziile de gol. Un gol care a şi picat. Însă, abia în minutul 36, la capul lui Bicfalvi, nemarcat la centrarea lui M. Stoica, de pe stânga. În momentul acela, imaginea splendidei coregrafii a galeriei de la peluza I, impresionantă pur şi simplu,  din debutul meciului, aproape că a fost dată uitării. Nu mai conta nici că doi cetăţeni străini, aflaţi la masa presei, pozau de zor peluza ultraşilor, care îi încânta. Ca şi atmosfera generală, de altfel, după cum au mărturisit-o. Marea rivală conducea pe tabela de marcaj. Şi ar mai fi fost cum ar mai fi fost, dacă M. Tudor nu l-ar fi faultat, în careul mare, pe Cr. Tănase, lansat singur spre buturile lui Zimmermann, în minutul 43. A fost scânteia care era să arunce, realmente, în aer stadionul.

Toată lumea era atentă la executarea loviturii de pedeapsă, sarcină asumată de către acelaşi M. Costea, când, rumoare neaşteptată,şi un murmur ce se amplifica: pe teren intrase un spectator, scăpat de vigilenţa stewarzilor. Păşea agale la început, după care a accelerat spre centrul terenului. George Galamaz (foto, împreună cu personalul medical şi arbitrul de rezervă Paul Unimatan; www.gsp.ro) se afla acolo, în aşteptarea penaltiului. Ghinionul lui, fiindcă, venit din spate, suporterul l-a lovit aproape de tâmpla dreapta, cu pumnul, printr-o lovitură bine ţintită şi cu forţa de rigoare. Înainte de acest fapt penal, unul dintre sârbii Stelei, Novak Martinovic, cam depăşit până atunci în joc, implicit şi foarte nervos, ţâşnise deja spre tânărul care intrase pe gazon. Nu l-a ajuns totuşi decât după ce acesta din urmă îl lovise pe Galamaz. Martinovic a dovedit imediat talente de kick-boxing, doar Tătăruşanu scăpându-l pe fan de a nu fi fost călcat în picioare cu totul ,de  către colegul său de echipă (foto; Ionuţ Krebs). În clinci s-a băgat şi portarul Stanca, spectatorul abia putând fiind scos din împresurare, de către mai mulţi bodyguarzi apăruţi cu întârziere, şi condus pentru a fi transportat la  o secţie de poliţie. Deja, dramatismul atinsese cote maxime, Galamaz George_Galamaz_si_doctorii_gsp.rosuportând cu greu durerile loviturii şi intrând pe mâna medicului Radu Paligora şi a personalului de pe ambulanţă. Odată scos de acolo fanul turbulent, arbitrul Robert Dumitru a luat deciziile regulamentare ce se impuneau: cartonaşe roşii lui Martinovic şi Stanca. Moment în care a fost împins de colo până colo de către stelişti, disperaţi că urmau să rămână cu doi oameni mai puţin pe teren. Până la urmă, ambii expulzaţi au părăsit terenul, Tătăruşanu intrând în poarta dinspre galeria Petrolului, iar Galamaz – rămânând pe tuşă. M. Costea a transformat lovitura de la „11 metri”, printr-o „scăriţă” total neadecvată situaţiei  tensionate de pe arenă, şi s-a făcut de 2-0.

Nebunia nu s-a terminat însă atunci, fiindcă, la poarta cealaltă, acelaşi Tătăruşanu s-a prăvălit în propriul careu. Aici au fost două scenarii: primul – că a căzut lovit  în spate de o petardă aruncată din peluză – unde erau stewarzii?! -, a doua, că portarul de rezervă al Stelei, la meciul cu SC FC Petrolul, ar fi simulat, de fapt, că ar fi fost rănit, pentru ca partida să se suspende şi echipa lui să câştige, la „masa verde”, un meci pe care ar fi trebuit să-l continue, de la 2-0, dar şi cu doi oameni mai puţin pe teren, vreme de 45 de minute. Doar camerele de luat vederi şi monitoarele din carul de reportaj al „DigiSport” puteau surprinde perfect ce s-a întâmplat realmente atunci, asistenţa fiind concentrată pe executarea loviturii de pedeapsă. După prima petardă, explodată, zice-se, cam la 5 metri de internaţionalul dintre buturile Stelei, i s-au acordat acestuia imediat îngrijiri, timp în care o altă petardă a ajuns pe teren. Deja, era clar că meciul trebuia suspendat urgent, decizia fiiind tergiversată însă cu mult de către observatorul de joc, Paul Cazan, anunţul întreruperii definitive a meciului fiind făcut cu destulă întârziere, echipele nemairevenind astfel de la vestiare.

După ce a vorbit îndelung la „DigiSport”, în direct, Gigi Becali, patronul Stelei, a coborât urgent de la etajul trei, dintr-o lojă, însoţit de cinci bodyguarzi, şi a plecat  în trombă spre Bucureşti, când nici nu se făcuse încă anunţul suspendării jocului. Ulterior acestuia, oficialii Petrolului parcă erau paralizaţi, doar preşedintele Consiliului de Administraţie al SC FC Petrolul, Alexandru Crângu, şi medicul echipei, dr. Mircea Miu, mai discutând, neoficial, cu jurnaliştii, ca şi cu unii dintre sponsori. Dată fiind situaţia, primilor li s-a spus că nu se mai organizează conferinţa de presă obişnuită. Adică, atunci când nu e mai nimic de spus se face, iar când este nu se mai face. Mă rog, de-ale transparenţei. După interes. Foarte curios, managerul general Vivi Răchită nu a mai fost de văzut după declanşarea incidentelor.

Uşor-uşor, s-a aflat şi numele celui care a generat uriaşul scandal de pe stadion. Se numeşte Dragoş Ştefan Enache, se spune că ar face parte dintr-o facţiune dură a galeriei „Lupii Galbeni”, iar cineva şi-a amintit chiar că ar fi fost protagonistul unui alt incident, când precedenta echipă a lui Răchită, CSM FC Ploieşti, era în Liga a III-a, iar  Enache ar fi lovit un jandarm, la meciul din comuna 1 Decembrie. Una peste alta, turbulentului i s-a întocmit dosar penal, iar firmei de pază, „Galant Protect”, şi SC FC Petrolul li s-au dat amenzi în valoare de câte 5.000 de lei. Mai mult, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, la „DigiSport”, că – aşa cum a văzut că s-au petrecut lucrurile, – „lupii” ar putea juca şi un an fără spectatori! Alexandru Boc, fostul petrolist, a anunţat că partida va fi omologată cu scorul de 3-0, în favoarea Stelei, cea care – după cazul „Bricheta” – are parte şi de… cazul „Petarda”.

Oficialii „roş-albaştrilor” au anunţat că George Galamaz a fost transportat  la spital şi ar putea fi operat de fractură a osului zigomatic, deşi cadre medicale care-l văzuseră , la stadion, imediat după lovitura primită aproape de tâmplă, afirmau că nu ar fi chiar aşa de gravă accidentarea sa. Ceea ce ar fi foarte bine pentru jucător. Preşedintele de imagine al Stelei, fostul mare portar Helmut Duckadam, a pus ceva paie pe focul şi aşa cu vâlvătăi, afirmând că suporteri s-au dus la spital după Galamaz şi spera să nu fi fost incidente pe acolo. Ce suporteri au fost nu a mai zis, dar se deducea despre cine era vorba. Nu s-a înţeles însă ce ar fi avut de împărţit cei care s-au dus, dacă s-au dus, la Spitalul Judeţean, cu bietul Galamaz. Dar focul a fost înteţit şi mai şi de către patronul Astrei, Ioan Niculae, foarte ocupat – şi căutat de televiziuni – după meciul echipei sale, pierdut în faţa Rapidului, după care a renunţat la serviciile lui Marius Şumudică. Niculae a spus, la „Fanatik Show”, pe „DigiSport”, că „incidentele de acum sunt urmare a celor de după meciul Astra-Petrolul din Cupă, când mai mulţi fani ai Petrolului au aruncat cu pietre în autocarul echipei. Una dintre pietre a căzut în spatele şoferului, la mică distanţă de capul lui. Jandarmeria şi Paul Cazan, acelaşi observator ca şi la jocul cu Steaua, nu au făcut altceva decât să mute incidentul de pe raza judeţului Prahova pe cea a judeţului Ilfov. Ei au căutat doar să nu le fie afectată imaginea”. Patronul Astrei a acuzat, în direct, că LPF încurajează infracţiunile suporterilor Petrolului, aceştia manifestându-se violent şi la mijlocul săptămânii trecute. Uluitoare au fost şi cuvintele de la cabine ale lui Martinovic, reproduse de Duckadam: „Dacă ştiam că iau oricum cartonaş roşu, îl călcam în picioare pe agresorul lui Galamaz”. Păi, ce mai trebuia să facă în plus sârbul, după ce-l călcase deja mult şi bine?! Interesant este că, de fapt, din peluza galeriei, s-au strecurat, pe lângă stewarzi, doi fani, unul fiind prins imediat, al doilea,  văzând că nu este urmărit, şi-a continuat drumul nestingherit şi i-a aplicat acea lovitură condamnabilă fundaşului central al Stelei, despre care se spunea că acuza şi probleme de auz, după pumnul aplicat de suporter.

În concluzie, o sărbătoare care s-a terminat ca un coşmar, culmea fiind că tot Steaua e protagonista unui meci ce a trebuit să fie suspendat. Asta după cel cu Rapidul,  din „Giuleşti”, oprit atunci de către arbitrul Alexandru Deaconu pentru brichetele aruncate pe gazon, care l-au lovit pe un jucător al „roş-albaştrilor”. Astfel, pentru un gest de netolerat pe o arenă de sport, frumosul stadion al Ploieştiului riscă să rămână gol, la meciurile Petrolului, pentru o vreme îndelungată, de aici derivând multe alte necazuri. De altfel, speriat de amploarea evenimentelor de duminică, prefectul Adrian Dobre a convocat de urgenţă, în plină noapte, o şedinţă cu toţi cei care s-au ocupat de organizare şi de paza şi ordinea publică, în afara arenei şi în interiorul acesteia. Urmează pedepse grele,  amenzi mari, mulţi trebuind să plătească pentru un act nesăbuit al unui spectator. Păcat, fiindcă echipa Petrolului – săracă în valori, s-a văzut asta şi în cele 45 de minute de joc cu Steaua – avea nevoie ca de aer de suportul fanilor. Cei care, până la incidentul cu pricina, au fost de-a dreptul remarcabili. Dar nu au găsit replică pe măsură şi pe teren, de la favoriţii lor. Ceea ce ar putea justifica – nu şi cauţiona – ieşriea huliganică din minutul 45 al meciului cu Steaua.