New entry la Petrolul: un fost campion al României și golgheter al Ligii a II-a, precum și fiul bine cunoscutului Romică Buia – primele două transferuri pentru sezonul 2021-2022!

Dragos Trestioreanu -

New entry la Petrolul: un fost campion al României și golgheter al Ligii a II-a, precum și fiul bine cunoscutului Romică Buia – primele două transferuri pentru sezonul 2021-2022!

Gata, de astăzi, 24 mai 2021, au început să fie date publicității, pe siteul oficial al clubului găzarilor, numele fotbaliștilor noi care vor juca în echipamentul galben-albastru al Petrolului în următoarea ediție de campionat a eșalonului secund! Dezvăluiți, mai întâi la nivel de zvon, Marius Cătălin Coman  (24 de ani; foto, în dreapta) și Darius Grazian Buia (27 ani; foto, în stânga) au devenit „lupi” cu acte în regulă. Primul este atacant, un marcator de bază în trecutul sezon al Ligii a II-a, în care – potrivit www.fcpetrolul.ro – a punctat, per total, de 15 ori, mai precis de 10 ori în sezonul regular și de cinci ori în play-out. Echipa lui, Fotbal Comuna Recea, a pierdut sâmbătă, 22 mai, la Slobozia, în fața Unirii, în returul barajului de menținere/retrogradare, dreptul de a mai fi divizionară B și în anul competițional următor. Coman a fost o apariție inedită, în urmă cu patru ani, fiind transferat din eșalonul secund la CFR Cluj, echipă care, la finele ediției 2017-2018, avea să câștige primul dintre cele patru titluri naționale consecutive, ultimul în urmă cu o săptămână! Buia vine la Petrolul de la secondanta acestei grupări în ierarhia finală a play-out-lui din L2, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, și are genă de fotbalist, fiind fiul unui fost foarte bun jucător, Romulus Buia, cunoscut mai mult drept Romică Buia. Si Darius a jucat în Liga 1, la Dinamo București, este un excelent executant de faze fixe, ca și un șuter de temut. A deschis scorul în returul semifinalei dintre de-acum fosta echipă a lui și câștigătoarea recentă a Cupei României, CSU Craiova.

Foarte interesant este că tinerii fotbaliști înregimentați de azi – pentru câte doi ani competiționali – la Petrolul au cifre identice sau asemănătoare în privința prezențelor în primele două ligi, ba chiar și foarte apropiate și în ceea ce privește numărul de goluri marcate în carieră: L1 – patru meciuri, fără gol marcat; L2 – 120 de partide, 39 goluri (Marius Coman), respectiv L1 – trei meciuri, niciun gol; L2 – 120 de jocuri, 36 de reușite (Darius Buia)! De remarcat că, fiind vorba despre doi fotbaliști cu experiență la eșalon al doilea, devine clară, încă de la bun început, schimbarea de plan în privința achizițiilor Petrolului, mergându-se acum spre jucători acomodați deja cu acest eșalon. Unii care au evoluat în diverse zone din țară, la combatante diverse din Liga a II-a. Integrarea lor și a tuturor celorlalți care vor mai veni, din aceeași L2, va depinde în mare măsură nu numai de valoarea lor, care există fără doar și poate, ci și de modul cum vor fi primiți de suporteri. Asta știut fiind deja faptul că, într-un procent de 25%, suporterii Petrolului vor reveni pe arena Ilie Oană, dar nu numai.

Cu un golgheter recunoscut apreciat în ultimul sezon și, în spatele lui, cu un bun pasator și, repet, un excelent executant de faze fixe, apreciez că lotul viitor al „lupilor” va avea parte de un plus pe plan ofensiv. Ei sosesc la Ploiești de la două formații care, în a doua parte a anului trecut, fuseseră declarate chiar veritabile revelații. Anul în curs nu le-a mai fost totuși atât de bun fostele echipe ale Darius și, mai ales, Marius! De subliniat și că Buia a avut parte, nu cu foarte mult timp în urmă, de unele accidentări mai serioase, dar este recuperat total la acest moment, iar Coman a absentat de la ambele manșe ale barajului mai sus-amintit, din cauza unei rupturi musculare, fiind folosit necontenit, aproape, pe terenuri foarte grele. Însă, are timp destul pentru o refacere de 100%.

Foto: www.fcpetrolul.ro