Nici cea mai bună echipă românească din cupele europene nu le-a rezistat campionilor baschetului masculin autohton

Redactia -

CSU Asesoft merge din victorie în victorie de opt etape, în returul sezonului regulat, trecând cu brio şi de ultimul obstacol foarte dificil de până la finalul primei faze a Ligii Naţionale de Baschet Masculin. Sâmbătă, în sala de sport de la Mediaş, în prezenţa a circa 800 de iubitori ai sportului jucat la panou, jucătorii lui Vladimir Arnautovic au dispus de cei ai lui Marcel Ţenter, de la CS Gaz Metan, cu scorul de 90-80 (20-16; 17-24; 27-22; 26-18). Adjudecându-şi trei sferturi din patru, ploieştenii au dovedit cine a fost şeful, chiar dacă la pauza mare au mers la cabine cu un deficit de trei puncte. Semnalul intenţiei că au venit să învingă echipa autohtonă cu cel mai bun bilanţ în actuala ediţie a FIBA EuroChallenge Cup a fost dat de către căpitanul Cătălin Burlacui, autorul unui coş reuşit de la distanţă, în debutul întâlnirii, care a modificat pentru prima oară tabela de marcaj. L-a urmat Predrag Miletic, cu mână sigură de la linia de „libere”, cele două „triple” imediat ulterioare ale lui Ivan Lilov şi, respectiv, Kyle Brandon Shiloh nesperiindu-i pe campioni, care au câştigat primul act la patru lungimi distanţă. Al doilea sfert a avut un scenariu ciudat, vreme de aproape 5 minute consemnându-se doar… patru puncte marcate, pentru ca în a doua parte a cestui act să se ajungă la 37, în total!!! În dezavantaj de o posesie după două acte, ploieştenii au revenit montaţi de la vestiare şi şi-au impus superioritatea în repriza secundă, pe care au câştigat-o la 13 puncte difrenţă. A fost un meci paradoxal, în condiţiile în care pivoţii oaspeţilor, Vladimir Tica (la minge; Foto: Mirela Oprea) şi Cătălin Burlacu (foto, cu numărul 10), nu numai că au bifat împreună 50 de puncte, mai mult de 50% din reuşitele echipei lor, ci au finalizat, tot împreună, şapte dintre cele opt aruncări din afara semicercului de la 6,75 de metri ale Asesoftului, fapt mai puţin întâlnit pentru baschetbalişti de pe posturile lor! Deşi cu un lot mai bogat valoric, dar şi măcinat de nemulţumiri de ordin financiar, ca şi de absenţe din efectiv, cazul americanului Deven Mitchell, medieşenii nu şi-au putut pune în valoare calităţile, jocul oscilant al lui Zoran Krstanovic, Titus Nicoară şi Andrei Mandache, ca şi cel foarte slab al lui Aurelian Tudor Dumitrescu, conducând la pierderea unui meci pe teren propriu. Altfel, deşi arbitrajul a fost foarte bun, la final, un tânăr oficial gazdelor a fost ţinut cu greu de antrenorul Marcel Ţenter să nu-i la bătaie pe cei trei cavaleri ai fluierului!!! Dar, aşa se întâmplă când nu ştii să pierzi, recunoscând că adversarii au fost mai buni. CSU Asesoft rămâne pe locul al treilea în clasament, la egalitate de puncte (51) cu BC Mureş Târgu Mureş, ambele fiind la două lungimi distanţă de lider, CSM Oradea.

CS GAZ METAN: Kyle Brandon Shiloh (7 puncte; 1×3), Ivan Lilov (17; 4×3), Andrei Mandache (2), Ivan Ivanovic (6), Zoran Krstanovic (13)/Slobodan Dundjerski (7; 1×3), Titus Nicoară (8; 1×3), Adrian Guţoaia (12; 3×3), Aleksandar Mladenovic (8), Aurelian Tudor Dumitrescu. Antrenor: Marcel Ţenter.

CSU ASESOFT: Aleksandar Vlahovic (12; 1×3), Predrag Miletic (5), Robert Nyakundi (10; 1×3), Cătălin Burlacu (23; 5×3), Vladimir Tica (27; 2×3)/Alhaji Mohammed (4), Ivars Timermanis, Virgil Stănescu (4), Adrian Tudor (5), Szijarto Levente. Antrenor: Vladimir Arnautovic.

Au arbitrat: Marius Ciulin (Constanţa), Laurenţiu Grigoraş (Buzău) şi Bogdan Podar (Cluj).

Comisar FIBA: Romi Stănculescu (Târgovişte).

Singurul semn de îngrijorare după partida de la Mediaş ar fi prelungita criză de eficacitate a „shooter”-ului leton Ivars Timermanis, ajuns la al treilea meci consecutiv fără punct marcat! Însă, situaţia lui se află în atenţia lui Dado Arnautovic, ca şi ineficienţa de la „libere” a lui Alhaji Mohammed, intuită deja de către tehnician. Cum se apropie disputele din play-off, atunci când fiecare punct va conta enorm, se speră că aceste probleme vor fi remediate în cel mai scurt timp. Deocamdată, importante sunt succesele care se înşiră ca mărgelele pe aţă!