Nici de când a devenit echipă de Liga 1, Chindia tot nu o poate bate pe Petrolul! Omul amicalului de pe „Metrom” – portarul „lupilor”, Cezar Lungu

Dragos Trestioreanu -

Nici de când a devenit echipă de Liga 1, Chindia tot nu o poate bate pe Petrolul! Omul amicalului de pe „Metrom” – portarul „lupilor”, Cezar Lungu

La numai trei zile de la reluarea pregătirilor și cu puțin peste o lună înainte de startul campionatului Ligii a II-a de fotbal, FC Petrolul a bifat primul meci-test, pe arena Metrom, din Brașov, una cu o suprafață de joc denivelată, din păcate, în compania noii prim-divizionare Chindia Târgoviște, aflată de ceva vreme, în cantonament, în municipiul de la poalele Tâmpei. Cu numai două săptămâni înainte de revenirea sa în cel dintâi eșalon, Chindia a mers pe același „11”, mare parte din joc, ținând cont că vineri a jucat un amical cu noua divizionară secundă Csikszereda Miercurea Ciuc. În schimb, în afara lui Ionuț Cioinac și a lui Mădălin Mihăescu, actualul antrenor principal al fotbaliștilor echipați de data aceasta în roșu cu galben, dâmbovițenii fiind în albastru complet, este vorba despre Flavius Stoican, a rulat tot efectivul avut la dispoziție, cu excepția lui Cristian Sîrghi și a lui Alexandru Munteanu, despre plecarea din cantonament a portarului Cosmin Dur Bozoancă scriind deja.

Fostul tehnician al echipei CSM Poli Iași a mizat pe un prim „11” apropiat de cel anticipat în avancronica testului: Lungu – Bărboianu, Walace, Cioinac, Țicu – Mihăescu, Marinescu (cpt) – Saim Tudor, Bratu, Ștefănescu – Arnăutu. Omologul lui Flavius Stoican, un alt fost dinamovist, Viorel Moldovan,  a mizat pe următoarea formulă: Aioani – B. Șandru, Dudea, F. Mitrovic – Neguț, Novac, L. Mihai (cpt), Dumitrașcu – Florea, Neicuțescu, B. Yaméogo. Prima repriză a fost cea a lui… Lungu, portarul devenit liber de contract după ce s-a despărțit amiabil de fosta echipă de Liga 1, Dunărea Călărăși, fiind un veritabil înger păzitor al prahovenilor, el salvându-și echipa la ocaziile mari ale lui Daniel Novac și Liviu Mihai, s-a mai opus unui șut tare al lui Blaise Yaméogo, a mai avut și noroc la oportunitățile uriașe ale lui Daniel Florea și același Yaméogo, care au ratat incredibil ținta, din poziții excelente. În contrapartidă, petroliștii – depășiți în defensiva condusă de improvizatul fundaș central Cioinac – au încercat, prin Marinescu și Mihăescu, să țină mingea cât mai departe de propriile buturi, reușind uneori, iar alteori, nu. Atacul nu a pus probleme mari, Sergiu Arnăutu neavând parte de baloane utile, deși s-a zbătut, așa cum o face de obicei. Ideea cu junele Mario Bratu în spatele lui Arnăutu nu s-a dovedit deloc una fericită și s-a resimțit pe plan ofensiv. Una peste alta, a fost bine că s-a mers la vestiare, la pauză, cu un scor alb.

La reluare, fiecare antrenor a ținut cont de stadiul de pregătire a jucătorilor săi, Stoican schimbând mult, iar Moldovan… menajându-i pe cei care au combătut contra formației ciucanilor, lăsându-i pe bancă. Și astfel, am avut parte de trei surprize frumoase din partea unor tineri petroliști, Antonio Manolache, Ianis Stoica și Robert Enache, primul demonstrând că ar fi trebuit să fie  titular în locul lui… Cioinac, ca fundaș central stânga, al doilea – că poate juca pe oricare dintre posturile din spatele vârfului, dar mai ales în benzi, el trăgând de trei ori la poartă, scoțând și faulturi, fiind clar mai util decât cel pe care l-a înlocuit, iar al treilea, a impus prin clarviziune și inteligență în joc, un plus de îndrăzneală fiindu-i de mare folos în viitorul imediat. În rest, speranțe pentru… mai bine din partea tinerilor, chiar și din a seniorului Alexandru Zaharia. O bilă albă însă pentru goal-keeper-ul în vârstă de 16 ani, Alexandru Radu, chemat urgent în locul „evadatului” Cosmin Dur Bozoancă și folosit cu curaj de Flavius Stoican tot mitanul secund. Omonimul goal-keeper-ului echipei naționale „U 21″a României nu a dat nicio emoție, precum Raul Botezan, Tordai Arpad și Ianoș Brânză, în ultimele două sezoane! Debutul în meciurile-test al Petrolului nu a fost deloc rău, însă certitudinile vor veni cu siguranță de-abia după turneul din Turcia, acolo unde se preconizează să se meargă cu lotul pentru următoarea ediție a Ligii a II-a.

În partea a doua a jocului au evoluat la Petrolul: Al. Radu – A. Rus, Cioinac, Mihăescu, Țicu (Simionescu) – R. Enache, Mihăescu – M. Constantinescu, I. Stoica, Al. Zaharia – Al. Nica (R. Bucur). De subliniat ideea benefică a lui Stoican, din partea secundă a acestei reprize, de a-l urca pe Cioinac la „închidere” și de a-l retrage, ca stoper dreapta, pe Mihăescu. De-atunci, defensiva a oferit ideea clară că se poate ține cert de scor, dar s-au mai și atacat buturile lui Dinu Moldovan, înlocuitorul lui Aioani, la un moment dat, singura modificare făcută de către Viorel Moldovan!

Foto: www.fcpetrolul.ro