Nici din a treia încercare! Timișoara a dat interzis calificărilor Petrolului în cupe

Dragos Trestioreanu -

Nici din a treia încercare! Timișoara a dat interzis calificărilor Petrolului în cupe

În toamna aceasta, Petrolul s-a întâlnit de trei ori cu nou-promovata ACS Poli Timișoare. De două ori în Banat și o dată la Ploiești, de fiecare dată însă în alte competiții. Tot de atâtea ori, jucătorii lui Florin Marin au ieșit în câștig. Mai întâi, i-au eliminat pe „lupi” din Cupa Ligii, după un 1-0 cu cântec, apoi au scos o remiză, în returul sezonului regular al Ligii I, 1-1 pe arena Ilie Oană, după ce-au condus prin golul spaniolului Llorente, anulat de cel al compatriotului acestuia, Velasco, iar marți, 27 octombrie 2015, i-au scos pe găzari și din Cupa României! A fost însă cel mai disputat duel, deși ploieștenii au trebuit – prin nesăbuința lui Ropotan, care a primit două cartonașe galbene în numai un minut, chiar când să se meargă la vestiare, pentru pauză – să joace un mitan întreg în inferioritate numerică. Cum oaspeții au reușit să egaleze scorul de pe tabelă, deschis de către un alt spaniol, Javi Hernandez (foto, între trei adversari, Jeremy Faug-Porret, Alexandru Tudose și Dan Bucșa; www.realitatea.ro), din penalti, în minutul 40, în urma unui fault în marginea interioară a careului mare al improvizatului fundaș dreapta Alex Chiriță – postul pe care s-a consacrat tatăl lui, Daniel Chiriță, nepotrivindu-i-se absolut deloc -, s-a văzut că a fost mult mai bine… fără Ropotan!

Din nefericire, reușita din 3 metri, sus în plasă, a lui Velasco (70), la capătul unei acțiuni splendide a lui Zoubir, continuată de centrarea lui Faug-Porret și recentrarea celui mai bun petrolist din acest meci, Moussa, nu a împins jocul în prelungiri, timișoreanii având noroc atât pentru că arbitrul Marius Avram a dictat fault la atacul la minge al lui Tudose asupra lui Hernandez, „MVP”-ul gazdelor, cât și la lovitura liberă a acestuia din urmă, neatinsă de nimeni în drumul spre plasă, fiind doar o iluzie optică devierea lui Cânu, televiziunile ce-au transmis partida credintându-l greșit pe fundașul central drept autor al golului calificării, din minutul 83!

A fost un meci cu foarte multe faze de poartă, raportul fiind 4-2 (repriza I) și 7-5 (II), în favoarea „violeților”, care au avut, repet, avantajul omului în plus, vreme de 50 de minute. Față de partida pierdută la București, cu FC Voluntari, Petrolul a arătat mai bine, îndeosebi în… 10 fotbaliști pe teren. Cu siguranță că, dacă antrenorul interimar Mihai Oancea ar fi avut la dispoziție și un fundaș dreapta de meserie, Beța fiind scos din cărți anul acesta, după o ruptură muscularp de 8 milimetri, iar Peteleu a fost lăsat acasă din cauza unor probleme medicale (cam multe pentru el din vară încoace!!!), ACS Poli ar fi avut mari probleme, marți, în a accede în sferturile de finală ale Cupei României-Timișoreana. Una peste alta, Petrolul a mai… scăpat de o grijă, iar gândurile îi zboară mai ales spre iarnă, când se vor putea face din nou transferuri. Poate unele la fel ca în urmă patru ani, pentru returul salvării din 2012, neștiindu-se totuși, acum, cine va veni cu banii, pentru a se face unele cel puțin de același nivel ca atunci!

Ca o concluzie a confruntării de pe arena Dan Păltinișanu, Cobrea este o bună primă rezervă a lui Pecanha, menajat la Timișoara, Alex Chiriță mai are până să fie un jucător de prim eșalon, Benga a obosit, săracul, cât a ținut defensiva (numai) în cârca lui, Tudose vrea, dar atât poate acum, Faug-Porret tot alternează bunele cu relele, Ropotan… mai bine nu ar mai fi, Bucșa încearcă, încearcă, când îi iese, când nu, Velasco e cel mai… bun om la demarcări, dar în rest cam șters, Zoubir – dacă ar avea cu cine să joace, ar evolua mereu ca în mitanul secund din optimile Cupei României, Nepomuceno a fost OK, a avut două bare și a însemnat cel mai pericol pentru Smaranda, adeptul căștii lui Petr Cech, Moussa, pe zi ce trece, e o sosie perfectă pentru Zerka, iar dacă ar fi avut și un Hamza sau Oprița în echipă, ar fi fost cu totul altceva. Poate, la iarnă, cine știe…

Altfel, iar un regret: după ce, la Ploiești, vedetă a fost Llorente, acum a venit rândul lui Hernandez, care deja dă gol după gol. Nu era mai bine astfel să fi fost echipați, în vară, în galben-albastru, decât alde Altama Sanaa ori Petrișor Voinea? De Milinceanu și Vlad Rusu, folosiți posibil pentru a forța o nouă egalare, în ceasul al 12-lea – nimic de spus, fiindcă abia de-au atins mingea de vreo două ori.

ACS POLI: Smaranda 6 – Belu-Iordache 6.5, Luchin (cpt) 6, Cânu 6.5, D. Popescu 6 – Llorente 6.5 (67 – Artean 6), Ov. Popescu 7 – Javier Hernandez 8.5, M. Croitoru 7 (75 – Elek 6), Curtean 6.5 – Rufino 6.5 (90+2 – Melinte). Antrenor: Florin Marin.

PETROLUL: Cobrea 6 – Al. Chiriță 5 (87 – Vl. Rusu), Benga (cpt) 6.5, Tudose 6.5, Faug-Porret 6.5 – Bucșa 6, Ropotan 3 – Velasco 7, Zoubir 6.5, Nepomuceno 7 (87 – Milinceanu) – Moussa 7. Antrenor: Mihai Oancea.

Au arbitrat: Marius Avram 5.5 (București) – Gabriel Bârjac 7 (Zalău) și Mihai Marius Marica 6 (Bistrița).

Arbitru de rezervă: Paul Unimatan (Zalău).

Observatori: Adrian Lucaci (Arad), pentru joc, și Aron Huzu (Sibiu), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Luchin (19), Zoubir (29), Benga (42), Ropotan (43 și 44), Ov. Popescu (45), Moussa (57), Llorente (63).

Cartonaș roșu: Ropotan (44).

De subliniat că, în urma eliminării de pe teren de la Timișoara, Ropotan va bifa al doilea meci consecutiv din campionatul Ligii I în tribună! Și mai are și șapte avertismente până acum în campionat, bașca două cartonașe roșii! Și abia am trecut cu puțin de jumătatea sezonului regular! Bine că, în cupe, nu mai poate primi niciunul, echipa lui fiind scoasă din competiții. Cu el pe teren, poate că se reușea mai mult în cea de-a treia dispută cu bănățenii.

Sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 20.30, Petrolul se va întoarce la campionat, singura întrecere în care va mai combate în acest sezon, și va primi vizita echipei CSMS Iași, cea care a reușit, în partida desfășurată chiar înaintea celei de la Timișoara, să se califice în sferturile Cupei României-Timișoreana, luându-și revanșa în fața Concordiei Chiajna, scor: 2-1 (0-1), pe terenul acesteia, după ce pierduse acasă, recent, în Liga I, cu 1-0! Interesant este că, după trupa din Moldova, pe „Ilie Oană” va veni, luni, 9 noiembrie, tot de la ora 20.30, Concordia – o altă grupare în mare suferință de puncte, ca și cea a găzarilor, ca și Iașiul. Ținta: 6 puncte din 6 posibile pentru Marinescu și compania, în caz contrar complicându-se rău de tot situația, chiar și cu punctele reprimite de la TAS. Dacă se va jouca precum în repriza a doua de la Timișoara, dar cu 11 fotbaliști pe teren, ar fi șanse de succese.