Nici Petrolul, nici AFCM Alexandria nu și-au dovedit supremația în derbi. „Lupii” și-au salvat pielea doar pe jumătate!

Dragos Trestioreanu -

Nici Petrolul, nici AFCM Alexandria nu și-au dovedit supremația în derbi. „Lupii” și-au salvat pielea doar pe jumătate!

Vreme superbă pentru fotbal, aproape 6.000 de frenetici suporteri în tribunele și peluzele arenei Ilie Oană, un singur absent important din efectiv, Puchea, și totuși FC Petrolul nu a reușit să se impună, vineri seara, în fața celei mai autorizate contracandidate la promovare, AFCM Alexandria, liderul la zi al ierarhiei Seriei a III-a din al treilea eșalon fotbalistic național. O echipă a Alexandriei care era să dea lovitura la Ploiești, oferind o replică foarte bună și aliniind o tactică extrem de curajoasă, ofensivă, printr-un modul elastic, 1-4-3-3, pentru care fostul fotbalist al Metalului Plopeni și al Astrei, Romulus Ciobanu, de trei ani antrenor principal la trupa teleormăneană, merita din start felicitări. În contrapartidă, deși echipa lui era gazdă și avea de partea sa „râul, ramul…”, omologul mult mai vârstnic și mai experimentat, care a antrenat și în Liga 1, a rămas fidel… temătorului 1-4-2-3-1. Cu aceeași improvizație la închidere, junele Olaru, obligat, săracul, să și construiască și să și tragă la poartă, din afara careului! Nealimentat cu baloane utilizabile, Arnăutu a trebuit să le ofere el, fiind omul cu assistul la golul lui Prunescu, din minutul 41. Dra asta după ce Căpățână, tizul fotbalistului de la FC Voluntari, deschisese scorul, 11 minute mai devreme, cu un șut de generic TV! A fost momentul în care defensiva ploieșteană s-a „bâlbâit” și a fost taxată pe loc.

Din momentul acela, era firesc ca, beneficiind de patru înlocuiri, Octavian Grigore să fi încercat să schimbe ceva, pe planul atacului, pentru a nu se intra mai târziu în criză de timp. Însă, îi trimisese deja pe Stănescu și Vintilă în tribună, astfel că singura rezervă post pe post a lui Arnăutu, accidentat în repriza secundă, era juniorul Lambru. Cel care însă nu mai prinde echipa, jucând ultimele cinci minute la Chiajna, contra Concordiei 2, și stând, apoi, pe bancă la Borcea și, acum, în derbi! Din nou, Petrolul a jucat astfel fără atacantul avansat, Tavi Grigore improvizând într-un final de totul sau nimic cu… Ciocâlteu ca vârf împins! În fine, derbiul merită mult mai multă atenție, urmând a reveni astfel rapid, cu o analiză mai amplă. Mai ales în condițiile în care, ținând cont de valoarea combatantelor din serie, AFCM Alexandria a devenit favorită la promovare, ținând cont că, în primăvară, va juca, pe propriul teren, mai mult ca sigur meciul decisiv pentru accederea în Liga a II-a. Cert este că, pe „Ilie Oană”, Alexandria a meritat fără dubii punctul câștigat, scorul final rămânând același ca și atunci când s-a mers la vestiare, pentru pauză: 1-1! Și dacă ne gândim doar că a terminat jocul în suprafața de teren adversă ar fi destul pentru a ne fi confirmată opinia de mai sus.

PETROLUL: Bolboașă – Catană, Prunescu (46 – Frâncu), Antoche, Velisar – Olaru, Chindriș – N. Popescu (52 – Ciocâlteu), Cl. Tudor (cpt; 84 – G. Păun), Saim Tudor – Arnăutu (72 – Dr. Gheorghe). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Ciprian Pura (secund), Gheorghe Liliac (cu portarii).

FCM ALEXANDRIA: Fl. Olteanu – Ed. Sârbu, Ciocoteală, Floricel, Ov. Gheorghe – Vâlcică, Calofir, Fl. Radu (cpt) – C. Căpățână (90+3 – Barbălată), Terci, Desculțu (56 – C. Călin). Antrenor: Romulus Ciobanu.

Au arbitrat: Florin Andrei (Târgu Mureș) – Florin Pucheanu (Ulmi, județul Dâmbovița) și Cosmin Vătămanu (București).

Observatori: Sorin Cojocaru (București), pentru joc, și Florin Ungureanu (Bacău), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Fl. Radu (16), Ed. Sârbu (36), Desculțu (55), Dr. Gheorghe (75), Frâncu (81), Ciocoteală (84), G. Păun (85), Fl. Olteanu (90+1).

Interesant este că toate cartonașele galbene primite de Petrolul au fost văzute de trei dintre rezervele utilizate, în vreme cele cinci avertismente ale AFCM-ului au fost primite de titulari. Altfel, după etapa de ieri, băieții lui Romică Ciobanu au rămas lideri, păstrând același ecart față de echipa de pe locul 2, Voința Turnu Măgurele (2-2 pe terenul Concordiei 2 Chiajna), adică două lungimi, și, respectiv, 3 puncte față de FC Petrolul Ploiești, ocupanta ultimei trepte de pe podium. După această rundă, niciuna dintre pretendentele la promovare din Seria a III-a nu mai are punctaj maxim, dar toate trei rămân neînvinse.

În altă ordine de idei, înainte de derbi, președintele de onoare al FC Petrolul, Mircea Dridea, i-a oferit o frumoasă cupă – un trofeu, de fapt, care-i poartă numele Seniorului – lui Jean Prunescu, căpitanul din vremea în care Claudiu Tudor a lipsit de pe teren din cauza durerilor la spate, fiind declarat, de ancheta suporterilor găzarilor, drept fotbalistul lunii septembrie.

Foto: www.republikanews.ro