Nicio autocritică pentru un meci modest! România a trecut de Insulele Feroe doar cu 1-0

Dragos Trestioreanu -

Nicio autocritică pentru un meci modest! România a trecut de Insulele Feroe doar cu 1-0

Pregătirea partidei oficiale a echipei naționale a României, din preliminariile pentru Euro 2016, de la Ploiești, de pe arena Ilie Oană, a fost una la superlativ. Este vorba însă doar de pregătirea din jurul acesteia, fiindcă evoluția tricolorilor – cu precădere în repriza secundă a confruntării cu prima reprezentaivă a Insulelor Feroe – a cam lăsat de dorit. Părere împărtășită, la final, atât de jurnaliștii prezenți la fața locului sau a micului ecran, cât și de suporteri, nu și, totuși, de fotbaliști și selecționerul lor, Anghel Iordănescu. Cu adevărat că adversara nu mai este aceeași ca la momentul debutului generalului Iordănescu pe banca echipei naționale. Dar nici nu a ajuns la nivelul uneia pe care s-o învingi doar cu 1-0, după un gol norocos al lui Claudiu Keșeru, din minutul 21, facilitat de o deviere în bara stângă și o revenire în careul mic, direct pe șutul actualului echipier al lui Al Gharafa. Context în care, fiind atâta lume bună din sfera fotbalului prezentă la stadionul ploieștean, era de așteptat ca tricolorii lui “Tata Puiu” să fi fost măcar cât de cât autocritici și să nu marșeze exclusiv pe adjudecarea celor trei puncte. Un șablon deja tocit în sportul rege autohton. Și selecționerul le-a cântat în strună, de parcă i-ar fi amenințat cineva postul, el mutând atenția asupra stării gazonului, care – în opinia sa – i-a deranjat foarte mult pe tehnicii jucători echipați în galben. Stelist vechi, Iordănescu a vrut parcă să se răzbune astfel pe gazde pentru antipatia exteriorizată a suporterilor lcoali la adresa unor echipieri ai “roș-albaștrilor”, Cristian Tănase, Raul Rusescu și Andrei Prepeliță. Ce a omis selecționerul este că nu pentru că joacă la Steaua au fost admonestați cei trei, ci doar pentru evoluția lor mai ștearsă, mai ales primii doi, ultimul abia atingând balonul cât a jucat. Dacă ar fi fost așa cum a crezut Anghel Iordănescu, un fost stelist de-abia plecat, în iarnă, în Arabia Saudită, Lucian Sănmărtean, nu ar fi fost ovaționat de întreaga asistență, la înlocuirea lui cu Prepeliță. Astfel, iubitorii de fotbal din Ploiești, deși cu siguranță la meci au fost și alții din afara acestuia, i-au mulțumit poate singurului FOTBALIST din echipa națională a României, pentru jocul lui! În același context, de ce nu au fost contestați și Paul Papp și Keșeru, căci primul joacă la Steaua, iar la doilea a plecat, tot în Arabia Saudită și tot în iarnă? Nu au fost, pentru că, după Sănmărtean, au arătat că știu, și ei, cum se joacă fotbal!

Atmosfera a fost frumoasă pe “Ilie Oană”, stadionul a fost plin, neștiind dacă pe “Arena Națională”, în București, ar fi venit 15.000 de suporteri la un meci cu reprezentativa Insulelor Feroe. Fanii au încurajat echipa națională, au fost apoi răbdători, în așteptarea unui gol care să-i permită generalului să “riște” să-l debuteze și pe singurul român care mai evoluează în Primera Division, Florin Andone, de la Cordoba. Când colo, am aflat de la Iordănescu că Andone – de parcă era vreun junior! – a fost chemat, de fapt, să fie văzut și să vadă cum e între tricolorii mari, debutul lui fiind amânat sine die. Deci, tot cu oamenii lui Pițurcă mergem înainte! Acuzați la unison de către fotbaliști că s-au comportat impardonabil față de anumiți componenți ai echipei naționale, ploieștenii din tribune și peluze au fost jigniți de aceștia, fiind luați la preț de matineu, ca și cum nu ar avea habar de fotbal! Dacă evoluția tricolorilor ar fi fost măcar la nivelul ce l-ar fi impus diferența dintre o echipă dintre primele 20 din topul FIFA și alta din afara primei sute, cu siguranță că ploieștenii nu ar fi avut nimic de comentat. Dar nu a fost deloc așa! De la angajații SGU, care abia de-au mai dormit câteva ore de vreo 10 zile încoace, și până la fanii locali, toți au făcut eforturi, fie în pregătirea arenei, fie în achiziționarea de bilete, pentru a le oferi tricolorilor un stadion plin. Că nu au înghițit un meci mai fad al echipei naționale a României a fost firesc, la Ploiești jucându-se fotbal adevărat de mai bine de 60 de ani și nu se suportă explicații de genul… am luat trei puncte, ce mai vreți? Să ne faceți teren pentru tehnica noastră! – așa a sunat dorința tricolorilor. Pentru tei nu a contat că a plouat patru zile la rând înainte de meci, că la București au parte adesea de gazoane mult mai proaste etc. Ei voiau ca aici să găsească un covor de iarbă, într-o primăvară care seamănă, de fapt, cu toamna! Dar, așa se întâmplă când nu are ursul coadă! În schimb, laude merită staff-ul din jurul fotbaliștilor, cel care a concurat la o organizare de nota 10. Altă clasă, altă educație! Însă, merită să mai revin asupra acestui meci, în urma căruia România continuă să conducă în grupa preliminară, cu un punct mai mult decât următoarea sa oponentă, Irlanda de Nord, pe care o va întâlni în iunie, în deplasare.

3 stanga mijloc 2 dreapta mijloc

Până atunci, iată mai jos declarațiile selecționerului și ale câtorva dintre jucătorii săi, oferite posturilor de televiziune TVR și DigiSport:

„Într-adevăr, a fost un succes greu. S-a făcut o risipă de efort extraordinară. Merităm victoria, sînt trei puncte foarte importante. Am avut o evoluţie neconvingătoare, generată şi de starea terenului, care a fost foarte prost. Jucătorii au fost extrem de concentraţi. Dar au fost şi momente în care încercau execuţii care nu erau recomandate pe un astfel de teren. Ne-au lipsit jucători de bază, cum ar fi Bogdan Stancu sau Ciprian Marica. Gazonul ne-a defavorizat, cred că gazdele noastre puteau să facă mai mult decât atât, să menajeze stadionul, pentru a avea condiţii mai bune” (Anghel Iordănescu)

„E o muncă de echipă şi important e rezultatul. Am avut câteva ocazii să ne facem meciul mai uşor, dar n-am reuşit să le fructificăm. Am întâlnit o echipă care s-a închis foarte bine şi terenul ne-a pus ceva probleme. Insulele Feroe a pus probleme multor formații şi a obţinut câteva rezultate surpriză, şi în această campanie. Suntem în postura de a spune că nu ne interesează celelalte rezultate (Costel Pantilimon)

„Suntem fericiţi de victorie şi rămânem în grafic pentru calificare. În a doua repriză, nu ne-am ridicat la cel mai înalt nivel. Am început-o ezitant. Suntem mulţumiţi cu toţii că am luat trei puncte, nu ne mai gândim la joc. Nu pot să-mi explic însă jocul din a doua repriză. Gazonul şi-a pus amprenta, a fost foarte greu, alunecos, moale. Foarte urât! Se pare că Irlanda de Nord se ţine în continuare tare, trebuie să facem un joc bun acolo. Fiecare jucător trebuie să se pregătească până la acţiunea din iunie. În prima repriză, am rămas impresionat de atmosferă, mi-a plăcut enorm, dar am rămas cu un gust amar pe final. Nici asta nu pot să-mi explic. Nu poţi să apostrofezi un jucător doar pentru că el joacă pentru Steaua. Aici, nu am venit în calitate de adversar al Petrolului, am venit să jucăm pentru echipa naţională. Îmi prinde bine atmosfera de la echipa naţională. Sper să mă ajute şi să merg tot mai bine (Vlad Chiricheș)

„Important era să înscriem şi să nu luăm gol. Am îndeplinit ambele condiţii. Am controlat această partidă, cu excepţia ocaziei pe care au avut-o adversarii. Pantilimon şi-a făcut însă datoria şi a arătat că e portar mare. Echipa Insulelor Feroe şi-a arătat calitatea la care noi ne aşteptam, dar pe care fanii nu o ştiau. Ei au pus mari probleme tuturor echipelor din grupă. La sfârşit am avut impresia că jucăm în deplasare acest meci! Nu cred că evoluţia noastră a fost aşa de proastă. Tot ce ne-a lipsit a fost golul al doilea, care ar fi închis jocul” (Claudiu Keșeru)

„Peste zece zile se va uita acest 1-0 cu Insulele Feroe şi nu vor mai conta decât cele trei puncte. Dacă ne calificăm la Euro, e totul foarte bine. Importante sunt punctele în acest moment. Cu fiecare meci care trece şi rămânem acolo pe primul loc, totul e foarte bine. Până nu suntem calificaţi matematic, nu trebuie să ne relaxăm” (Gabriel Torje)

„Cred că ne puteam face meciul mai uşor dacă aveam la pauză 2-0. Una peste alta, e bine că am luat trei puncte pe un teren dificil. Ne-a lipsit ceva mai multă concentrare la finalizare. Am mai făcut un pas spre Euro, suntem aproape. Totul depinde numai de noi, de mult timp n-am mai fost în situaţia asta. Promitem că facem tot ce putem să cîştigăm în Irlanda de Nord” (Alexandru Maxim)

“Ne-am îndeplinit obiectivul, restul nu mai contează. Aştia sunt fanii noştri. Prima repriză au fost extraordinari, în a doua nu le-a mai convenit. Nu mai sunt pescarii pe care îi ştiam, joacă fotbal. Nu ne-a trecut glonţul pe la ureche. Noi ştiam ce pot. Nu pot să comentez ce au spus alţii. Selecționerul ne-a felicitat pentru joc. Nu-i problema mea că fanii sau altcineva sunt nemulţumiţi” (Mihai Pintilii)

Am analizat meciurile lor și să ştiţi că Insulele Feroe nu mai e echipa de acum zece ani, pe care o băteai doar dacă intrai pe teren. E o echipă care poate pune probleme oricui. Nu înţeleg de ce au fost înjuraţi unii jucători. Nu cred că e o atitudine corectă, trebuie uitat de echipele de club, atunci când joacă echipa naţională” (Răzvan Raț)

5 jos stanga 4 jos dreapta

Foto: Cristi STAVRI, www.lifeevents.ro