Nicio surpriză la ieșirile din grupe la Cupa Mondială, la literele A, B, C și D. Doar Argentina era s-o încurce!

Dragos Trestioreanu -

Nicio surpriză la ieșirile din grupe la Cupa Mondială, la literele A, B, C și D. Doar Argentina era s-o încurce!

Jumătate dintre grupele turneului final al Cupei Mondiale din Rusia, ediția 2018, și-au epuizat meciurile, iar echipele calificate în toate cele patru sunt favoritele acestora.

După ce Uruguay a făcut-o praf pe Rusia, pe imensul „Lujniki”, administrându-i un sec 3-0, la un golaveraj de 8-1 avut de gazdele Cupei Mondiale, după primele două partide, „gemenii golului”, Luis Suarez și Edinson Cavani încadrând autogolul lui Denis Cerîșev, cel care era golgheterul rușilor, dar în… porțile celelalte, mai departe merg favoritele, derbiul lor stabilind doar pozițiile din grupa A. În aceeași grupă, învinsă cu 5-0 de Rusia și 1-0 de Uruguay, debutanta Arabia Saudită a dispus cu 2-1 de Egipt, aruncându-i pe africani pe ultimul loc! La „B”, Spania și Portugalia au avut o ultimă etapă cu emoții maxime, surpriza plăcută Iranul fiind foarte aproape să le încurce, iar răbufnirea Marocului – târzie. Până la urmă, după două remize, Spania, 2-2 cu Maroc, iar Portugalia, 1-1 cu Iran, mai departe s-au dus naționalele europene vecine, care au avut însă doar o lungime în plus față de asiatici! Ibericii au fost lideri numai pentru un gol în plus marcat, 6, față de 5 ale lusitanilor. Cristiano Ronaldo a ratat un penalti, care – transformat – ar fi adus Portugaliei locul 1, în ierarhia finală a grupei B!

Luni, 26 iunie, s-a lămurit situația calificatelor mai departe și la „C”, și la”D”, tot favoritele tăindu-și partea leului, cele mai mari emoții având Argentina, Lionel Messi & Co. teleportându-l pe „El Pibe d’Oro” din Paradis în Infern și retur! Diego Maradona părea că implora zeii, în timpul meciului – închizându-și ochii și dându-i, apoi, peste cap – pentru succesul „pumelor”… cam blege. Dar, după ultimul fluier al turcului Cuneyt Cakir, și-a dat în petec, ca ultimul golan, cu un gest obscen surprins pe fugă de camerele TV! Messi a deschis scorul, devreme, cu o execuție în stil mare, prima a lui de acest fel la Cupa Mondială, însă veteranul Javier Mascherano și-a luat în brațe, la un corner, adversarul direct și a dat cu el de pământ, pemițându-i centralului să pună mingea pe var, iar lui Victor Moses, jucătorul lui Chelsea, să transforme de pe loc, aproape.

Cum, în aceeași grupă, Croația o conducea pe Islanda cu 1-0, la 1-1 în Argentina-Nigeria, africanii mergeau ei mai departe, iar sud-americanii ar fi luat avionul spre Buenos Aires! Islanda a egalat, dând impresia unei posibile remontade, care ar fi adus-o la egalitate cu Nigeria, cea din urmă având totuși avantaj în meciul direct. Finalul a fost apoteotic în ambele partide din „D”, croații câștigând printr-un gol bifat în minutul 89, iar asta după ce, cu 180 de secunde  mai devreme, fundașul central al selecționatei lui Jorge Sampoli – care s-a afișat acum, ca nimeni altul, cu un trening alb-negru! -, Marcos Rojo, de la Manchester United, a prins șutul vieții, din careu, cu stângul, la colț! Cu 2-1 pe tabelă, Argentina a „aruncat în aer” mai bine de jumătate din arena orașului Sankt Petersburg, dintr-o țară despre care ai căror locuitori se spune cât de săraci sunt au venit în Rusia zeci de mii, care și-au încurajat favoriții frenetic, în minutele rămase. Bref, Argentina și liderul Croația merg mai departe.

La „C”, pentru a nu avea surprize de vreun fel, Franța și Danemarca au „dat-o la pace”, bifând prima repriză albă de la turneul final din Rusia! În schimb, Peru a obținut cel dintâi succes la Cupa Mondială, după un amar de ani, și a sărit-o în ierarhie pe Australia, care era să debuteze cu o mare surpriză, un X cu goluri, în compania „cocoșilor”, dar a reușit așa ceva abia în al doilea joc, cel cu Danemarca! Astfel, Peru a terminat pe trei, iar Franța și Danemarca, pe 1 și, respectiv, 2, „lingura de lemn” revenindu-le „cangurilor”.

Se știu, de-acum, viitoarele meciuri din faza următoare a competiției: Uruguay-Portugalia, Spania-Rusia, Croația-Danemarca și Franța-Argentina. La prima vedere, spaniolii, croații și francezii sunt favoriți, iar uruguayenii și portughezi au „fifty-fifty” șanse. Însă, poate că acum vor apărea și marile surprize, nemaivând niciuna de la victoria Mexicului în dauna campioanei mondiale en-titre, Germania.

Foto: www.fanatik.ro, www.sport.ro, www.newsglasgow.com și www.digisport.ro