Niciodată nu-i prea târziu! CSU Asesoft a câștigat ultimul trofeu intern ce-i lipsea din vitrină. Urmează recâștigarea unuia european?

Redactia -

Niciodată nu-i prea târziu! CSU Asesoft a câștigat ultimul trofeu intern ce-i lipsea din vitrină. Urmează recâștigarea unuia european?

Pentru o echipă care are o istorie de nici un deceniu și jumătate, CSU Aseosft Ploiești este exemplul perfect de eficiență maximă, pe termen destul de scurt. Astfel, lăudându-se și cu un trofeu european, cucerit – în sala Olimpia – la ultima ediție din FIBA Europe League, din sezonul 2004-2005, în dauna rușilor de la Lokomotiv Rostov pe Don, echipa finanțatorului Sebastian Ghiță s-a impus, până înaintea disputării Supercupei, de nu mai puțin de 10 ori în campionat și de șase ori în Cupa României. Numai Supercupa le mai lipsea multiplilor campioni naționali, care o rataseră la prima ediție, surprinzător, în fața unei adversare inferioare valoric la acea dată, BCM U Pitești. Echipă care-și adjudecase atunci și competiția KO din întrecerile interne. Ploieștenii nu au mai iertat anul acesta, impunându-se destul de lejer în meciul disputat în cocheta sală reconstruită din temelii, din Parcul sportiv Dinamo, din București (foto; www.csuasesoft.ro). Oponentă i-a fost tocmai formația care a făcut marea surpriză a Final Four-ului Cupei României, de la „Olimpia”, în urmă cu cinci luni, CS Energia Rovinari. De data aceasta, gorjenii nu le-au mai rezistat „alb-albaștrilor”, cei care și-au adjudecat trei dintre cele patru sferturi ale întâlnirii, pentru un general de 73-57 (21-13; 14-14; 18-13; 20-17). Dacă principalul realizator al Supecupei a fost Louis Darby jr., americanul din trupa antrenată acum de către grecul Antonis Constantinides, cel mai eficient baschetbalist din efectivul învingătorilor a fost internaționalul finlandez Gerald Raymond Lee jr., revenit  aproape de jumătatea acestei luni de la Campionatul Mondial din Spania. Antrenorii Vladimir Arnautovic și Sașa Ocokoljic au început Supercupa cu următorul „5”: Daniel Brown, Alhaji Mohammed, Michalis Pelekanos, Cătălin Burlacu, Gerald Raymond Lee jr., pe parcurs apelând și la Marius Runkauskas, Dragan Labovic, Christopher Cooper Williams, Szijarto Levente, Vlad Negoițescu și Vlad Dogaru, pe bancă rămânând Jermaine Jonte Flowers, menajat, după cum notează www.csuasesoft.ro, pentru probleme medicale minore. Constantinides a mizat, când s-a drumul la cronometru, pe următorii jucători: Giordan Lee Watson, Louis Darby jr., Porter Silvanus Troupe, Samuel Antonio Woods jr., Nemanja Miloșevic. Apoi, tehnicianul învinșilor i-a mai trimis pe parchet pe Michal Kremen, Tal Karpelesz, Cătălin Vlaicu și Vasile Ștefan, nejucând deloc Daniel Tudosa, Marian Minea și Bariș Aktas. De reamintit că Federația Română de baschet a acceptat, cu acordul celeilalte combatante din Supercupe, solicitarea conducerii ploieștenilor ca ambele formații să-i folosească pe toții străinii din loturi, aceștia fiind în număr mai mare decât cel permis de regulament în campionat și Cupa României, adică șase.

Pentru CSU Asesoft au punctat: Lee jr. (14), Pelekanos (11; 3×3), Runkauskas (9; 2×3), Mohammed (9; 1×3), Burlacu (8; 2×3), Labovic (7; 1×3), Brown (7; 1×3), Cooper (7) și Negoițescu (1), iar din tabăra Energiei – Darby jr. (19), Troupe (9), Kremen (9), Watson (8; 2×3), Miloșevic (7), Ștefan (4) și Vlaicu (1). Pe parcursul partidei, ploieștenii au condus și cu 21 de puncte avans, iar adversarii lor – cu doar 2, reușind trei răsturnări de scor, niciodată neînregistrându-se pe tabelă egalitate. Câștigătorii Supercupei au marcat mai mult decât învinșii lor atât cu titularii, cât și cu rezervele introduse pe parcurs, la baschet această din urmă postură neavând însă aceeași semnificație ca la fotbal, de exemplu. Dacă Asesoftul a avut un „run” de 7 puncte, gorjenii – chiar de 11 (16-5). Devansat de Darby jr. la numărul de puncte bifate, Lee jr. l-a depășit pe yankeu la recuperări, cel dintâi având însă și cele mai multe pase decizive (5), cu una mai mult decât Burlacu. Dado Arnautovic s-a declarat la final nemulțumit de unele erori ale baschetbaliștilor săi, dar și încântat de cum a funcționat defensiva, în condițiile în care Energia Rovinari este recunoscută ca o trupă de atac cu destule realizări. Antrenorul ploieștenilor a lăudat modul de a se apăra al echipei sale, cu precădere în partea a doua a Supercupei, apreciind că doar 57 de puncte primite de la formație precum cea a gorjenilor înseamnă destul. Confruntarea din sala Dinamo a fost condusă de un trio de arbitri internaționali, Marius Ciulin (Constanța), Laurențiu Grigoraș (Buzău) și Alexandru Olaru (București), supervizați de un fost cavaler al fluierului și șef al comisiei de profil, Marius Marinescu, domiciliat tot în capitala țării. În week-end, CSU Asesoft va combate la un turneu în Polonia, organizat într-o sală impunătoare din Wroclaw, adversare urmând a-i fi echipele Turow Zgorzelec (campioana en-titre locală) și gazdele de la Slask. La competiție mai participă și italienii de la Dinamo Sassari, dar ei nu se vor duela și cu proaspăta câștigătoare a Cupei României, potrivit programului stabilit. Apoi, se va da startul Ligii Naționale de Baschet Masculin, pe 4 octombrie, ce va fi precedat însă de returul sferturilor de finală ale Cupei României, care va avea loc trei zile mai devreme. Asesoft va combate, la Craiova, în comeptiția KO, cu SCM U, iar apoi, în LNBM, cu „U” Banca Transilvania, la Cluj, posibil în noua sală polivalentă din municipul de pe malurile Someșului, construcție care are 7.000 de locuri pe scaune!