Fotbalistul care nu a fost niciodată titular la FC Petrolul a adus victoria pe „Cluj Arena”, în fața lui „U”! Primele rezerve utilizate de debutantul pe banca” lupilor” au făcut remontada, în numai două minute: Irobiso și Jyry!

Dragos Trestioreanu -

Fotbalistul care nu a fost niciodată titular la FC Petrolul a adus victoria pe „Cluj Arena”, în fața lui „U”! Primele rezerve utilizate de debutantul pe banca” lupilor” au făcut remontada, în numai două minute: Irobiso și Jyry!

Meciul din prime-time, de pe „Cluj Arena”, dintre Universitatea și FC Petrolul Ploiești a avut un istoric aparte: o primă repriză pe care specialiștii ar fi numit-o tacticizată la maximum, pe când suporterii celor două combatante, drept o „pastilă” perfectă nu contra, ci pentru a induce… plictiseală, respectiv o a doua, care și-a cerut dreptul la replică, în fața nemulțumirii fanilor lor. A fost un mitan secund, în sfârșit, cu goluri, cu ocazii mari, cu o transversală etc. Ca și cu un asediu demn de o cauză mai bună, dar inutil, al clujenilor, într-un careu în care media de înălțime superioară a „lupilor”, întăriți din minutele 83 și 89 și cu marii absenți de până atunci, Huja, respectiv Meijers, și-a spus cuvântul. Paranteză, o idee foarte bună a lui Balint de a-l readuce în primul „11” pe Garutti, un adevărat „turn de control”: jupân pe sus, în propriul careu; la fel și în cel advers. A bifat un assist dificil, dintre stoperii lui „U”, Masoero și Thalisson, la egalarea bifată de un Irobiso abil, dar și o pasă de efect, tot cu capul, pe care scria 99,99% gol. Însă, colegul de tandem, Papp, a apăsat atunci pe butonul de… 0,01% și mingea s-a dus pe lângă bara din stânga urmașului lui Arlauskis în campionatul românesc, lituanianul Gertmonas! O bilă albă însă pentru golgheterul nigerian al Petrolului, din sezonul trecut, pentru că a traversat în fugă, după reușita sa din postură de rezervă abia intrată pe teren, mai bine de jumătate de teren, pentru a-l strânge bărbătește în brațe pe noul antrenor! O altă bilă albă și celei de-a doua rezerve utilizate tot din minutul 58, finlandezul Jyry, nu numai pentru golul victoriei, ci mai ales pentru că a fost una de manual, reluare de finețe a centrării în spate a talentatului și inepuizabilului Musi. S-a consemnat astfel primul gol al nordicului pentru găzari. Este un fotbalist care – mare atenție! – nu a fost NICIODATĂ titular de când a venit la FC Petrolul, din iarnă mai exact!!! Cred că, acum, s-a lămurit toată lumea că merită să fie!

Pe modelul Florinilor, Pârvu și Stângă, Balint Gyuszi a promis, în conferința de presă dinaintea meciului de la Cluj, că echipa lui se va bate acolo pentru un rezultat pozitiv. Și-a mai precizat că un rezultat pozitiv, în accepțiunea lui, nu poate fi decât o victorie! S-a ținut de cuvânt și a adus-o astfel pe Petrolul la numai două lungimi, 25 față de 27 de puncte, sub trioul din fruntea ierarhiei play-out-ului, FC Hermannstadt Sibiu, Oțelul Galați și UTA Arad, departajate, în ordinea de mai sus, de golaveraj. Cu fair play, Balint a mers direct, după fluierul final, la banca gazdelor, pentru a-i strânge mâna lui Ioan Ovidiu Sabău, fiind strigat apoi de cineva din apropiere. Era un fost jucător al său de la CSU Craiova, croatul Roguljic, autorul deschiderii scorului, în urma unei acțiuni a celui mai activ ardelean de pe teren, mijlocașul stânga Rus, cel cu juniorat, dar nu numai, la Southampton și Coventry, plus alte două echipe din Anglia.

Era minutul 55 și, cu toată opoziția lui Seto și Zima, abilul mijlocaș dreapta a marcat la colțul scurt. Iar asta imediat după ce golul său fusese anunțat de o altă acțiune periculoasă, a lui Popa, rezolvată de Zima, iar pe respingere, de Seto și Dumitriu, la reluarea lui Simion. Deși fusese cel mai bun om ofensiv al lui „U”, Roguljic a fost înlocuit destul de repede, în minutul 68, chiar cu doar câteva secunde după ce trăsnise transversala, de la 17 metri, în urma unui dribling fin. El ar putea fi o țintă a clubului găzarilor, în vară, măcar ca împrumut, așa cum este la „U”, până la finele acestui sezon. Așa, pe modelul Ișfan, de ce nu? Dacă Roguljic a ieșit la 13 minute după ce rezolvase deschiderea scorului, Irobiso și Jyry, cei cu… rezolvarea victoriei, au marcat la patru (62), respectiv șase minute (64) după introducerea lor pe gazon.

După posesie, 67%-33%, ocazii de gol, 19-8, șuturi spre/pe poartă, 9/5-3/3, atacuri/atacuri periculoase, 105/49-84/36, „U” a fost superioară și nu ar fi meritat, cel puțin din punct de vedere statistic, să piardă meciul cu Petrolul. Dar, în fotbal, ca și în alte sporturi de echipă cu minge și porți, câștigă întotdeauna cine dă cel puțin un gol mai mult. Adică, exact așa cum au făcut-o și „lupii” pe terenul „șepcilor roșii”. Cele care au egalat „scorul”, la cornerele din prima repriză, 1-1, abia în minutul 45+5, și au fost egale, per total, 3-3, la acest gen de fază fixă, dar și inferioare la lovituri libere, 8-10. Tocmai pentru cele 3 puncte adjudecate în fața unei echipe care țintea, și o va mai face, primul loc din clasamentul play-out-ului, al șaptelea în cel general, același site www.flashscore.ro l-a declarat drept „Omul Meciului” pe Guilherme Garutti Gomes. Ar avea cineva ceva contra? Revenire pe pământ a victorioșilor de pe „Cluj Arena”: vine lunea viitoare UTA, pe „Ilie Oană”. Și cine ar cunoaște-o mai bine decât actualul antrenor al Petrolului, cel care a debutat cu dreptul. Urmează al doilea pas la fel?

Foto: www.orangesport.ro, www.sport.ro și www.iamsport.ro