Nimic nou: tot antrenor principal cu CV de Liga 1 și tot din altă parte! Așa cum s-a anticipat, Costel Enache este… 99,99% tehnicianul „lupilor” – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 45)

Dragos Trestioreanu -

Nimic nou: tot antrenor principal cu CV de Liga 1 și tot din altă parte! Așa cum s-a anticipat, Costel Enache este… 99,99% tehnicianul „lupilor” – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 45)

Astăzi, 14 decembrie 2019, siteul www.fcpetrolul.ro a oficializat… 99,99% zvonul care a tot circulat odată cu renunțarea, săptămâna aceasta, a lui Flavius Stoican la postul de antrenor principal al echipei „lupilor”. Pe cale de consecință, ce se zvonise a devenit aproape real, președintele executiv al FC Petrolul, Marius Stan, și nemțeanul Constantin Enache, mai cunoscut drept Costel Enache, urmând să se întâlnească la întoarcerea din Anglia a tehnicianului și să bată palma, dacă totul va decurge normal, moldoveanul fiind votat favorabil de AGA a ACS Petrolul ’52, astăzi, într-o ședință desfășurată la Ploiești. Enache a fost propunerea prezentată în AGA de către șeful Executivului, nemaidiscutându-se, precum se anunțase inițial, de o listă de propuneri. Deci, nu a fost vorba decât despre un vot de validare, ci nu de unul de alegere dintre mai multe nume.

Antrenor de aproape un deceniu, Costel Enache a mai activat la Ploiești, la… Astra Giurgiu, echipa lui Ioan Niculae jucând, după cum se știe, în urbea de la malul Dunării, dar pregătindu-se, toată săptămâna, în fostul municipiu de domiciliu. Fostul echipier al Ceahlăului Piatra Neamț de pe vremea celebrului Gheorghe Ștefan, alias Pinalti, unul dintre „capii Cooperativei”, a antrenat și loturi naționale de juniori „U 18” și „U 19”, dar și echipe de club din diverse eșaloane, ultima oară având un periplu scurt la FC Hermannstadt Sibiu, în L1. Este în vârstă de 46 de ani, fiind considerat printre tehnicienii tineri români căutați atunci când este vorba despre demisia sau demiterea unui antrenor principal de la vreo echipă. Deține licența Pro, înscriindu-se astfel pe linia antrenorilor principali numiți la FC Petrolul în sezonul trecut și în cel actual al Ligii a II-a, adică deținători ai acestei licențe și cu perioade mai lungi sau mai puțin lungi în întrecerile primului eșalon fotbalistic național. Și, nota bene, venind din altă parte decât Ploieștiul sau Prahova. Bref, un „antrenor-reclamă”!

Ultima apariție a lui Enache pe una dintre băncile tehnice de la arena Ilie Oană nu a fost cu noroc, Astra pierzând finala Cupei României cu FC Viitorul Constanța, în vara acestui an, după ce a deschis scorul prin Denis Alibec, dar a pierdut până la urmă, 1-2, după un gol marcat în prelungiri de brazilianul Eric de Oliveira, coechipierul acestuia, Virgil Ghiță, egalând în timpul regulamentar! Una peste alta, Constantin Enache va avea o sarcină grea la Ploiești, FC Petrolul terminând anul în curs pe locul 8, la 10 puncte de lider, UTA Arad, și la șase de poziția a doua, ultima promovabilă direct, ocupată de CS Mioveni, cea de baraj fiind a Rapidului, la mai mică distanță de „lupi”. De subliniat că, până acum, mai mult ca sigurul principal responsabil tehnic al echipei „galben-albaștrilor” nu a mai pregătit o formație cu obiectiv cu adevărat performant, câștigare de trofee sau, măcar, o accedere la un nivel imediat superior, însă are un feedback bun, repet, printre oamenii de fotbal din România.

Tot astăzi, Marius Stan a anunțat că plecările și venirile de jucători vor fi stabilite în urma discuțiilor cu înlocuitorul lui Stoican, ulterior momentului semnării contractului și a instalării, săptămâna viitoare, a… antrenorului al cărui speech rivalizează în mare măsură cu acela al unui alt fost antrenor al Astrei, din Ploiești pe-atunci, localnicul Valentin Sinescu, un lider neoficial al discursurilor tehnicienilor de fotbal autohtoni. Ca de obicei, sosirile vor fi legate de plecări, a declarat Stan, fiind însă curios cum va decide următorul așezat pe banca Petrolului cine pleacă, atâta vreme cât, în turul ediției în curs, a stat pe banca sibienilor și, apoi, după demitere, s-a retras acasă! Mai puțin de crezut ar fi că ar fi stat cu ochii pe trupa găzarilor! Mai mult ca sigur astfel, Marius Stan va fi cel care va avea ponderea importantă asupra deciziilor plecărilor, urmând ca Enache să hotărască, poate, mai mult în privința venirilor. Ca un exemplu dat la întâmplare, nu ar fi exclus ca brazilianul căsătorit cu o ploieșteancă și stabilit aici, în oraș, fost component de bază al defunctei SC FC Petrolul, Romario Pires, să fie recomandat clubului „lupilor”, după ce Costel Enache l-a pregătit la Astra și, apoi, la Hermannstadt. Cel mai bine însă, Enache îl cunoaște pe Cătălin Ștefănescu, actualul petrolist fiind un produs al centrului de copii și juniori al clubului fanion din municipiul de la poalele Pietricicăi. Altfel, din nou program de… 5 stele pentru Laurențiu Marinescu și coechipieri săi, cu două cantonamente în Turcia, în zona Antalyei, în perioadele 12-24 ianuarie 2020, după reluarea antrenamentelor de pe 8 ianuarie, și 2-14 februarie, revenirea în competiție urmând a se face pe 22 februarie sau în altă zi înaintea sau ulterior acesteia, în funcție de alegerea televiziunilor care dețin drepturile de transmisie exclusive ale întrecerilor din Liga a II-a, evident de comun acord cu FRF.

Foto: www.mediafax.ro, www.liga2.ro, www.digisport.ro și www.telekomsport.ro