La Ovidiu, Farul – mulțumită cu diferența la care a câștigat (și) la Ploiești, în turul sezonului regular; Petrolul, că nu a luat multe! Suporterii „lupilor” au primit laudele „Regelui” învingător, după un joc de clasă!

Dragos Trestioreanu -

La Ovidiu, Farul – mulțumită cu diferența la care a câștigat (și) la Ploiești, în turul sezonului regular; Petrolul, că nu a luat multe! Suporterii „lupilor” au primit laudele „Regelui” învingător, după un joc de clasă!

În turul sezonului regular al ediției de campionat 2022-2023, încă nu prea obișnuită cu liga în care tocmai promovase, rebranduita SuperLigă, Petrolul a pierdut, pe 16 septembrie 2022, scor: 1-3 (0-2), meciul cu Farul. O trupă a ” Regelui” Hagi, una care își începea și continua urcușul curajos pe „creasta” valului. Aproape că decisese, cu o „dublă”, partida de-atunci, încă din prima repriză, atacantul revenit la Farul în vară, Denis Alibec. La retur, ieri, același Alibec a fost din nou decisiv – cu un assist de clasă și un penalti transformat aidoma. Ambele suficiente pentru a se câștiga la o diferență identică o confruntare dominată de Farul, „da capo al fine”. Aceasta a fost realitatea clară din teren!

Cu o singură excepție de fiecare, Nedelcu în locul lui Grameni, respectiv Pashov în cel al lui Dumitriu, antrenorii Farului și Petrolului m-au confirmat în privința „11”-lui de start al meciului-vedetă al zilei de sâmbătă. S-a confirmat chiar și diferența de scor existentă între echipele lor, din turul și returul sezonului regulat: 3-1 (2-0), respectiv 2-0 (1-0). Fără doar și poate, MVP-ul ambelor dueluri, „Omul meciului”, așa cum se spune la fotbal, a fost internaționalul Alibec, cu trei reușite per total, două la Ploiești și una la Ovidiu. Altfel, aș împărți meciul retur în trei părți: Farul – mulțumită, și ieri, cu același avantaj final ca și în deplasare; Petrolul, că nu a luat multe de la o echipă, liderul absolut meritat al ierarhiei, în fapt, superioară-i din toate punctele de vedere; galeria oaspeților, cu un numeric rivalizând cu aceea a gazdelor, lăudată la final de către managerul tehnic al constănțenilor, Gheorghe Hagi. „Monarh” care a avut și unele sfaturi de dat învinșilor, după meci. Hagi a declarat că „Petrolul totdeauna a reprezentat ceva, e o echipă frumoasă. Ați văzut cum au cântat suporterii, susțin echipa la bine și la rău. Asta e important, să cânți, chiar dacă ei și jucătorii sunt dezamăgiți sau puțin triști. Petrolul are suporteri și o echipă bună. Chiar ați jucat bine în acest an. Aveți și o echipă bună, nu trebuie să uitați că e primul an în care v-ați întors. Trebuie să aveți răbdare, să munciți mai mult sau să vă uniți și voi, mai bine”! OK, dar haideți să vedem cum a fost de fapt!

La cum a jucat Farul, dacă nu s-ar dori escamotarea realității, (numai) 2-0 este un scor mincinos. Adevărat, a apărut și pe tabele, dar – repet – unul mincinos. Pasezi tot meciul ca într-un celebru joc pe calculator, Play Station, din propria jumătate și până în cea adversă, părând la un moment dat că joci chiar de amorul artei, și ratezi „în draci”, sigur că lovirea transversalei de două ori în aceeași fază, de Grameni și Sârbu pe final de meci, devine sugestivă în privința afirmației de mai sus. Mai precis aceea că rezultatul final nu a fost deloc cel care putea să fie. Asta mai ales că au mai fost și alte oportunități mari ale Farului, precum cele, nu mai contează minutul, ale lui Alibec, Morar sau Criciuma, însă nu numai. Per total, Farul a fost „Echipa-Regină” și a etalat un fotbal spectaculos, în condițiile în care arbitrajul lui Sebastian Colțescu a fost absolut OK pentru ambele combatante. Bref, victorie meritată 100% de băieții lui Hagi! Fotbaliști care alcătuiesc o echipă ce încântă prin jocul lor. Dacă ar face-o și la nivel internațional, chiar că ar mai fi speranțe pentru a mai redeveni și fotbalul românesc ce-a mai fost când și când!

Cu siguranță că suporterii Petrolului au sperat, dar mai bine-zis visat, că noul antrenor principal, Florin Pârvu, va dovedi și la prima deplasare ce făcuse la debutul de acasă de pe banca „lupilor”. Evident că una-i  Hermannstadtul, cea care nu mai bate pe nimeni de când… are bani, și alta-i Farul, diferența fiind ca de la cer la pământ. Speriat pesemne de modul în care Larie & Co. își supun adversarii mai ales pe teren propriu, Pârvu l-a copiat pe finul său recent demisionar, Nae Constantin. A optat pe cale de consecință pentru mulți jucători de profil defensiv în formula de bază, precum Pashov, Papp, Meijers, Mathaus, Borța, Țicu, Seto, chiar și Jair. Deși brazilianului i-a oferit mai multă libertate, dar nu chiar ca în meciul cu sibienii. Fără Budescu (accidentat și, probabil, menajat pentru partida de luni, 27 februarie 2023, ora 20.00, de pe arena Ilie Oană, contra CFR-ului din Cluj), adică în absența singurului fotbalist care pasează ca la carte, Petrolul nu a putut construi deloc, absolut deloc. A ținut puțin de minge, nici contraatacul nu a mers, iar atacantul folosit, abia venitul de la Farul, Moldoveanu, a fost o pradă ușoară pentru stoperii lui Hagi. În aceste condiții, Petrolul s-a apărat deseori ca la… hochei, cu Meijers, Mathaus și Papp trântindu-se pe iarbă pentru a se opune tirului aproape non-stop al tridentului Alibec-Munteanu-Mazilu, dar și al mijlocașilor centrali Băluță și Nedelcu. De altfel, Alibec și Munteanu au colaborat la deschiderea scorului, în minutul 28, atunci când Borza l-a deschis perfect pe cel dintâi, a urmat „călcâiul” ce l-a „dărâmat din picioare” pe capoverdianul Petrolului! Atâta cât să fie floare la ureche pentru șutul de gol al lui Munteanu (foto sus, în text). Același Alibec a fixat tabela destul de devreme în mitanul secund (57), scoțând și transformând un penalti, cu VAR, la imprudența lui Grozav (foto la titlu). Replica ofensivă a Petrolului? Abia în minutul 78, atunci când Bratu – după două șuturi care nu au amintit de junele care se autoaprecia, nu demult, că lovește mingea precum… managerul tehnic al Farului! – a găsit în sfârșit cadrarea, obligându-l pe Aioani să plonjeze și să respingă spectaculos. În rest? NIMIC-NIMIC!

Petrolul, a declarat-o și Gică Hagi, are suporteri, cei care, atunci când se dovedesc preocupați numai de încurajarea favoriților, sunt frumoși ca nimeni alții! În Dobrogea, și-au depășit din nou… echipa iubită, una care a pierdut meciul cu Farul fără drept de apel. Dar pe care au aplaudat-o, după fluierul final, ca și cum ar fi scos un rezultat pozitiv! Se spune că la fotbal, la cel autohton mă refer aici, rar se face simbioza echipă bună-suporteri buni. Iar astfel, rezultatele nu au deloc constanță. Uite însă că gazdele de sâmbătă nu au cine știe ce galerie, din punct de vedere numeric, dar au ECHIPĂ! Și-atunci, e altceva. Adică locul 1 nu mai este un miraj. În ziua în care și la Ploiești vor apărea banii – deși să nu uităm nicicând paradoxul că s-a promovat când nu au fost, nu când au fost!! -, cum suporterii au existat mereu, e drept că au fost când mai mulți, când mai puțini, se va putea ajunge să fie la fel ca la Ovidiu. Deocamdată însă, nici vorbă!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)

Publicitate