Nou focar Covid, la o unitate sanitară din Boldeşti-Scăeni

Daniel Dimache -

Nou focar Covid, la o unitate sanitară din Boldeşti-Scăeni

De la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului Prahova, 3986 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2, potrivit datelor raportate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Din totalul celor confirmați de la începutul epidemiei, 135 de prahoveni au decedat. Ultimul deces asociat COVID-19 a fost al unei persoane de sex feminin (84 de ani), cu comorbidități.

Cele 87 de persoane nou confirmate cu SARS-CoV-2, în Prahova, fac parte din următoarele categorii de vârstă:

0-18 ani – 2
19 ani -29 ani – 9
30 ani -39 ani – 20
40 ani -49 ani – 22
50 ani -59 ani – 12
60 ani -69 ani – 15
70 ani -79 ani – 6
Peste 80 de ani- 0

Direcția de Sănătate Publică Prahova a raportat un nou focar, identificat la o unitate sanitară privată din Boldești-Scăeni. Șapte pacienți și patru angajați au fost depistați ca fiind infectați cu noul coronavirus. Patru pacienti au fost izolați în spital, iar alți trei au fost izolați pe alt nivel al unității medicale unde erau deja internați. Se va efectua testarea întregului personal și a tuturor pacienților.

Conform DSP Prahova, în prezent, nouă focare sunt declarate active, cu un total de 224 persoane. Două sunt la agenți economici din Câmpina, unul în cadrul unui departament al unei instituții publice din Ploiești, patru la centre medico-sociale destinate îngrijirii persoanelor adulte (două dintre ele sunt în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, două sunt private) din Ploiești, Breaza, Urlați și Băicoi, unul la un centru de plasament minori (în subordinea DGASPC) din Vălenii de Munte, iar unul este cel de la Boldești Scăeni, amintit mai sus.

Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în Prahova, este de 328, dintre care 293 de paturi sunt ocupate. La ATI, toate cele 20 de locuri alocate bolnavilor cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind ocupate. Unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești este, momentan, indisponibilă din cauza unei defecțiuni tehnice.

De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, la nivelul județului Prahova, Direcția de Sănătate Publică a emis 751 de decizii de izolare și 3772 de decizii de carantină.

Numărul de teste realizat în județ, de la începutul epidemiei și până în prezent, este de 19645 (nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere), conform centralizării DSP Prahova.

Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne au continuat acțiunile privind ordinea și siguranța publică și alte misiuni impuse de contextul actual.

Au fost efectuate verificări la 1900 de persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 1172 de persoane, 988 de auto au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului și 162 de societăți comerciale au fost, de asemenea, verificate.

În urma acestor demersuri, au fost aplicate 112 de sancțiuni (16 în baza Legii 61/1991 în context Covid-19, 96 pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienței comunităților, conform Legii 55/2020).

Valoarea totală a amenzilor a fost de 6600 lei.

A fost întocmit și un dosar de cercetare penală pentru o persoană în vaza articolului 352 CP privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Cetățenii sunt sfătuiți să se informeze doar din surse oficiale, dar și să apeleze pentru recomandări sau alte informații la TELVERDE – 0800.800.358.

Instituția Prefectului – Județul Prahova
27 august 2020

(Fotografie cu caracter ilustrativ)