Cu Nae Constantin în spațiul tehnic, în trei meciuri și jumătate = 4 puncte; cu Vali Bădoi și Bebe Bărbulescu, în două partide și jumătate = 6 puncte! FC Petrolul a urcat pe locul 2 în Superligă, după trei succese consecutive cu 1-0, fiind cea mai bună nou-promovată!

Dragos Trestioreanu -

Cu Nae Constantin în spațiul tehnic, în trei meciuri și jumătate = 4 puncte; cu Vali Bădoi și Bebe Bărbulescu, în două partide și jumătate = 6 puncte! FC Petrolul a urcat pe locul 2 în Superligă, după trei succese consecutive cu 1-0, fiind cea mai bună nou-promovată!

După ce s-a dat legătura în studioul unuia dintre posturile de televiziune deținătoare a drepturilor de transmisie exclusivă a Superligii, moderatorul a dat drumul la „punguța cu statistici” a nou-promovatei FC Petrolul, în actuala ediție de campionat a primei scene fotbalistice a României. Numai cifre mici, să le zic așa, în ceea ce privește media șuturilor la și pe poartă, posesia și „alte alea”, dar obligat, finalmente, să și recunoască surpriza că „lupii” – după al treilea succes consecutiv cu 1-0, dintre care două pe teren neutru, la Mediaș și Târgu Jiu, cu toate golurile marcate în prima repriză – au urcat tocmai pe locul 2, deocamdată. Ulterior partidei contra FC U 1948 Craiova, chiar că devine jenant să se vorbească numai de noroc, despre autobază ș.a.m.d.! Sunt trei victorii „italiene”, oameni buni, dar se numesc tot VICTORII!

Cu 10 puncte, numai unul singur sub fosta echipă a antrenorului învins vineri seară în Gorj, adică Marius Croitoru, Petrolul depășește orice așteptări. Iar pentru că, știți clișeul, strugurii mai sunt și acri, același guraliv tehnician își (cam) jignește adversara, făcând-o, nemeritat, în tot felul. Dar, uită ceva cel care a dat cu pumnul, la final, în… banca de rezerve a echipei sale, umplându-se de sânge (foto jos): la clubul găzarilor nu sunt, pentru moment, banii patronului său de la FC U 1948, patron care i-a pus în brațe, vara aceasta, o echipă bună, ce să mai! Că a ajuns să mai și piardă, cum mai și câștigă, asta nu-i treaba Petrolului. Cum nici treaba domniei sale nu este că oponenta a jucat și 1-6-3-1, ci nu 1-3-4-3, așa cum arăta pe hârtie. Așa se mai joacă, iar antrenorul cu pricina o știe foarte bine, doar se face că nu cunoaște! Dacă nu ai bani, aduci ce poți și mulezi tactica pe resursele pe care le ai, e foarte simplu. Să fie clar, nici „Craiova lui Rotaru” nu a atacat în derbiul Olteniei și a câștigat. Nemeritat, dar a făcut-o! Și era echipă de cupe europene, de pe locul 3 din L1, sezonul trecut, nu o nou-promovată! Dacă, după un șoc în debutul sezonului, vezi înfrângerile cu FC Voluntari și de la UTA, câștigi un punct, acasă, cu o echipă de CEL, Sepsi, și apoi bifezi trei victorii la rând, asta înseamnă că tehnicianul găzarilor și secunzii săi, Nicolae Constantin, Valentin Bădoi și Carmel Bărbulescu, știu ce fac și o fac chiar foarte bine. Jos pălăria!

Nu aș reduce meciul la execuția formidabilă, de la „mama lui”, de brazilian sadea, a lui Jair da Silva Tavares! Deși, a marca aproape de pe loc și peste un zid înalt, care l-a făcut pe portarul Robert Popa să sară după minge abia când era deja în fundul plasei, s-o faci la ultima fază a primei reprize, cu atâta sânge rece, asta înseamnă că ești FOTBALIST! Acomodat cu lotul, cu orașul, cu țara, Jair va fi cu siguranță unul dintre stranierii de frunte ai Superligii, o garantez. Cum scriam mai sus, chiar dacă bijuteria de gol al lui Jair a fost decisivă, ca și, de altfel, precedentele două ale lui Gheorghe Grozav, absent în Gorj din cauza unei întinderi musculare, despre care ai lui nu au „bătut toba” deloc până la ora meciului, nu jucătorul cariocas a fost singurul care a adus victoria. A adus-o și Octavian Vâlceanu, un portar cu reflexe fantastice, dar și cu un noroc fantastic, vezi barele lui Andrea Compagno și acel șut ratat, tot al lui, din cauza unei alunecări. Au adus-o și Bart Meijers, și Gabriel Tamaș, i-am trecut cu vederea, sub impresia rezultatului final, gafa de la amintita fază cu golgheterul italian, și Marian Huja. Au mai adus-o și Georgi Pașov, de un devotament remarcabil, și Eugeniu Cebotaru, se vede și la el că „cine nu are bătrâni să-i cumpere”, și Valentin Țicu, deși a rămas și dator, defensiv și ofensiv. Au adus-o – ultimii, dar nu și cei din urmă – și Marius Cioiu, tot mai adaptat postului, care nu-i totuși al lui, și acest Hercule din atacul Petrolului, Mirko Ivanovski, și Simon Măzărache, părtaș direct la două acțiuni din primul mitan: ratarea nord-macedoneanului, respectiv lovitura liberă obținută și finalizată de brazilian. Apropo de acesta din urmă, mutat din centru stânga pe stânga și readus acolo, căci nu mai era ținut așa cum  trebuie jocul, Jair a fost impecabil în toate zonele, nemaivorbind despre pasele sale luminoase ale lui. Au mai contribuit la succes, fiecare după calitățile lui, unele deloc de neluat în seamă, Răzvan Tucaliuc, Christian Irobiso și Lucian Dumitriu. Ba chiar și Mihai Velisar, mai puțin folosit pe final, dar apt de a bloca cum trebuie banda stânga, cam pierdută de căpitan!

Da, e adevărat că FC U 1948 a dominat, chiar copios, cu precădere în partea a doua a jocului, dar pânza de păianjen – parcă sună mai corect decât autobaza – devine greu de făcut ferfeniță atunci când o țes vârstnici și tineri dispuși la un efort maxim. Din acest punct de vedere, e de apreciat că patronatul oltenilor nu a făcut un capăt de țară din eșec, ba dimpotrivă, și-a menținut oprtimismul. E firesc, deoarece Marius Croitoru are o echipă pe care și-ar dori-o mulți antrenori din Superligă. Numai că trebuie să știe și cum s-o transforme într-una care să câștige des. Așa cum reușise Nicolo Napoli, sezonul trecut. Nu-i pică blazonul mai tânărului discipol moldovean dacă îi va da un telefon italianului, pentru a-i cere un sfat colegial. Se știe că, în fotbal, poți juca frumos și să pierzi, dar și poți juca neestetic și să învingi. Cum, în clasament, rămân punctele, ci nu se contabilizează impresia artistică, faptul că Petrolul a ales această strategie nu este de combătut, ba chiar de atacat, folosindu-se cuvinte nealocul lor. Când vor fi bani și la clubul găzarilor, atunci va fi și spectacol. Totul este ca acesta să garanteze și victoriile. Deocamdată, acest stil închis o face, se vede clar! Ah, să nu uit, victoriile vin și când arbitrajul… nu are nevoie deloc de VAR! Bref, un arbitraj foarte bun la meciul de la Târgu Jiu al lui Marcel Bîrsan și al brigăzii sale, alcătuită și din asistenții Mircea Mihai Grigoriu, Marius Mihai Marica și rezerva Kovacs Szabolcs!

Foto: Facebook FC Petrolul și www.digisport.ro