Noul Mers al Trenurilor a intrat în funcţiune duminică

Redactia -

Noul Mers al Trenurilor a intrat în funcţiune duminică

Noul Mers al Trenurilor a intrat în vigoare, duminică, fiind valabil până în 8 decembrie 2012. Acesta schimbă rangurile trenurilor de călători în Intercity (IC), InterRegio (IR) şi Regio (R), pe unele magistrale fiind redusă durata călătoriei. În noul plan de mers 2011-2012 circulă 70 de trenuri internaţionale, din care 40 InterRegio, patru Intercity şi 26 Regio, precum şi 1.336 de trenuri în trafic local, 28 fiind Intercity, 198 InterRegio şi 1.110 Regio, potrivit CFR Călători.

Duratele de parcurs ale trenurilor de rang superior pe magistralele 200 Braşov – Curtici şi 300 Bucureşti – Oradea sunt modificate, în funcţie de finalizarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare de pe Valea Prahovei. Astfel, dacă în prezent durata de parcurs a unui tren Rapid în relaţia Bucureşti Nord – Braşov este de trei ore şi 45 de minute, în 2012 aceasta se reduce la două ore şi 45 minute la un tren InterRegio.

De asemenea, de duminică sunt noi legături directe cu trenuri InterRegio, între Bucureşti şi Bistriţa, Bucureşti şi Târgu Mureş, Bucureşti şi Sibiu, Craiova şi Braşov, Braşov şi Sibiu, Bucureşti şi Timişoara, Satu Mare şi Constanţa, Constanţa şi Braşov.

Tariful la trenurile Intercity şi Regio (fostele trenuri Personal) a fost păstrat, iar pentru cele de tip InterRegio se practică un tarif intermediar între tariful celor două ranguri de tren Accelerat şi Rapid (cu aproximativ 22 la sută mai puţin decât la R şi cu aproximativ 12 la sută mai mare decât cel de la Acc). Prin tariful pentru InterRegio, abonamentele emise la trenurile Rapid scad cu o sumă între 40 şi 140 de lei pe abonament, iar cele de la trenurile Accelerat cresc în medie cu 10 lei pe abonament. Totodată, este aplicat un „procent de fidelitate”, care menţine un tarif convenabil la călătoria cu mai multe trenuri aparţinând CFR Călători. Astfel, este vorba de reduceri de 10 la sută pentru două trenuri, 15 la sută pentru trei trenuri, 20 la sută pentru patru trenuri, procentele fiind aplicate la biletele întregi adult şi 50 la sută reducere pentru copii.

Biletul poate fi folosit ca bon fiscal.

În noul mers al trenurilor se aplică simultan reducerea de anticipaţie şi procentul de fidelitate la călătoria cu mai multe trenuri, sunt reduse cu cinci la sută tarifele la biletele vândute prin sistemul online, pentru perioadele în care nu vor exista alte oferte la acest canal de distribuţie. Totodată, sunt menţinute ofertele comerciale existente, prin care se acordă reduceri la transportul feroviar.