„Noul Petrolul” merge, în sfârșit, la un turneu final de juniori din Liga Elitelor! Autorii eliminării la un scor de forfait a adversarilor de la Dinamo: băieții lui Laurențiu Tureac, de la „U 16”!

Dragos Trestioreanu -

„Noul Petrolul” merge, în sfârșit, la un turneu final de juniori din Liga Elitelor! Autorii eliminării la un scor de forfait a adversarilor de la Dinamo: băieții lui Laurențiu Tureac, de la „U 16”!

Andrei Jercălău (cpt) – Andrei Giamanu, Vlad Balea, Petre Alexandru, Sebastian Alexandrescu – Leonard Preda, Mihai Terțea – Eduard Niculae, Mihnea Rădulescu, Albert Dima – Augustin Giamanu și rezervele Teodor Stancu (portar), Mario Ioniță, Tudor Catargiu, Alin Baciu, Denis Ardeleanu, Alexandru Mitran, Alexandru Huiban – iată, poate, o viitoare echipă a Petrolului Ploiești, la un nivel superior de întrecere autohton! Astăzi, 28 mai 2021, este o zi importantă din viața lor de juniori „U 16” ai clubului găzarilor: au eliminat echipa similară a unui club recunoscut drept al doilea din țară în privința academiei de profil! Puștii lui Dinamo veniseră la Strejnicu, acolo unde a avut loc meciul eliminatoriu din drumul spre turneul final al Ligii Elitelor, de la „U 16”, cu pieptul bombat, considerându-se marii favoriți, luându-se pesemne numai după performanța din grupa preliminară: cinci victorii din tot atâtea posibile și 19-0 la golaveraj, în ierarhia finală a Seriei a IV-a!

Adversarii, juniorii lui Laurențiu Tureac, gazde la margine de Ploiești, se lăudau „numai” cu patru succese, o remiză și 12-3, în clasamentul definitiv al Seriei a II-a. Pe teren însă, unul scăldat de ploaia care nu a contenit ore bune, ambiția, dăruirea, devotamentul și spiritul de sacrificiu al lui Andrei Jercălău și al coechipierilor săi a condus la o victorie mare: 3-0 (1-0)! Și, implicit, la calificarea la turneul final care va avea loc, pe 5 (semifinale) și 6 iunie (finala), pe un teren neutru ce urmează a fi ales de către  FRF. În afara Petrolului, vor mai fi prezente trupele „U 16” de la Academica Clinceni, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc și LPS Banatul Timișoara.

Am urmărit jocul de la Strejnicu în transmisiunea live de pe FCP TV, Cristi Chircă și colaboratorii săi meritând din nou toate laudele, și realmente am fost încântat de prestația acestei echipe juvenile a Petrolului. Cu o selecție perfectă, laude în acest sens, dar nu numai, meritând astfel și tehnicianul Laurențiu Tureac, cu un prim „11” gen „kamikaze” – de mult nu am mai văzut la acest nivel o asemenea determinare! -, cu un portar sigur, Andrei Jercălău, cu doi fundași centrali, Vlad Balea și Petre Alexandru, înalți ca brazii, puternici, dar și destul de tehnici, cu un ceea ce italienii numesc „volante”, totuși având și caracteristici specifice unui mijlocaș ofensiv, pe scurt: Mihnea Rădulescu, cu un atacant „ațos”, dar luptător până la capăt, Augustin Giamanu, plus șase colegi în jurul lor la fel de merituoși, Petrolul „U 16” a dovedit că al lor club, cel al găzarilor, are VIITOR!

„Albaștrii” au deschis scorul repede (minutul 3), la un corner executat de pe stânga, la care Leonard Preda s-a înălțat și l-a devansat, dibaci, pe Alexandru Stoian, goal-keeper-ul „cățelușilor”, punctând cu capul – și cu cap! – pentru 1-0. Exact când a trebuit și cum a trebuit, pe un teren pe care combatanții abia se țineau în picioare și țineau și de minge! A fost rezultatul primelor 40 de minute (atâtea se joacă la acest nivel, într-o repriză). La reluare, tot când a trebuit, ploieștenii au pus trei lungimi față de dinamoviștii rămași total fără replică. Imediat ce s-a intrat în ultima jumătate de ceas a partidei, într-un interval de numai cinci minute (61-66), băiatul care marchează meci de meci și are genă de FOTBALIST, Rădulescu jr., fiul lui Marius Rădulescu, zis Beleaua, a cărui carieră am savurat-o din plin, s-a implicat în două faze: mai întâi, a făcut de 2-0, din două încercări, la o pasă înapoi a insistentului Augustin Giamanu, apoi a trimis din stânga spre centrul porții, dintr-o poziție dificilă, absolut incomodă, o minge lungă primită de la un coleg de echipă, Stoian a respins șutul, apoi a boxat în față, iar Eduard Niculae a împins obiectul de joc în plasă, pentru un 3-0 final!

La sfârșitul partidei, au avut loc, ca la marile echipe, „conexiuni” emoționante între juniori și suporterii lor de la una dintre „peluze” și de la tribuna acoperită, după modelul islandez, însă și după cel sud-american! Fanii au înțeles că toți acești copii au un frumos viitor în față, iar crescuți așa cum trebuie, rămânând cuminți și serioși, fără a asculta vorbe înșelătoare picurate cu glas de sirene, că ar fi… Messi sau Ronaldo, o să ajungă într-o zi, nu peste foarte mult timp, titularii echipei mari, cum se spune, a Petrolului! Dacă nu vor fi lăsați să crească frumos, firesc, dacă nu vor pleca urechea la fel de fel de idei și oferte oneroase interesate, ei vor avea numai de câștigat. Astăzi au încântat, fără doar și poate, „mâine” pot confirma că victoria mare de-acum nu a fost un… „accident” în tabăra unei grupări obișnuită cu finale juvenile. Potrivit folclorului fotbalistic, mingea este acum la acești tineri, Aveți iar cuvântul petroliști, săptămâna viitoare!

Foto: www.fcpetrolul.ro