Noul primar al Ploieștiului, Adrian Dobre, invită oamenii de afaceri și suporterii s-o salveze pe Petrolul!

Dragos Trestioreanu -

Noul primar al Ploieștiului, Adrian Dobre, invită oamenii de afaceri și suporterii s-o salveze pe Petrolul!

Așa cum a promis în campania electorală, dar și imediat după apariția exit-poll-urilor care îl dădeau drept câștigător al fotoliului de primar al Ploieștiului, precum și la întâlnirea avută cu reprezentanți ai grupărilor de suporteri și cu foste glorii, la sala de conferințe de la arena Ilie Oană, noul edil șef Adrian Dobre i-a invitat, oficial, pe oamenii de afaceri din oraș să-și dea mâna și, apoi, s-o… bage în buzunar pentru a salva de la faliment echipa Petrolul! Cea care este simbolul urbei și dragostea de-o viață a generații întregi de ploieșteni. Motiv pentru care a făcut apel și la liderii fanilor să fie prezenți la discuții. S-a tipărit pentru toți o invitație specială (foto), care a fost înmânată patronilor diferitelor firme din Ploiești, în scopul organizării unei întâlniri, miercuri, 22 iunie 2016, la ora 17.30, la sediul Camerei de Comerț și Industrie din municipiu.

Rolul întrunirii – așa cum scrie în invitația tipărită – este „de a identifica soluții de salvare a echipei de fotbal, luând în considerare toate posibilitățile legale de rezolvare a acestui impas”. Această intenție este absolut lăudabilă, iar a te ține de cuvânt pentru ceea ce ai promis să faci, cu atât mai mult. Numai că, în cazul de față este vorba despre o societate comercială privată, SC FC Petrolul, având un patron. Care patron nu ar fi trebuit să lipsească de la această întâlnire, pentru a spune ce vrea, de fapt. Să fie ajutat sau nu are nevoie de sprijin?

Ar exista totuși o soluție de rezolvare, măcar parțială, a colapsului. Mai precis ca oamenii de afaceri locali – de preferat de numărul zecilor, dacă nu chiar și mai mult – să se unească și să achiziționeze cel puțin 51% din creanța existentă în prezent la clubul insolvent. Astfel, actualul patronat și-ar pierde majoritatea, nu va mai avea, deci, ultimul cuvânt în privința deciziilor, iar cu timpul va și renunța, în mod firesc, la acțiunile rămase. Nici măcar nu se poate opune, acum, unei dorințe a cuiva de a cumpăra 51% din creanțe, nota bene! În acest mod, s-ar putea continua cu planul de reorganizare și se va achita treptat restul de datorii.

Impedimentul este că, în acest moment, cuantumul debitelor este unul mare, de ordinul milioanelor de euro, chiar și un procent de 51% reprezentând o sumă importantă. Nu știu astfel cine și-ar risca afacerea și, totodată, averea personală, pentru a plăti… oalele sparte de alții! Însă, de făcut ceva, e claar că trebuie făcut, pentru a nu dispărea echipa de suflet a ploieștenilor. Poate că, deși dureros, ar trebui să se declare falimentul și, apoi, să se înceapă o construcție nouă, de la nivelul Ligii A Prahova. De data aceasta, pe un fundament economic solid, real. Numai așa s-ar putea ascensiona, apoi, spre primul eșalon. Mai repede spre ligile a treia și, respectiv, a doua, greul începând realmente de la Liga II-a, așa cum se preconizează a fi organizată aceasta din sezonul următor. Însă, vom trăi și vom vedea…