Nu a mers, doi ani, cu jucători români, nu prea merge nici cu străini, acum, încercați atunci cu… extratereștri! Dacă se apelează la altă soluție, mai stă Petrolul vreo 15-20 de ani în Liga 2! Și-ar mai fi ceva: căutați un antrenor ca la… Recea!

Dragos Trestioreanu -

Nu a mers, doi ani, cu jucători români, nu prea merge nici cu străini, acum, încercați atunci cu… extratereștri! Dacă se apelează la altă soluție, mai stă Petrolul vreo 15-20 de ani în Liga 2! Și-ar mai fi ceva: căutați un antrenor ca la… Recea!

La fiecare eșec, semieșec sau joc mai slab, există tentația suporterilor de la Petrolul de a da vina EXCLUSIV pe jucători, făcându-i astfel în fel și chip, gen varză, praf, amatori de doi lei etc., mercenari fiind cea mai elegantă etichetare. Arareori, aceiași se gândesc să-l pună sub lupă și pe antrenor. Am mai spus-o și o repet: pentru promovare, Petrolului nu-i trebuie neapărat un antrenor cu „pedigree” intern și internațional, ca fotbalist și, apoi, ca antrenor. Îi trebuie unul aproape „fără nume”, ca acest Dan Vasilică, profesor, astăzi, pentru Viorel Moldovan, în ceea ce privește abordarea cu succes a unui derbi. A fost, acum doi ani și ceva, Balint Laszlo, îi știți palmaresul, așa că nu mai revin. Iar dacă Edi Iordănescu nu a putut accepta, în două rânduri, altceva decât s-a negociat inițial, ar fi fost indicați liberii de contract Eusebiu Tudor, Marius Măldărășanu sau cel care a revoluționat-o, pe termen scurt, pe Fotbal Comuna Recea, Nicolae Constantin. Desigur, asta dacă un străin, chiar dacă fostă mână dreaptă a lui Cosmin Contra la… SC FC Petrolul, mi se zicea că nu ar fi fost familiarizat cu fotbalul românesc, că tare mai sunt autohtonii! Sebi Tudor, Măldărășanu și Nae Constantin nu au CV-ul lui Moldovan, nici ca fotbaliști și nici ca antrenori, dar sunt convins că au altceva. Adică, exact ce îi trebuie Petrolului de doi ani și ceva. Mai precis, o foame de promovare cu echipa clubului la care au jucat, ba chiar, au mai și antrenat. O foame cu mult mai mare decât alții, de prin Cluj, Constanța, Mehedinți ori Bistrița-Năsăud! Trebuia luat și asta în calcul.

S-a încercat, vreme de două sezoane, cu jucători români, mulți, și străini – puțini, bașca, și insignifianți. Nu a mers deloc. Înec la mal sau pe aproape. Astfel încât, de înțeles, s-a schimbat strategia în vara pandemiei: s-a optat pentru străini mulți și români mai puțini, și aceia din urmă foarte tineri. Nu prea merge nici așa, se cam vede deja. Glumind amar, ar mai trebui mizat de-acum încolo pe… extratereștri! Există voci care cer – în prezent cu tot mai muți decibeli – să se renunțe la „mercenari” și să se joace cu jucători crescuți în propriul centru. Asta fiindcă – se susține – ar fi singurii care cunosc spiritul Petrolului și, știți clișeul, deja tocit, „și-ar da viața pe teren, pentru echipă, club, oraș, județ ș.a.m.d.”! De parcă ar fi și suficient, însă e o altă discuție. Dacă așa ceva nu ar incumba un risc major, adică o posibilă așteptare întinsă poate pe vreo 15-20 de ani, fiindcă nu cresc la Ploiești, prin copaci, micuți Messi sau Ronaldo și nici măcar Haaland ori Odegaard, chiar aș recomanda această încercare. De ce? Nicidecum pentru clișeul de mai sus, ci numai pentru a se înțelege, o dată pentru totdeauna, ce tineri se cresc în centrul propriu. Căci, nu-i academie, cum nu există nici proiecte în sportul rege autohton, ci numai aplicare de termene la modă. În ziua când cineva își va asuma acest risc, de care am scris mai sus, și va băga banii săi, vreme de un deceniu și jumătate, poate chiar două, fără a cere… nimic la schimb, ascultând numai justificările unora care cer meciuri multe pentru produsele lor, dar și răbdare sine die, pentru aceleași, atunci, cu siguranță, mă întorc de unde am plecat, se va ști 100% ce cale trebuie să ia un Brand, care acum e… brand. Dacă înțelegeți ce  vreau să zic!

Trecând de la general la particular, Petrolul a pierdut azi derbiul cu FC U 1948 Craiova – scor: 0-1, după reușita de senzație – nota bene! – a unui belgian tânăr, William Baeten (foto sus, cu numărul 24 per șort), nesupărând pe nimeni că nu a fost realizarea unui… june oltean – pentru că, de la Claudiu Tudor și Laurențiu Marinescu încoace, nu știu ce se întâmplă, dar parcă nu s-ar dori aduce un conducător de joc. Nu-i mai zic play-maker, să nu fiu acuzat și eu de clișee. Există o „furie” în fotbalul nostru de a se transfera mijlocași centrali, așa, fără număr, de parcă nu ar fi de-ajuns o defensivă cu 4-5 jucători mai țeapănă, plus un portar foarte bun. Apoi, ne „omorâm” după mijlocași de bandă, dar dăm numărul 10 – nu-l citez deloc pe „Rege” – unora care nu au treabă  absolut deloc cu adevărata construcție a jocului. Și atacanți aducem cu duiumul, cu speranța că poate vom nimeri unul care să dea măcar 10 goluri pe sezon. Pentru că se întâmplă toate acestea, o sa îi cauționez mai mult decât e cazul pe jucătorii Petrolului, chiar și atunci când, aproape fără excepție, nu se descurcă în fața „pânzei de păianjen” întinsă de la bun început de Dan Vasilică, acoperindu-i cu totul ochii și unuia de i se zicea, odată, „Moldo-But”! Acum, la Petrolul, cred așa: fotbaliști există, nu toți, evident, dar mai trebuie să fie puși și în valoare de un… play-maker, Doamne, iartă-mă, că am „uitat” ce-am spus! Cum putea azi trupa lui Moldovan să fie mai bună decât cea a Craiovei? Simplu! Dacă ar avut un „regizor” cu inteligență și joc bun de picior, dar și oameni de șut de la distanță, puși în valoare de cel de mai sus, unii care să tragă printre… ochiurile pânzei cu pricina, mult prea deasă numai pentru cei fără idei, din teren sau din spațiul tehnic. Azi, reiau ideea, echipierii găzarilor au fost inferiori cu toții oponenților. Seniori de la care se aștepta decizia în joc au clacat, fiind lipsiți de creativitate, iar „copiii”, cu o singură excepție cât de cât, dovedind că, dacă există presing avansat și marcaj om la om stricte ale adversarilor, uită tot ce fuseseră învățați în anii ABC-ului și ai meciurilor din campionate și ligi ale lor. Trecut apropiat nu a fost, prezent nu-i, ce facem cu viitorul? Așteptăm… sado-masochistul care să dea bani fără să ceară nimic la schimb, vreme îndelungată, poate-poate? Altfel, celor care sunt tot mai tentați să dea al naibii de tare în fotbaliști și în conducere doar câteva cuvinte: cei mai buni sunt întotdeauna cei care… nu sunt pe teren, respectiv lucrează pe la… alte cluburi! Bref, mai bine să-și vadă fiecare de treaba lui, fiindcă nimic nu se va schimba așa! Pe nicăieri…

Foto: www.fcpetrolul.ro