Nu au mai văzut deloc, la un moment dat, pe unde era… Lokomotiva!

Redactia -

Fără să fi fost chiar o diferență ca între… Rusia și România, cea dintre Lokomotiv Kuban Krasnodar și CSU Asesoft Ploiești a fost totuși una vizibilă și din… avion. Alt buget, altă calitate a jucătorilor, alt gen de joc, alte pretenții, nu întâmplător trupa antrenată de Serghei Bazarevici, devenit un oaspete tot mai obișnuit al sălii Olimpia, obținând maximum de puncte în sezonul regulat din EuroCup. „Roș-verzii” au punctat primii, după ce longilinul și agilul Anthony Randolph a câștigat, mai cu noroc, primul angajament al meciului, în dauna lui Gerald Raymond Lee jr. (foto sus, blocat de Richard Hendrix; Mirela OPREA), răspunsul ploieștenilor fiind unul fără noroc, și Alhaji Mohammed, și Jarvis Hayes (foto mijloc, finalizând un contraatac; Mirela OPREA) negăsând ținta din afară. Apoi, în vreme ce același Randolph și spectaculosul Derrick Brown (foto jos, umăr la umăr cu Daniel Dee Brown; Mirela OPREA) – frumos duel Brown versus Brown, cu „localnicul” oferind o replică bună! – câștigau lejer dueluri „unu contra unu”, pe lângă panou, cu mai puțin mobilii adversari ai lor, răspunsul ofensiv al gazdelor nu a fost unul eficient. Primul sfert s-a încheiat astfel la șapte lungimi distanță ăna favoarea formației din VTB United League, 20-13, dar speranțele într-un miracol ale celor aproape o mie de suporteri ai Asesoftului, care au venit la sală pe minus 10 grade Celsius, nu au dispărut. Al doilea act a fost ceva mai strâns, Lokomotiva Kuban închiendu-l la doar o posesie: 22-19. La 32-42, deși se observase deja decalajul valoric dintre combatante, tot mai rămăsese iluzia că ar fi putut fi loc de o surpriză. Iar, la capătul sfertului de după reluare, optimismul primise parcă și mai mult… combustibil. Pierzând cu ghinion acel act, 19-20, la ultima fază, un declalaj de 11 puncte nu părea chiar ceva imposibil de remontat în decisiv. Însă, ultima parte a jocului a fost una de coșmar pentru Asesoft, apropierea mai amenințătoare pe tabelă a baschetbaliștilor lui Vladimir Arnautovic și Sașa Ocokoljic declanșând un veritabil iureș în tabăra rușilor, care s-au dezlănțuit, fortificându-și și mai mult defensiva, specialitatea casei, de altfel și impulsionându-și atacul, pentru un neașteptat totuși 23-8 și, totodată, un general de 85-59, ce nu a mai suportat prea multe comentarii!

2_stanga_micaExplicația acestui eșec la 26 de puncte, oricum la o diferență mai mică decât cea la care a pierdut marți, 6 ianuarie 2014, SLUC Nancy la Valencia, scor: 46-77, ar fi ziua mai slabă avută de către unii dintre echipierii Asesoftului, Jermaine Jonte Flowers nepunctând deloc în 25 de minute și o secundă de prezență pe parchet, Dragan Labovic contribuind cu doar 2 puncte, în urma transformării a tot atâtea aruncări libere, după 11 minute și 40 de secunde de joc ale sale, Michalis Pelekanos având cu unul în plus, dintr-un coș de afară, într-un sfert de oră și trei secunde de stat pe teren, iar Christopher Cooper a dovedit din nou că rămâne numai un foarte bun recuperator de mingi, nu și un marcator, 3 puncte chiar și în numai 10 minute și 4 secunde fiind totuși prea puține. Asta, evident, comparativ cu titularul postului de centru, Lee jr., din nou principala gură de foc a „alb-albaștrilor”, bine susținut de Marius Runkauskas (foto mijloc, stânga, punctând din afară, cu toată opoziția lui Malcolm Delaney; Mirela OPREA) și Jarvis Hayes. Folosit, ca timp total, un sfert și jumătate, Alhaji Mohammed s-a dovedit în formă, fiind al patrulea marcator din tabăra învinșilor. Dar, având în față vedete precum Randolph, Derrick Brown, Malcolm Delaney, Nikita Kurbanov și, nu în ultimul rând, Krunoslav Simon, cu toții acumulând 66 din cele 85 de puncte reușite de către învingători, era foarte greu de scos mai mult pentru ploieșteni din meciul de miercuri seară, de la „Olimpia”. Poate se va reuși mai mult la Nancy, în 3_dreapta_micapartida programată în „Palais Jean Weille”, de la ora 20.00 (un ceas mai târziu în România), în etapa a II-a a grupei N din EuroCup – Top 32.

CSU ASESOFT: Daniel Dee Brown (7 puncte; 1×3), Alhaji Mohammed (8), Jermaine Jonte Flowers, Jarvis Hayes (11; 1×3), Gerald Raymond Lee jr. (13)/Marius Runkauskas (12; 2×3), Michalis Pelekanos (3; 1×3), Dragan Labovic (2), Christopher Cooper (3), Cătălin Burlacu. Nu au jucat: Szijarto Levente și Vlad Negoițescu. Antrenor: Vladimir Arnautovic.

LOKOMOTIVA KUBAN: Malcolm Delaney (14; 1×3), Evgheni Voronov (6), Nikita Kurbanov (11; 2×3), Derrick Brown (19), Anthony Randolph (11; 1×3)/Krunoslav Simon (11; 1×3), Richard Hendrix (9), Maxim Koliușkin (2), Andrei Zubkov (2), Nikita Balashov, Maxim Grigoriev. Nu a evoluat: Alexei Zhukanenko. Antrenor: Serghei Bazarevici.

Au arbitrat: Rustu Nuran (Turcia), Petar Obradovic (Bosnia-Herțegovina) și Zdravko Rutesic (Muntenegru).

Comisar: Virgil Căruțașu (România).

Deși au aterizat la Otopeni chiar în dimineața meciului, zborul de marți spre România fiind anulat din cauza condițiilor meteorologice, ceea ce l-a determinat pe fostul fundaș al lui Bayern Munchen, Malcolm Delaney, să deplângă această situație, pe o rețea de socializare, trupa din VTB United League nu a dat deloc semne de oboseală și nici nu a acuzat vreun impediment legat de acomodarea cu sala, marcajele, panourile etc. Interesant este că, în ultimele două minute ale partidei, Bazarevici a trimis pe parchet doar jucători ruși, apoi, aproape de sunetul de final al sirenei, l-a folosit și pe Maxdim Grigoriev, în locul lui Nikita Kurbanov. Vedetele americane și croatul Simon își făcuseră datoria, bifând împreună 64 dintre 85 de puncte ale învingătorilor. Capitolele la care cele două echipe au fost la egalitate, în acest meci, cele ale aruncărilor de la distanță, 5-5, oaspeții având un procentaj mai bun, la limită, 25%-24%, gazdele bifând o încercare în plus față de oponenți, respectiv aruncărilor libere, 8-8 și 73% pe linie, au dovedit totuși că Asesoftul ar fi putut măcar reduce decalajul final al disputei. În primul sfert, a contat mult că Lee jr. a acumulat repede două greșeli personale și, chiar dacă a terminat partida pe 4_stanga_micaparchet, s-a apărat mai cu teamă, după ce a contabilizat-o și pe a treia, dar mai ales ulterior celei de a patra. Finlandezul de origine americană a fost, de altfel, singurul combatant cu 4 greșeli personale, la finele întâlnirii.

CSU Asesoft are la dispoziție șase zile să pregătească confruntarea din Franța, una importantă – după cum se întrevede deja – pentru ocuparea locului al treilea din ierarhia finală a grupei N. Chiar dacă este o poziție necalificantă în faza următoare a competiției, tot înseamnă ceva în perspectiva viitoarei participări la întrecerile din EuroCup. Prima apariție din Liga Națională de Baschet Masculin a ploieștenilor se va consemna pe 17 ianuarie 2015, de la ora 20.00, când – la „Olimpia” – se va primi vizita echipei CSM Oradea, într-un joc din etapa a XV-a, a doua a returului sezonului regulat. Duelul cu bihorenii va fi preluat live pe unul dintre canalele televiziunii DigiSport. Disputa din runda a XIV-a, tot de pe teren propriu, cu U Banca Transilvania Cluj, a fost programată pe 24 februarie.