Site icon Gazeta de Prahova

Nu-i suficient brandul pentru o echipă ca Petrolul. Trebuie să știe să și creeze. Dacă nu, face remiză albă!

Fotbalistii Petrolului la o fotografie de grup inaintea meciului de fotbal dintre Petrolul Ploiesti si Sportul Snagov, contand pentru Liga 2, desfasurat pe Stadionul Ilie Oana din Ploiesti, sambata 4 august 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

După ce a făcut achiziții cu nume – Tordai, Plămadă, Cazan, Țigănașu, Ghinga, Herea, în ordinea posturilor, mai putând fi adăugat și Danci, nereținut în lotul pentru partida de debut în ediția 2018-2019 a campionatului Ligii a II-a, cu Sportul Snagov era de așteptat, cel puțin, suporterii așteptau, dar nu numai ei, pentru Petrolul un start cu succes. Nicidecum un chin care se putea termina și mai rău, adversarii având ocaziile mai mari pe arena Ilie Oană!

Ceea ce s-a văzut încă de la primul amical, de la Strejnicu, în compania colegei de eșalon, CS Balotești, și a continuat să se observe în cantonamentul din Slovenia, ca și la testul contra Rapidului, s-a revăzut cu Snagovul. Adică, noua echipă a Petrolului nu știe – nu poate? – să construiască, să creeze. Nu-i cere nimeni să facă spectacol. Ar fi și absurd. Dar să ducă mingea pe trasee bine prestabilite și trasate cu inteligență, asta cu siguranță că trebuie solicitat lui Ghinga și coechipierilor săi. Petrolul nu construiește, iar astfel vârful de atac, Arnăutu, nu are mingi, se retrage mult să le caute sau o face pe benzi. Și se epuizează astfel. E adevărat că el nu-i un atacant de gura porții. E altceva. Iar ce i-a mers la Liga a III-a nu-i mai merge la a II-a, care e o cu totul… altă mâncare de pește. În acest context, continuă să surprindă faptul că a început campionatul, iar absența unui astfel de gen de jucători nu îi determină încă pe conducători și pe antrenor să-i identifice și apoi să intensifice eforturile pentru a-i aduce. Nu să aștepte până la finele lunii, implicit a perioadei de mercato de vară. Pentru o echipă care-și dorește promovarea în Liga I, vara viitoare, orice pas greșit, fie el semieșec sau – Doamne, ferește! – eșec, va conduce la nebifarea obiectivului. Cel care aceasta este, potrivit celor declarate vineri în conferință de presă de Leo Grozavu. Însă, tot atunci, a trecut cam neobservată o afirmație potrivit căreia se va face totul pentru un succes cu Snagovul, dar – dacă nu se va putea – atunci se poate decala țelul către duelul următor, cel de vineri, 10 august 2018, ora 18.00, cu mai sus-menționata CS Balotești, de pe arena cu gazon sintetic din Chiajna!

Publicitate

Nimeni dintre cei peste 5.000 de suporteri prezenți pe stadion la jocul cu Sportul Snagov nu poate – nici nu ar avea dreptul, de fapt – de a-i acuza pe „lupi” că nu și-au dorit să câștige. Narota aceea cu și-au dorit mai mult oaspeții să câștige este imposibil de a fi fost aplicată acum, ținând cont totuși de bucuria de după fluierul final din spațiul tehnic al oaspeților. Antrenor care cunoaște foarte bine cu ce se mănâncă fotbalul, Balint Laszlo – nu degeaba a fost pe lista scurtă a unora poate nu prea grăbiți oficiali ai Petrolului! – a știut cum să-și așeze jucătorii pe teren, aglomerând centrul defensivei, unde a mizat pe înalții și puternicii Lică și Ilie, acolo sperând să se corecteze eventualele erori ale fundașilor laterali, Vlădoiu și Stancu, cu probleme în fața vitezei și a îndemânării lui Nini Popescu sau Saim Tudor, ori Grecu, la reluare. În fața apărării, Balint l-a pus pe mereu neobositul Bărbulescu, obișnuit cu arena, în urma jocurilor din sezonul trecut cu de-acum fosta Juventus, iar ca vârf, a mizat pe Elek, rămas același atacant speculativ, care știe și când să-și… enerveze adversarul direct, și când să se insinueze pe o parte și pe alta, pentru a scoate maximum din orice fază. Era s-o și facă în repriza secundă, însă un fanion ridicat cam târziu l-a oprit, parcă nedrept, dintr-o cursă solitară spre buturile Petrolului. Luați om cu om, cei de la Snagov sunt inferior valoric, nu mai zic de CV-uri, cu unele excepții, dar au compensat prin ambiție, determinare și dorință de a nu pierde. După numărul de ocazii foarte mari – au avut cel puțin două uriașe, plus încă vreo trei ce se puteau transforma în goluri! – avute de Sportul, ilfovenii au pierdut două puncte, nu au câștigat unul! Chiar dacă, în mitanul secund, petroliștii au echilibrat disputa și au avut ei două oportunități de a marca, rezolvate de Iacob. Asta după ce, totuși, contratatacurile adversarilor au dat mai mereu emoții jucătorilor și staff-ului Petrolului.

Fără a da verdicte, fiind prematur și total neproductiv, în privința fotbaliștilor echipați în galben și albastru, o scurtă caracterizare a jocului fiecăruia nu strică însă. Chiar și doar după un singur meci oficial, încheiat cu 0-0. Stând strâmb și judecând drept, Tordai a început printr-o mare greșeală, ieșire aiurea dintre buturi în fața lui Gîț, care a trimis la câteva palme de stâlpul drept, și a rezolvat următoarea fază a aceluiași fost echipier al Daciei Unirea Brăila, salvând cu piciorul șutul în cros al tânărului fotbalist. În rest, nu prea a avut de lucru. Olaru a vrut mult, a pendulat între apărare și atac, a avut bunăvință, dar nu i-au mai ieșit, nici lui, centrările de altădată. Plămadă și Cazan au avut dificultăți și în prima repriză, și în a doua, cel din urmă fiind urmărit de întreaga sa familie, aflată pe stadion, iar cel dintâi a mai determinat, printr-o accidentare, și o schimbare defensivă, ultima permisă de regulament, în defavoarea uneia ofensive, cerute absolut imperios. Țigănașu a alergat mult, a vrut mult, a centrat mult. Nu i-a ieșit mai nimic, mai fiind și surprins în față la unele contraatacuri ale Snagovului. Nou căpitan, Ghinga a făcut risipă de energie, a împins jocul, s-a retras când a fost nevoie, însă pe final a irosit două lovituri de cap, trimițând balonul din ce în ce mai departe de același stâlp drept al porții din fața Peluzei Latină. Tandemul din spatele trioului de atac, format din cei doi „C”, Cruceru și Ciocâlteu, a trăit aproape exclusiv prin cel din urmă. Păcat că Alex a „scăpat caii”, în final, și a ajuns un pic mai devreme la cabine față de colegii săi de echipă! În față, ca-n reclama cu Veolia, sufletul a fost numai unul. Adică, Nini Popescu! Vivace, tot mai dispus să se devoteze pe deplin coechipierilor mai bine plasați, combinativ și luptând mult, cel premiat de suporteri înainte de joc rămâne un fotbalist care merită apreciat, indiferent de părerea unuia sau altuia. Despre Arnăutu am scris mai sus, iar despre Saim Tudor și Grecu – doar atât: numai cu unele șuturi, respectiv cu viteza, nu se poate rezolva un meci, deși nu a lor, ca tineri, ar fi sarcina deciderii acestuia. Totuși, de remarcat ocaziile ultimului jucător de câmp venit, singurele mai mari ale Petrolului. Herea și Chindriș au avut puțin peste jumătate de oră la dispoziție pentru a schimba ceva, fiind însă greu s-o facă pe fondul parcă al pierderii de speranță într-un rezultat pozitiv. Bref, fără atacant de gura porții și play-maker, o repet, așa va arăta jocul tot sezonul. Din păcate!

Deși se părea că CCA a delegat o brigadă pe măsura partidei, și centralul, și asistenții… mai au până să afle că a început campionatul! Robert Dumitru a luat și decizii ce se cuveneau, dar și unele despre care nu era cazul s-o facă, iar asistenții, Romică Bârdeș și Adrian Vornicu, ar mai trebui să se aplece asupra fazelor în care se ridică sau nu fanionul! Dar nu numai. Însă, campionatul e lung și mai au timp pentru… studiu! Ca și colegul de la centru, de altfel!

FC PETROLUL: Tordai 6 – Olaru 6, Plămadă 6 (66 – Chindriș 6), Cazan 6, Țigănașu 6 – Ghinga (cpt) 6 – Cruceru 5.5 (62 – Herea 5.5), Ciocâlteu 6 – Popescu 7, Arnăutu 6, Tudor 6 (46 – Grecu 6.5). Colectiv tehnic: Leo Grozavu (antrenor principal), Mugurel Cornățeanu (antrenor secund), Vasile Șleam (antrenorul portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic).

SPORTUL: Iacob 7 – Vlădoiu 5.5, Lică 6.5, Ilie 6.5, Stancu 5.5 – Bărbulescu 6, Borțoneanu 6 – Gîț 7 (68 – S. Costache 6), Huiban 5.5, Hlistei 6 (88 – Buia) – Elek 6.5 (74 – Ion 5.5). Colectiv tehnic: Balint Laszlo (antrenor principal), Cezar Zanfir (antrenor secund), Gabriel Vasiliu (antrenorul portarilor), Alexandru Radu (preparator fizic).

Au arbitrat: Robert George Dumitru 6 (Sfântu Gheorghe) – Romică Bîrdeș 6 (Pitești) și Adrian Vornicu 5 (Iași).

Arbitru de rezervă: Marius Chițu (Târgoviște).

Observatori: Mircea Bucur (Târgu Mureș), pentru joc, și Laurențiu Vărgatu (Brăila), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Popescu (20), Vlădoiu (20), Gîț (21), Iacob (85), Ciocâlteu (87 și 89).

Cartonaș roșu: Ciocâlteu (89).

De subliniat că, începând cu acest nou sezon, FC Petrolul a angajat un nou medic sportiv, Laura Popa, cea care și-a făcut datoria cu prisosință, ajutată de asistentul medical Răduță Gheoca, cel aflat alături de echipă încă de la debutul campionatului Ligii A Prahova. Doctorița nu a avut probleme cu… crizele de nervi ale lui Leo Grozavu, de-a lungul meciului, marea majoritate însă perfect justificate. Văzându-l la final stors pur și simplu, cu cămașa bleu devenită aproape albastră, din cauza transpirației, nemaștiind cui să-i răspundă, după ultimul fluier, fie unuia de la tribuna 0 care avea ceva de reclamat, fie ultrașilor de la P1, și ei cu destule nemulțumiri, trebuie să recunoaștem că viața de antrenor nu-i deloc confortabilă. Indiferent câți bani s-ar câștiga din ea!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)

Exit mobile version