Nu-l condamnați pe tânărul petrolist Mihai Constantinescu pentru ceea ce NU a făcut! I se poate totuși spune că prezența într-o casă de pariuri, chiar dacă fără a miza, nu-i bună deloc pentru viitor, „trăgând înapoi” jucători mai cu nume!

Dragos Trestioreanu -

Nu-l condamnați pe tânărul petrolist Mihai Constantinescu pentru ceea ce NU a făcut! I se poate totuși spune că prezența într-o casă de pariuri, chiar dacă fără a miza, nu-i bună deloc pentru viitor, „trăgând înapoi” jucători mai cu nume!

Astăzi, 25 februarie 2021, la puțin timp după ce, pe siteul www.fcpetrolul.ro, a fost postat comunicatul clubului găzarilor cu privire la o comisie disciplinară care să analizeze episodul violent a cărui victimă a fost un tânăr fotbalist al Petrolului, mijlocașul dreapta junior Mihai Constantinescu, am fost sunat de un prieten vechi, foarte bun, un mare petrolist care locuiește în cartierul în care s-a petrecut incidentul violent de sâmbăta trecută. Iubitor al tineretului petrolist, prietenul meu se temea ca băiatul să nu fie pe nedrept scos țap ispășitor pentru o altă faptă, decât cea petrecută, de fapt, în una dintre sălile casei de pariuri Fortuna din Ploiești. Am aflat astfel că – eu nefiind un pasionat al pariurilor și, implicit, nu sunt vizitator al unor astfel de case de profil – că, la Fortuna, din „9 Mai”, situată în spatele supermarketului Profi 9 Mai, în interiorul sălii unde se pariază există și… aparate electronice de jocuri de noroc! Și că, în realitate, sunt destui tineri din cartier atrași de acestea, ci nu de pariuri, mai pierzând, deci, timpul prin interior pentru așa ceva. Ei bine, mi-a garantat prietenul că putea băga mâna în foc că tânărul Constantinescu nu a pariat la „Fortuna”, fiind ferm convins că nici altundeva, de altfel, ci și-ar fi „omorât” numai timpul pe acolo, la așa-zisele „păcănele”, împreună cu prietenii și coechipierii lui, Mario Bratu și Cristian Licsandru, în cazul de față! Drept urmare, își dorea ca tinerii să nu fie penalizați degeaba de către club și nici care cumva să se deschidă vreo ancheta a FRF-ului pentru presupuse pariuri la meciuri, de către un jucător divizionar!

Comunicatul postat azi pe www.fcpetrolul.ro arată astfel: FC Petrolul Ploiești a demarat, în regim de urgență, o anchetă internă cu referire la evenimentele petrecute sâmbătă seara, în zona unei agenții de pariuri din Ploiești, când jucătorul Mihai Constantinescu a fost victima unei agresiuni fizice. O comisie disciplinară internă a inițiat o analiză a situației, imediat după incidentul regretabil, cu scopul de a stabili cu exactitate circumstanțele în care a avut loc conflictul. Membrii comisiei au discutat cu cei trei jucători, martori ai incidentului nedorit, cu toții precizând că, în niciun moment, nu au încălcat regulamentul clubului sau codul de conduită sportiv și că motivul agresiunii fizice a fost un conflict verbal între Mihai Constantinescu și mai mulți tineri aflați în zona respectivei agenții de pariuri. FC Petrolul Ploiești a pus de îndată la dispoziția autorităților toate informațiile și documentele solicitate și va continua să colaboreze îndeaproape cu oficialitățile reglementatoare, pentru identificarea cauzelor și împrejurărilor producerii conflictului. În așteptarea finalizării anchetei interne și a concluziilor ce vor decurge în urma acesteia, clubul nostru reiterează faptul că nu tolerează, sub nicio formă, abaterile de la regulamentul echipei, rămânând un apărător ferm și consecvent al principiilor eticii sportive”.

Ținând cont de telefonul prietenului din „9 Mai”, dar și de comunicatul clubului de fotbal ploieștean, aș avea câte ceva de comentat, cu bună intenție, nicidecum altcumva. Mi-aș dori astfel ca dl Gabriel Constantinescu, tatăl lui Mihai, să înțeleagă scopul rândurilor de mai jos, același ca și în cazul, altădată, al lui Mario Bratu, prietenul celui lovit acum. Adică, atunci când am atras atenția că nu-i deloc productiv pentru un tânăr jucător să-și asemuiască preluarea și lovirea balonului cu ale celui mai mare fotbalist român din toate timpurile, Gheorghe Hagi! Pel care, și acum, îl are net superior! Tatăl lui Mario s-a supărat, deși nu am avut deloc intenția s-o fac. De aceea, aș vrea ca, măcar acum, dl Constantinescu senior să-și dea seama de unele tare educaționale ale fiului său și să încerce să le îndrepte, fiind încă timp pentru așa ceva. Mihai este un tânăr introvertit, cel puțin așa pare din afară, s-ar putea să nu se ajungă prea simplu la el, iar atunci, să nu se insiste pentru a i se explica și corecta astfel unele defecte. Când zici „băiatul nu a pariat, ci doar a jucat la <>”, nu este, de fapt, o absolvire de o presupusă vină, care nici nu e a lui. Dar nici tu trebuie să se prezinte că prezența la „păcănele”, sâmbătă seara, pentru un sportiv ar fi ca și cum un… student ar fi mers la un curs nocturn la facultate! Deci, nu ar fi fost nimic neobișnuit, nimic care să-l influențeze într-un mod greșit! Dacă nu-l cunoaște pe Daniel Popa, de la Chindia Târgoviște, dau un singur exemplu, ar trebui să se intereseze de ce atacantul, altfel înzestrat pentru postul său, nu a confirmat nici a doua oară la Dinamo, clubul de care aparținea. De ce? Din cauza… „păcănelelor”, care l-au „distrus”, efectiv!

Cu siguranță, Mihai Constantinescu – un copil care are și el calități tehnice deosebite, la 18 ani, și pe care îl apreciez tot mai mult ca fotbalist, nu e singurul și nici ultimul „puști” pasionat de jocurile electronice de noroc. Sălile de profil din cartiere se zice că sunt pline de astfel de tineri. De ce s-a ajuns aici? Să fiu scuzat, dar chiar spun adevărul, din cauza familiei care nu l-a îndrumat către o relaxare de un cu totul alt gen (vizionare de filme, practicat de sport indoor sau outdoor, plimbări cu amicii, călătorii etc.), iar în situația fotbaliștilor juniori, din cauza antrenorilor, interesați mai mult de a le face reclamă elevilor, decât de a fi (și) pedagogii lor! Direcționat către activități care să-l relaxeze în sensul bun al cuvântului, Mihai nu ar fi ajuns niciodată să se contreze verbal cu un alt copil, mai mic decât în el, într-o casă de pariuri, în care intrase să se joace la aparatele electronice! Este ceea ce ar trebui să i se recomande – nu are rost să i se și impună! – de către comisia de disciplină, cea care trebuie să și discearnă între a juca la „păcănele” și la pariuri. Dacă a juca la aparatele electronice nu-i interzisă în ROI-ul clubului, atunci Constantinescu jr. nu are nicio vină, putându-i-se face doar recomandări teoretice, atâta tot. Dar, dacă le vrea cu adevărat binele fotbaliștilor juniori, clubul nu trebuie să-i acopere, să-i cocoloșească, pe motiv că sunt copii, ci să rezerve un capitol în acel ROI și… jocului la „păcănele”! Altfel, pentru prietenul care încerca, aproape disperat, să mă convingă că Mihai Constantinescu nu a pariat, ci doar s-a jucat la „păcănele”, îl asigur că viața m-a învățat să nu iau nimic de bun dacă nu-i și dovedit. Deci, chiar dacă incidentul verbal terminat printr-unul fizic, violent, a început într-o casă de pariuri și s-a terminat în stradă, nimeni și nimic nu mă poate convinge că Mihai A PARIAT acolo! Dacă a făcut-o, vreodată, numai el știe, deși eu sper să nu o fi făcut-o. Cum tot numai el și tatăl său știu de ce acesta din urmă a declarat pentru ziare.com că fiul nu-și cunoștea agresorul, care l-ar fi lovit din senin! Dar, asta-i altă gâscă, în altă traistă!

Foto: www.fcpetrolul.ro