Nu lăsaţi infractorii să vă strice sărbătorile. Sfaturile poliţiei pentru evitarea incidentelor

Redactia -

Nu lăsaţi infractorii să vă strice sărbătorile. Sfaturile poliţiei pentru evitarea incidentelor

Încet, încet, iarna îşi intră pe deplin în drepturi. Odată cu sosirea frigului, gândul începe să ne poarte către apropierea Sărbătorilor de iarnă şi a vacanţei. Deloc întâmplător, tot la aceste lucruri frumoase încep să se gândească şi infractorii, însă având în minte cu totul şi cu totul alte intenţii. Luna decembrie înseamnă, printre altele, şi agitaţie, febra cumpărăturilor, cadouri, pregătiri pentru sărbători, plecări în vacanţă. Oricine doreşte să petreacă mini-vacanţa de iarnă cât mai departe de probleme, cu o cană de vin fiert, sau pe pârtia de ski.  

Pe scurt, coborând garda în ceea ce priveşte siguranţa personală, ne putem trezi tardiv că altcineva a profitat de ocaziile create de neatenţia noastră. Şi despre acestea am putea întocmi o listă interminabilă:

– Cumpărături lăsate ostentativ la vedere în autoturism. În special în luna cadourilor suntem tentaţi să cumpărăm obiecte de valoare pentru a le oferi celor dragi, ca să nu mai amintim de ofertele cu care încearcă să ne ispitească magazinele. Desigur, oportuniştii nu vor refuza nici bunurile personale (telefon, haină, geantă etc) lăsate în autoturism pentru a nu vă îngreuna traseul prin supermarket;

– Neglijenţă privind bunurile personale în locurile aglomerate (pieţe, mijloace de transport în comun etc). Acestea pot fi locuri în care acţionează cu predilecţie hoţii din buzunare şi genţi. Au o „abilitate” parcă înnăscută pentru depistarea portofelelor/telefoanelor plasate deasupra cumpărăturilor sau în buzunarele expuse. Soluţia: pentru binele dumneavoastră, indiferent că se apropie Crăciunul sau nu, păstraţi-vă bunurile de valoare în buzunare interioare şi nu scăpaţi din atenţie genţile;

– Semne care pot trăda faptul că sunteţi plecaţi în vacanţă. Anunţurile despre lipsa dumneavoastră de acasă lăsate pe interfon, mesageria vocală sau status de messenger constituie invitaţiii greu de refuzat pentru spărgătorii de locuinţe. Sistemele tehnice de securitate precum şi o relaţie de bună vecinătate cu o persoană/familie care să poată supraveghea din când în când locuinţa şi să poată interveni cu un telefon la Poliţie în caz de necesitate. Ca să nu mai vorbim de faptul că urmează perioada colindelor, iar persoanele rău intenţionate beneficiază şi ele de „deschiderea” porţilor sufletelor şi locuinţelor noastre.

 Şi pentru a avea o vacanţă scutită de neplăceri, nu trebuie să uităm şi de echiparea autovehiculului cu dotări specifice sezonului rece (cauciucuri de iarnă, lanturi si ceva material antiderapant), însă aceste dotări sunt zadarnice dacă nu le coroborăm cu celelalte măsuri de conduită preventivă. 

În situaţii de urgenţă nu ezitaţi să apelaţi „112”.

În speranţa că veţi ţine cont de recomandările noastre, Poliţia Prahova vă urează sărbători liniştite,