Nu pe-atât de frumos ca la Reșița, dar pragmatic contra Ripensiei. Dacă va confirma și în Harghita, Petrolul ar avea șanse mari să se califice la pas în viitorul play-off al Ligii a II-a! Mai ales că a rezolvat și problema acută a tandemului de fundași centrali

Dragos Trestioreanu -

Nu pe-atât de frumos ca la Reșița, dar pragmatic contra Ripensiei. Dacă va confirma și în Harghita, Petrolul ar avea șanse mari să se califice la pas în viitorul play-off al Ligii a II-a! Mai ales că a rezolvat și problema acută a tandemului de fundași centrali

Marți seară, Petrolul Ploiești trebuia să le dovedească suporterilor săi – aflați în fața micilor ecrane ale televizoarelor, calculatoarelor, laptopurilor și telefoanelor, numai 10 jurnaliști și trei fotoreporteri având privilegiul să urmărească „pe viu” meciul contra Ripensiei Timișoara, pandemia de coronavirus generând reguli stricte – că tot ceea ce s-a întâmplat în meciul cu Farul a fost numai un accident, iar la Reșița – ceva absolut normal. Din fericire, chiar dacă nu la fel frumos ca în Banat, în special în repriza secundă de-acolo, petroliștii au arătat că pot fi și pragmatici, în fața altor bănățeni, atunci când vedetele sale nu prind chiar o zi strălucitoare. Pe scurt, tot în fața unei formații din aceeași parte a țării ca și CSM Reșița, mai noul căpitan, Pol Roigé Rodríguez, și coechipierii lui au fost pragmatici, finalizând fericit mai multe oportunități de a marca decât cele pe care le-au irosit. Mai presus de tot și de toate, Petrolul a reușit să confirme că are un lot tot mai bun, iar transferul de astăzi – pe un  sezon, cu opțiune pe încă unul – al fundașului central columbiano-spaniol Jhon Steven Mondragón Dosman (25 de ani; 1,80 metri, fotbalist de picior drept, capabil să evolueze pe ambele posturi în centrul apărării, dar și în lateral dreapta) a rezolvat o problemă acută. Mai exact, găsirea unui partener competitiv pentru olandezul Bart Adrianus Johannes Meijers, pe prenumele și numele complete ales sale. Vreau să fiu bine înțeles că nu am nimic împotriva tânărului Antoniu Manolache, ci dimpotrivă, însă lipsa de viteză și o anume emotivitate în duelurile „unu la unu” poate afecta echipa. Adică, așa cum s-a întâmplat cu Farul și era să se întâmple și la CSM Reșița și împotriva Ripensiei, fapt remarcat, de altfel, și de antrenorul principal Viorel Moldovan. Nu pot ascunde acestea realități, numai pentru că e „copilul nostru”! I-aș face lui, în primul rînd, un deserviciu.

Manolache are aceeași înălțime cu Mondragón, dar numai la atât se reduc similitudinile, nou-venitul în tabăra „lupilor” având în plus experiența unui club din la Liga, Osasuna, dar și a altora din America Latină și Centrală, chiar la numai 25 de ani, o repet. Fost produs al defunctului centru de copii și juniori al SC FC Petrolul, ca jucător născut în anul 2000, Antoniu Manolache va rămâne o soluție, cred eu, de pe bancă, de-acum încolo, locul său fiind ocupat, oricum, de Valentin Țicu, iar cel al anului 2002 – de Mario Bratu, cu back-up, foarte plăcută surpriză, Mihai Constantinescu, juniorul cu două assist-uri în ultimele minute ale meciului cu băieții lui Cosmin Petruescu. Nu-i nicio rușine, ci o ambiționare pentru a lucra mai mult la capitolele deficitare ale sale, trebuind să se țină cont totuși că Toni poate juca și în centrul defensivei, dar și în lateral stânga.

S-ar părea că, odată cu semnarea contractelor pe un sezon cu atacantul Vasile Buhăescu, cel cu portarul Nicolai Cebotari, rezerva de marți a lui Raul Avram, fiind nu atât de recent, și cu ultimul sosit, Mondragón, plus Răzvan Matiș, singurul împrumutat din efectiv, de la Viitorul Constanța, tot pe același interval de timp, au închis campania de achiziții. Și așa ceva cu puțin sub trei săptămâni înainte de deadline-ul stabilit de FIFA! Cum, în prezent, lotul Petrolului numără nu mai puțin de 30 fotbaliști, rămâne de văzut la cine se referea, fără a le da și numele, firește, Moldovan atunci când își vărsa năduful după eșecul dureros de la debutul lui oficial pe banca Petrolului, cel în fața Farului Constanța. Se știe deja că prima rezervă de până acum a lui Avram, Cezar Lungu, și-a manifestat dorința de a părăsi clubul găzarilor, deși semnase, în vară, o prelungire de contract pe un an competițional, se zvonește și că și-ar dori s-o facă la fel și Andrei Răuță, cum s-ar putea să existe și o orientare de a se detașa unii „underi” la alte echipe, pentru a putea juca mai mult. Dar nu ar fi exclus nici să dispară din lot și străini, cei puțin folosiți sau care nu au confirmat.

Dar, ce va fi exact o știu numai președintele executiv Costel Lazăr și șeful staff-ului tehnic, Viorel Moldovan. Deoarece a venit vorba despre străini, trebuie remarcat că, în afara celor deja cunoscuți, Pol Roigé Rodríguez, Serge Yvan Ekolo și Armando Vajushi, s-au mai dovedit utili, în ordinea posturilor, și Bryan Mendoza, Bart Meijers (numai ca fundaș central, nota bene!), Nir Lax, Salifu Amidu (risc această afirmație chiar și numai pentru jumătatea de oră bifată de ghanez pe finalul meciului de ieri) și, chiar, Sorry Ibrahim Diarra (amintiți-vă, vă rog, păstrând, desigur, proporțiile, de debutul lui Jeremy Bokila, urmat apoi de explozia de mare golgheter!). În schimb, dacă Joery Poelmans are norocul, să zic astfel, că lui Țicu îi trebuie o rezervă, iar astfel nu cred că, deși puțin folosit, ar putea să plece, Eugen Zasavițchi, cu Lax și Amidu în fața lui, poate chiar și cu „under”-ul Robert-Daniel Enache, și Ben Levy – de ce nu și Manuel Botic? – stau ca  pe ghimpi. Israelianul îl are drept contracandidat, ca primă rezervă a lui Mendoza, pe un „jolly-joker” din apărare, Alberto Olaru. Per total, în lot există 11 străini noi, dintre care îndrăznesc să afirm, vezi ce am scris mai sus, că patru au și confirmat deja. Rămâne să vedem câți din restul de cinci (îi exclud deocamdată, firesc, pe „nevăzuții” Cebotari și Mondragón) îl vor mai impresiona pe Moldovan. Nu mai e chiar foarte mult timp până vom afla deciziile, anticipând că Petrolul nu va avea un lot mai mare de 24-25 de jucători în acest numai tur de sezon regular. Altfel, așa cum am promis, joi, 17 septembrie, voi face analiza, pe posturi, a învingătorilor din partida cu echipa Ripensia Timișoara, câștigată cu 5-0 (2-0) de trupa ploieșteană, și voi comenta și asupra importanței, ca și a dificultății, confruntării din Harghita, cu FK Csikszereda Miercurea Ciuc, de luni, 21 septembrie, ora 18.00, în direct pe Digisport 1, Telekomsport și Look Sport/Look Plus.

Foto: www.fcpetrolul.ro