Nu s-a pierdut meciul din cauza arbitrului în „Pantelimon”! Dar, dacă asistenții au fost OK, centralul i-a mai „ciupit” pe ici, pe colo pe găzari! Cel mai tare, la ultima fază a meciului!

Dragos Trestioreanu -

Nu s-a pierdut meciul din cauza arbitrului în „Pantelimon”! Dar, dacă asistenții au fost OK, centralul i-a mai „ciupit” pe ici, pe colo pe găzari! Cel mai tare, la ultima fază a meciului!

De la bun început, vezi și titlul acestui text, trebuie să ne înțelegem: dacă ACS Petrolul ’52 Ploiești a pierdut meciul cu Metaloglobus, la București, scor: 0-1, nu poate da vină chiar 100% pe arbitraj! Asta deoarece arbitrilor-asistenți – Adrian Vornicu (Iași), unul căruia îi și prevăd un viitor aidoma lui… Cristian Nica, adică va fi la fel de apreciat de UEFA și FIFA în partide internaționale, și Mihăiță Necula (București) – nu am ce le reproșa, și-au făcut datoria. Deși devine tot mai obsesivă și enervantă chiar delegarea celor din capitala țării la meciurile echipelor din orașele lor, nu am ce critici, o repet, să-i aduc bucureșteanului. Dacă e să vorbim despre central, Florin Andrei (Târgu Mureș), mereu „abraziv” cu găzarii, dar mai puțin totuși în jocul de sâmbătă, ardeleanul – fără a afișa o manieră anti-„galben-albaștri” – i-a mai „ciupit” pe ici, pe colo. Prin câmp, fără a se implica și în careu, dar numai până în minutul 90+3 sau 4, atunci când, deși bine plasat, a preferat să nu se bage, să se facă, deci, că plouă cu… soare în „Pantelimon”, deși văzuse foarte bine ce se întâmplase, de fapt, la duelul în formă continuată, cuvinte la modă, dintre fostul petrolist Andrei Răuță (foto, în dreapta) și coechipierul lui Daniel Lung (foto, în stânga) și mai noul „lup” Constantin Stoica (foto, în cădere și jos, pe gazonul sintetic).

Din fericire, grație lui Răzvan Păsărică, fotoreporterul premiat de Asociația Presei Sportive din România și colaborator al ACS Petrolul ’52 încă din Liga A Prahova, un veritabil maestru, se poate vedea, în trei instantanee perfecte, ce s-a întâmplat, de fapt, în suprafața de pedeapsă a Metaloglobusului, la „spartul târgului”. Astfel, în urma unei centrări din stânga a lui Valentin Țicu, atacantul Stoica a fost împins și tras de tricou de către Răuță și nu a mai putut controla deloc balonul, căzând pe gazon. Iar obiectul de joc a fost lovit puternic de Lung, ploieșteanul având noroc că nu i-a prins și… capul în plin, la acel joc periculos, așa cum se zice în limbajul arbitrilor. Dacă s-o mai fi zicând, oare, căci destule se tot schimbă! În a doua și a treia fotografie se văd picioarele ridicate ale ambilor apărători de la trupa bucureșteană, iar vârful de atac, deja căzut pe iarba sintetică, încearcă să-și ferească, dacă poate, capul de o lovitură violentă!

OK, cum Lung a atins și mingea, apoi ștergând capul lui Costin Stoica, ar fi fost poate prea mult să se acorde penalti, așa au crezut destui, dar o lovitură liberă indirectă, din apropierea buturilor, pentru mai sus-precizatul joc periculos, se putea da, nu-i așa? A recunoscut-o, de altfel, și comentatorul postului de televiziune Digisport! Nu pot afirma că s-ar fi egalat scorul atunci, dar cine știe? Nici penalti dacă se aprecia că a fost, tot nu puteam să fiu sigur de egalare, desigur. Florin Andrei poate că nu a viciat rezultatul final, dar că nu a luat decizia care se impunea înseamnă totuși o eroare! Mă tot uit la fazele din careurile mari sau mici, de la diverse meciuri interne și internaționale, și observ că, de la o vreme, deciziile se iau tot mai mult după cum… bate vântul. După ureche ar fi prea elegant spus. Așa că nu vreau să zic altceva, Doamne ferește! Văd, nu văd, iau decizia numai cum vreau EU! Chiar așa? În acest ritm și condiții, și VAR-ul, atunci când va deveni o normalitate și în fotbalul autohton, o să fie… pierdere de vreme și, mai ales, de bani, dacă se va aprecia că deciziile centralului vor fi mereu mai presus decât echipamentele electronice menite să ajute ce scapă – și când scapă – ochiul uman!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)