Nu se poate numai cu „bulan”, Tavi! După eșecul cu ghinion al Petrolului de pe „Ilie Oană”, Concordia Chiajna a mai scăpat de presiunea retrogradării!

Dragos Trestioreanu -

Nu se poate numai cu „bulan”, Tavi! După eșecul cu ghinion al Petrolului de pe „Ilie Oană”, Concordia Chiajna a mai scăpat de presiunea retrogradării!

Octavian Grigore a preluat-o pe Petrolul înaintea ultimei etape a sezonului regular al actualei ediții de campionat a Ligii a II-a și – grație proverbialului său noroc, bine cunoscut în lumea fotbalului – a câștigat meciul de pe „Cluj Arena”, cu Universitatea, scor: 2-1! Iar, apoi, a „recidivat” la Reșița, în dauna CSM-ului, cu 1-0, în cea dintâi rundă a play-out-ului. A făcut-o în aceeași manieră, adică de… „cununie” cu Fortuna! Zeița, nu casa de pariuri! Ei bine, când a venit rândul examenului de pe „Ilie Oană” – acolo unde, în sezonul regular, „lupii” pierduseră, din 10 partide, patru, al cincilea eșec fiind consemnat însă la Mogoșoaia -, tehnicianul a rămas… restanțier. La capătul confruntării cu echipa lui Claudiu Niculescu, Concordia Chiajna, o echipă care i-a fost net inferioară Petrolului, s-a consemnat un nou eșec acasă al „lupilor”! Nu a mai mers cu „bulanul”, așa cum se zice în folclorul fotbalistic! Totuși, ghinionul, lipsa de formă a lui Vajushi și un arbitraj modest, al centralului, ca și un altul cu… microscopul, al unei asistente din Târgu Jiu, ce-o fi vrut să mențină suspansul la vârful ierarhiei Grupei B, dacă și-o mai reveni Viitorul Pandurii după două înfrângeri, au contribuit la pierderea aiurea a unui joc care trebuia câștigat lejer.

Ce i s-ar putea reproșa antrenorului principal al trupei găzarilor, cel care va termina cu siguranță campionatul pe banca „galben-albaștrilor”, având contract semnat până pe 30 iunie 2021? Nicidecum că, privind lista rezervelor, nu ar fi băgat pe teren cel mai bun „11”, poate sub rezerva nefolosirii de la început a lui Lax. Tavi Grigore a ținut însă prea mult timp pe gazon „mâini moarte”, schimbările sale întârziate și unele chiar absolut de neînțeles ni l-au reamintit pe cel pe care l-a înlocuit, adică pe Viorel Moldovan. Altfel, dacă pe vremea acestuia din urmă se abuza de „mingea lungă și pe a doua”, așa cum acuza Regele sportului… rege autohton, iar antrenorul nu avea reacție, acum Grigore a făcut la fel, la numeroasele centrări plouate ale lui Olaru și Țicu într-un careu dominat de mai înalții Marc și Ion. Când s-a prins că va fi în zadar astfel, și a impus ca toate mingile să fie date pe jos, a fost prea târziu, Evident, deoarece Niculescu băgase deja „autobaza”, iar balonul era respins astfel cu ușurință de „pădurea” de picioare ale ilfovenilor. Și, poate ce-i mai important, o prejudecată mai veche a tehnicianului a condus la lipsa de eficiență exact când echipa lui presa pentru o egalare care să conducă la un eventual succes, venit în ceasul al 12-lea.

Care i-ar fi prejudecata? S-a auzit prin culise că el nu prea i-ar avea la inimă pe jucătorii străini și nici pe juniorii – deci, „underi” – veniți de pe la alte cluburi, preferându-i pe cei din „producția” proprie. Că nu-i „poveste” au dovedit-o neincluderea lui Bogdan în lotul transcris în raportul de joc, ardeleanul fiind un mijlocaș de bandă stângaci talentat, și insistența folosirii, vreme de multe minute, a lui Constantinescu și Bratu, ambii… capăt de drum în meciul contra Concordiei. Ultimul a ieșit în evidență cu o simulare de curtea școlii și o lovitură liberă… pasă la portar, iar primul prin faptul că numai a stricat jocul! Aș adăuga și schimbările, retrăgându-l la reluare pe Ekollo, care se „mișcase” OK și trăgea bine la poartă, și optând pentru abia revenitul după o accidentare Moise, iar apoi, pe căpitanul Rodriguez în favoarea unui jucător împrumutat de la… Chiajna, Arnăutu, care nu a contat deloc. Cel puțin, Romario a încercat, la ultima fază din prelungiri, să marcheze „à la Benzema” sâmbătă seara în El Clasico! Octavian Grigore a atins „apogeul” în minutul 90, atunci când i-a introdus în joc pe Lax și Mitrea, ca să ce?!? Ținea Petrolul de… înfrângere, să treacă timpul?!? Pe termen scurt, s-au pierdut cinci puncte din meciurile împotriva unei Chiajne ca și scăpată, acum, de emoțiile unei neașteptate retrogradări! Dar refuz să cred că ar fi fost prețul detașării la Ploiești a deloc utilului până în prezent, în 2021, Arnăutu! Cum-necum, recordul eșecurilor de pe teren propriu a picat, fiind acum de șase, din 11, adică mai mult de jumătate! Incredibil!

Concordia a venit pe arena Ilie Oană, acolo unde se simte cam ca… acasă, cu patru foști petroliști; doi ca titulari, Borța și Deac (nu am înțeles schimbarea lui după numai o jumătate de oră!), și doi pe bancă, de fapt sus, în tribuna 0, Lungu și Younes. A debutat ca o… divizionară C, putând fi condusă încă din minutul 5, atunci când Buhăescu reușise să-l provoace pe Ion să îl faulteze în careul mic. Însă, Vajushi, de la o vreme, alternează transformările cu ratările de la punctul cu var! E drept că și atacantul Petrolului a irosit, imediat, șansa de a corija eroarea coechipierului său, la pasa excelentă, din recuperare, a căpitanului ploieștenilor. Neașteptat, șutul de la 7 metria fost deviat cu pieptul de Marc la încheietura exterioară a barelor din dreapta buturilor fostului echipier al lui PSG, portarul Chesneau, și de acolo în afara terenului de joc. Francezul a făcut un meci mare, salvând, în afară de penalti, și alte șuturi periculoase, dar fiind și el salvat de bara din dreapta, la șutul aceluiași Vajushi.

Ca și la Reșița, ieșit din formă, albanezul rămâne totuși cel mai bun om al Petrolului, fără el echipa fiind o… fantomă! Au fost multe ocazii ale „lupilor”, a fost și un gol anulat, al unui Buhăescu aflat la limita ofsaidului, mai degrabă în poziție regulamentară, după ce Vajushi trăsese din afara suprafeței de pedeapsă, iar Chesneau respinsese în față. Reușita a fost invalidată la milimetru de către asistenta de la tușa a doua, mai catolică decât Papa! Nici colegul de la centru nu s-a lăsat mai prejos, arătându-i cartonașul galben lui Borța abia după o oră de joc, deși olteanul îl „luase la rând” pe Vajushi încă de când începuse meciul! Dâmbovițeanul l-a iertat și pe Ion, la penalti, de un avertisment, care în repriza secundă putea să fie… dublat, urmat de un roșu. Așa cum l-a iertat, poate în contrapartidă, pe Bratu, de al doilea cartonaș, ulterior lovirii mingii după fluier. De la o vreme, Petrolul are parte de astfel de arbitraje, dar – să fim bine înțeleși! – nu din cauza prestației brigăzii, cu excepția asistentului de la tușa unu, s-a pierdut meciul! Din cauza antrenorului și a unor jucători, după cum se va vedea din notele acordate în caseta tehnică!

PETROLUL: Avram (fără notă, în afară de gol, la care nu avea ce face, nimic de apărat) – Olaru 6 (90 – Lax), Mondragón 6, Meijers 5, Țicu 6 – Pană 5.5 – Constantinescu 4 (46 – Bratu 5), Ekollo 6.5 (46 – Moise 6), Roigé Rodríguez 6 (cpt; 68 – Arnăutu 5), Vajushi 6 (90 – Mitrea) – Buhăescu 5.5. Colectiv tehnic: Octavian Grigore (antrenor principal), Gheorghe Liliac și Ciprian Pura (antrenori secunzi), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor).

CONCORDIA: Chesneau 9 – Borța 6, Marc (cpt) 6, Ion 7, Cherecheș 6 – Biceanu 6, Piper 5 (30 – Ciucureanu 6) – Deac 6 (30 – Llullaku 6), Rosado 7 (34 – Lazăr 6), Dumitru 6 (87 – Cocoș) – Hergheligiu 6.5. Colectiv tehnic: Claudiu Niculescu (antrenor principal), Cornel Dobre și Viorel Ferfelea (antrenori secunzi), Florin Matache (antrenor al portarilor).

Au arbitrat: Marius Chițu 5 (Târgoviște) – Iulian Brânză 7 (Botoșani) și Ramona Udrea 5.5 (Târgu Jiu).

Arbitru de rezervă: Vasile Buzea (București).

Observatori: Marian Lumânare (București), pentru joc, și Teodora Albon (Cluj-Napoca), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Vajushi (39), Țicu (39), Bratu (50), Borța (59), Hergheligiu (82), Cristian Bălașa (manager sportiv; 83), Lazăr (84). 

Petrolul Ploiești nu va juca în apropiata etapă intermediară a play-out-ului, deoarece – reamintesc – adversara sa, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, evoluează, în aceeași zi, pe 14 aprilie 2021, la Craiova, cu CSU, în manșa tur din semifinalele Cupei României. Pol Roigé Rodríguez și coechipierii lui vor reveni în competiție sâmbătă,  17 aprilie, la ora 12.30, acasă, contra SCM Gloria Buzău, meci transmis în direct de Digisport, Telekomsport și Look, al doilea la rând din play-out al „galben-albaștrilor”, după ce acela de la Reșița s-a văzut live pe FCP TV.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)