Numele de cod al eșecului de la Clinceni al Petrolului: „ROBERT”! S-a spulberat și mitul invincibilității în campionat al lui Tavi Grigore

Dragos Trestioreanu -

Numele de cod al eșecului de la Clinceni al Petrolului: „ROBERT”! S-a spulberat și mitul invincibilității în campionat al lui Tavi Grigore

Joia trecută, după remiza cu goluri de pe arena Ilie Oană a Petrolului cu UTA, scor: 2-2, „lupii” trecuseră pe primul loc al ierarhiei Ligii a II-a, însă, până la finele etapei a XVIII-a, au căzut pe a treia poziție. Cea de pe care astăzi, 27 noiembrie 2018, a abordat derbiul din deplasare cu Academica Clinceni. O echipă ilfoveană fără nume bine cunoscute sau, mă rog, cu mult mai puține decât cele ale adversarilor. Dar și una care a avut un tur de campionat foarte interesant, cu prezențe dese pe podium, ba chiar și pe cea dintâi treaptă a acestuia. Un succes, azi, al trupei lui Octavian Grigore, și în perspectiva următorului duel oficial, cel de sâmbătă, de la Ghermănești, cu Sportul Snagov, ar fi fost mană cerească pentru ploieșteni. Însă, după o repriză așa și așa, terminată totuși numai bine, mai precis cu un gol marcat în minutul 43, petroliștii au mers la pauză în avantaj. Urmarea? Un… horror!

Meciul de pe „Arena 1” din complexul sportiv de la Clinceni, dintre Academica și FC Petrolul, poate fi descris foarte simplu. Un debut de meci la îndemâna gazdelor, care au avut două ocazii mari, prin Vasile Olariu (lovitură cu capul peste buturi, din „6 metri”) și Andrei  Șut (un… șut în bara verticală dreaptă, de la marginea careului mare), o superioritate ce-a durat vreo 20 de minute, după care găzarii au pus stăpânire pe joc, au dominat, cam steril, e adevărat, și au intrat la vestiare, pentru sfertul de oră de relaș, cu un avantaj de un gol, datorită inspirației tânărului Robert Grecu. Un Robert cu noroc, atunci, pentru Petrolul, fotbalistul detașat de la Viitorul „confiscând” un balon expediat în cross, de pe linia careului mare, de Ștefănescu și săltându-l pe junele Vâlceanu, de la 8 metri, puțin lateral, după ce a fost scos din ofsaid de plasamentul greșit al căpitanului gazdelor, Răzvan Patriche. Cu două minute înainte de fluierul final al primei reprize, reușita mijlocașului dreapta a fost oxigen curat pentru coechipierii săi!

Cu 1-0 pe tabelă, cu un prim „11” având CV net peste cel al ilfovenilor, cu un antrenor neînvins în niciun meci de campionat la Petrolul, nici în Liga a IV-a, nici în turul Ligii a III-a, nici în cele șase meciuri din această primă jumătate a întrecerilor din Liga a II-a, Tavi Grigore, nici cel mai pesimist fan al Petrolului, ca și nici cel mai optimist suporter al Clinceniului, nu ar fi crezut într-o remontadă. Și, culmea, reușită de cine? De-un „puști”, Robert Ion! Un Robert cu… ghinion, de data aceasta, pentru „galben-albaștri”! Fazele din care s-a făcut de 2-1 merită tratate mai pe larg, pentru că acestea continuă să devoaleze limitele incredibile ale unei defensive. Unele pe care se pare că antrenorul preferă să… nu le vadă și să bage capul în nisip! Absența, lui Antoche, suspendat, se știa. La Brazi, un alt stoper, Prunescu, cred că a… dat în foc de la atâtea ședințe de pregătire. Dar motivarea lui – includerea măcar într-un lot de 18 – tot nu se face! Refuz să cred că nu-i la 100% fizic, în prezent. S-ar putea invoca, eventual, dar nu e cazul totuși la un fotbalist cu vechimea lui, lipsa unei relații cu unul dintre colegii din apărare, alături de cei din efectivul actual prinzând doar un meci, cel de la Strejnicu, amicalul cu Baloteștiul, din vară. Însă, asta ar fi o scuză de… salon. Refuz să cred astfel și că Jean Prunescu, și sculat din somn la 12 noaptea, ar putea fi mai slab, acum, decât Lucian Cazan! Cel care a avut vină la ambele goluri ale lui Robert Ion, din minutele 53 și 65.

Mai întâi, Bogdan Barbu – fostul echipier al defunctei Fortuna Poiana Câmpina – a avut o minge care a ajuns la Ghinga, dar abia revenitul după o lună și jumătate de pauză forțată i-a… trimis-o înapoi pe stânga ex-jucătorului de minifoptbal de la Chedra-Tax Doelpan, urmând o centrare a acestuia, pe care tânărul Ion a „înțepat-o” spre colțul lung, de la 7 metri, profitând de marcajul larg al experimentatului Cazan și de plonjonul tardiv al lui Tordai. Era 1-1, deci destul timp pentru un alt gol al Petrolului în poarta lui Octavian Vâlceanu, goal-keeper-ul cu față de copil al Academicii. A picat, e adevărat, un gol, însă tot în cea a apărătorului buturilor pe care Gică Hagi l-a trimis la Ploiești să aibă – musai? – mai multe meciuri în picioare! Tot de pe stânga, acolo unde Olaru nu-și mai vedea capul de atâtea acțiuni adverse, bărbosul Horșia a centrat înalt spre dreapta, Cazan a sărit aiurea pe lângă balon, care a ajuns la Olariu, căzut pe gazon, dar apucând, cu un… semiluft, să-l împingă spre Robert Ion, lăsat liber de Ghinga, venit să-l blocheze pe atacantul Clinceniului, împreună cu coechipierul Tordai. Simplă formalitate și, firesc, 2-1, care avea să fie scorul final, spulberându-se astfel și mitul antrenorului neînvins în campionat, pe banca Petrolului, al lui Octavian Grigore, ca și căderea de pe podium a „lupilor” pe prima treaptă de sub acesta, învingătorii locali luându-le locul învinșilor! Ce șoc!

De data aceasta, arbitrajul a fost bun, deci nu există vreo scuză care să fie invocată pentru înfrângere, atâta vreme cât și toate datele statistice au fost favorabile echipei lui Tavi Grigore, cel depășit pe final de joc, în privința unor schimbări ce trebuiau a fi făcute mai devreme. Înfrângerea nu-i un capăt de țară, cum nu ar fi nici cea, eventuală, din runda viitoare, capăt de țară rămâne lipsa de implicare totală, „escamotarea” valorii – continui să cred că există, totuși – unora dintre cei cu L1 în CV, detașarea chiar a lor față de ceea ce se întâmpla pe terenul desfundat de la Clinceni. Bref, indolența lor! Dacă, acolo, în fața unor „copii”, îndeosebi, și având 1-0 la pauză, nu se câștigă, atunci cum să se mai viseze la promovare? Nu ar fi un nonsens? S-ar putea visa numai dacă, la iarnă, în pauza competițională, ar fi adus, cu orice preț, Edi Iordănescu, cu 4-5 fotbaliști care să „moară” pentru el, pe „Ilie Oană” și oriunde! Nu cum au făcut-o cei aduși de Leo Grozavu, continuând s-o facă și cu Tavi Grigore! Asta cred! Bineînțeles, profesionism adevărat nu se va face cu bani mai pe sponci!

ACADEMICA: Vâlceanu 7 – Achim 7 Răuţă 7, Patriche (cpt) 6.5, Dobrescu 7 – Şut 7, Barbu 7.5 (89 – Gheorghe) – Mihalcea 6.5, Ion 8.5 (85 – Şandru), Horşia 7.5 (69 – Găină 6.5) – Olariu 7.5. Colectiv tehnic: Ilie Poenaru (antrenor principal), Costin Curelea (antrenor secund), Adrian John Ene (antrenorul portarilor).

FC PETROLUL: Tordai 5.5 – Olaru 5.5, Ghinga 5, Cazan 4, Ţigănaşu 5 – Chindriş 6, Danci 5.5 (69 – Ciocâlteu 5.5) – Grecu 7.5 (73 – Velisar 5.5), Marinescu (cpt) 7, Ştefănescu 7.5 (78 – Popescu) – Arnăutu 6. Colectiv tehnic: Octavian Grigore (antrenor principal), Mugurel Cornățeanu (antrenor secund), Vasile Șleam (antrenorul portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic).

Au arbitrat: Marian Barbu 7.5 (Făgăraş) – Bogdan Velicu 7 (Bucureşti) şi Marius Cristian Marchidanu 8 (Brăila).

Arbitru de rezervă: Marius Chiţu (Târgovişte).

Observatori: Ştefan Donciu (Sfântu Gheorghe), pentru joc, și Bogdan Zanfirescu (Botoşani), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Marinescu (12), Bolboașă (13; de pe bancă), Achim (24), Chindriș (25), Arnăutu (27), Barbu (44), Ion (65), Găină (80). 

După reușita de 2-1, Robert Ion, avându-l alături pe coechipierul Vlad Mihalcea, un fost stelist, a alergat spre galeria Petrolului, cifrată la mai bine de 100 de ultrași, și și-a pus, ironic, ca și coechipierul lui, mâinile la urechi, motiv pentru centralul divizionar A, Marian Barbu, să-i arate autorului golului un bine meritat cartonaș galben, pentru manifestare excesivă a bucuriei. Așa cum sună… limba de lemn din domeniu!

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.digisport.ro