O altă premieră absolută în meciurile amicale ale Petrolului din pauza competițională de iarnă: cea dintâi remontadă! „Lupii” au „întors” speranțele de viitor de la Steaua Roșie Belgrad și au câștigat pe merit

Dragos Trestioreanu -

O altă premieră absolută în meciurile amicale ale Petrolului din pauza competițională de iarnă: cea dintâi remontadă! „Lupii” au „întors” speranțele de viitor de la Steaua Roșie Belgrad și au câștigat pe merit

Am rămas dator cu obișnuitele comentarii de după un meci-test al Petrolului din perioada precompetițională de iarnă, mai exact cel contra liderului Ligii a II-a din Serbia, o formație având o denumire insolită: FK Grafičar Beograd (în traducere, Graficianul/Artistul Grafic din Belgrad). Este o grupare amatoare veche în țara vecină, un club care, în 2017, a semnat un acord cu celebra Crvena Zvezda (Steaua Roșie), pentru a-i roda, la Grafičar, pe tinerii fotbaliști ai rivalei lui Partizan. De altfel, în compania Petrolului, sârbii au aliniat o echipă cu o medie de vârstă de 21-22 de ani, cu localnici și numai doi străini, altfel interesanți, adică un mijlocaș central din Kenya și unul ofensiv din Gambia. Mai sunt în lot și fotbaliști cu dublă cetățenie, îndeosebi și ale altor țări ex-iugoslave, dar și unul deținând-o, pe lângă cea sârbă, și pe cea din Kazahstan!

Interesant este că a fost ales să poarte banderola un fotbalist provenind de la Steaua Roșie „U 19”, acum în vârstă de numai 20 de ani, longilinul fundaș central creț Strahinja Erakovic! Diferența de medie de vârstă, ca și numărul mai scăzut de zile până la redebutul în competiția națională, și-a spus cuvântul, băieții lui Costel Enache fiindu-le superiori adversarilor de la Side, fapt confirmat și de remontada – premieră absolută în această pauză de iarnă a campionatului eșalonului secund – petroliștilor, după ce Stefan Ficovic îl învinsese pe Raul Avram în minutul 6, din două încercări. La prima, goal-keeper-ul Petrolului a avut o intervenție la sacrificiu, din situație de „unul la unul” cu mijlocașul ofensiv de 21 de ani al trupei din Belgrad, la 7 metri de buturi, dar pe reluare a fost învins. Deschiderea scorului a venit dintr-o fază în care flancul stâng juvenil al ploieștenilor a fost ușor depășit, așa cum s-a mai întâmplat, de altfel, în cele două cantonamente din Turcia.

Echipa vădit mai bună, Petrolul a restabilit repede egalitatea pe tabelă, Derlis David Meza Colli (10) transformând cu fentă un penalti just acordat la un fault în careul mare al lui Erakovic asupra lui Ștefan Blănaru. Din nou activ și de data aceasta, chiar dacă tot nu a marcat, cărășeanul a făcut o cursă impetuoasă, după pasa de urmărire a lui Mihai Nițescu, și i-a luat fața jucătorului semănând puțin cu David Luiz,cel care l-a trântit aproape de buturile sârbilor! În restul timpului alocat primului mitan, tot „lupii” au fost la cârma jocului, dar au „amânat” decizia finală pentru partea a doua a testului. Dar, nu e mai puțin adevărat și că același Blănaru a acuzat neacordarea a încă unui penalti, la un presupus henț în suprafața de pedeapsă a adversarilor. Centralul armean o fi considerat că o lovitură de la „11 metri” o fi fost prea mult pentru Petrolul, astfel că, nici la faultul clar de pe linia de fund a terenului, tot în careul mare, al unui fundaș sârb asupra lui Gabriel Deac, în repriza a doua, a avut tot orbul găinii!

Însă, în minutul 77, atunci când fragilul Mario Bratu a fost dărâmat în lateral stânga de către un mult mai puternic adversar, a trebuit să se dicteze lovitură liberă directă, executată, sus, la bătaie, de căpitanul Laurențiu Marinescu, pentru săritura de… fundaș central a lui Cristian Sîrghi, cel care l-a executat, cu o lovitură de cap trimisă pe mijlocul porții, pe Nemanja Stanojevic, apărătorul buturilor în vârstă de 19 de ani al echipei Grafičar. Gălățeanul a înscris pentru prima oară pentru echipa lui din vara trecută! Cum, până la finalul întâlnirii amicale, nu s-a mai întâmplat mare lucru pe gazon, FC Petrolul a obținut primul succes din al doilea stagiu de pregătire din Turcia, 2-1 (1-1), după 1-1 și 0-0 cu FK Nijni Novgorod, respectiv FK Habarovsk, ambele divizionare secunde din Rusia. Absent de ceva vreme, Younes Hamza a fost trimis pe teren în ultimul sfert de oră, dar nu și Armando Vajushi, albanezul refăcându-se după problemele musculare avute la Side, absența lui afectând clar jocul de pase al Petrolului, dar și eficacitatea atacului! Altfel, se observă că prezența lui Andrei Răuță în defensiva ploieștenilor este un câștig, el remarcându-se indiferent de perechea dictată de Costel Enache, omogenizarea efectuându-se, deci, rapid. În mod normal, Enache, antrenorul principal, ar cam trebui să aibă în minte aproape tot primul „11” de la meciul cu Dunărea Călărași, de pe arena Ilie Oană. Cu sârbii, i-a folosit pe următorii jucători: Avram – Bărboianu (36 – Țicu), Olaru (75 – Constantinescu), Răuță (62 – Sîrghi), Manolache (62 – Nicolae) – Pierce (62 – R. Enache) – Deac, Meza Colli (75 – Younes), Nițescu (75 – Marinescu), Roigé Rodríguez (46 – Bratu) – Blănaru (62 – Arnăutu).

Foto: www.fcpetrolul.ro