O altă vinere; un alt meci pe teren neutru, în Liga 2, pentru FC Petrolul! Cu Metaloglobus, se joacă pe actuala arenă Geto-Dacica

Dragos Trestioreanu -

O altă vinere; un alt meci pe teren neutru, în Liga 2, pentru FC Petrolul! Cu Metaloglobus, se joacă pe actuala arenă Geto-Dacica

De două săptămâni, Petrolului i-a revenit onoarea de a combate în meciul de debut al unei etape din campionatul Ligii a II-a de fotbal. A început sâmbăta, acasă, cu Sportul Snagov, dar apoi a venit rândul celui dintâi meci oficial desfășurat pe teren neutru, la Chiajna, cu „gazda” CS Balotești, disputat vinerea. După șapte zile, iar acasă, cu Pandurii Târgu Jiu, și din nou vineri, pe 24 august 2018, tot de la 18.00, încă un joc de campionat desfășurat pe-un alt teren neutru!

Astăzi, pe actualul stadion Daco-Getica, redenumit astfel după ce celebrul club italian Juventus Torino l-a obligat, prin instanță, pe cel retrogradat în această vară din Liga 1 să-și schimbe numele, Metaloglobus București va fi „gazda” trupei ploieștene aflate pe podium. Beneficiind de un stadion mic, în cartierul Pantelimon, și anticipându-se că la meciul de debut al rundei a IV-a suporterii ploieșteni vor veni în număr mare pentru a-și susține echipa de suflet, oficialii de la Metaloglobus au băgat mâna în buzunar și au plătit nu numai pentru organizarea jocului, ci și pentru chiria de la „Daco-Getica”! Iar asta, au declarat ei, din respect pentru fanii „lupilor galbeni”! Fără discuție, din punctul de vedere al oaspeților de azi, decizia bucureștenilor a fost una excelentă, stadionul din „Colentina”, cu iarbă naturală, ci nu artificială, ca în „Pantelimon”, fiind sigur mai pe placul „galben-albaștrilor”. Interesant este că clubul păstorit de Ionel Ciuclea, a cărui echipă, mai sus-nominalizată, le va avea drept adversare în acest sezon pe ambele combatante de pe arena proprie, a acceptat solicitarea!

Prezența pentru al doilea an consecutiv a Metaloglobusului în eșalonul secund a fost facilitată, după retrogradarea din vară, de retragerea din întreceri a celei mai bine clasate formații ilfovene din sezonul trecut, CS Afumați. Cea care, din motive financiare, a cerut să fie coborâtă un eșalon! Astfel, fiind prima de sub linie, adversara din etapa actuală a Petrolului a solicitat – și a primit aviz favorabil din partea FRF – să fie reîncadrată în Liga a II-a. Motiv pentru care însă lotul a fost alcătuit târziu, antrenorul pus și el la fel, explicații și pentru doar un punct acumulat după trei etape, ca urmare a două eșecuri în deplasare, 0-2 la Târgu Mureș, cu Universitatea Cluj, și scor identic în deplasarea trecută de la FC Argeș Pitești, între aceste meciuri intercalându-se o remiză pe propriul teren, 1-1 cu nou-promovata Aerostar Bacău. Pe arena Nicolae Dobrin, din Pitești, trupa pregătită de Bogdan Andone, ajutat de fostul stelist Gigel Coman, a dat totuși o replică bună, gazdele deschizând scorul devreme, printr-un penalti transformat de către fostul petrolist Vasile Buhăescu, și stabilind rezultatul final cu puțină vreme înainte de ultimul fluier, dar după un fault în atac clar, nesancționat de arbitru. Oaspeții au avut însă câteva oportunități de a egala. Între timp, efectivul lor s-a mai întărit, la Metaloglobus, în primul „11”, evoluând doi interesanți jucători de culoare, un mijlocaș central și un fundaș stânga puternici, a fost împrumutat un sezon, de la Astra 2, mijlocașul Sebastian Culda, a mai venit un fundaș central din Prahova, Bogdan Panait, cel care a părăsit-o, amiabil, pe campioana județeană en-titre, CS Blejoi, la care apucase să fie legitimat, se vorbește despre înregimentarea altui mijlocaș, Costin Lazăr, plecat cu scandal de la FC Voluntari, tot de la acest club mai fiind adus tânărul Vlad Petru Gâsă. Una peste alta, Metaloglobus nu va mai fi cu siguranță chiar un adversar floare la ureche pentru Petrolul.

Fără a putea folosi dintre străini decât pe Neziri, și el începând meciurile pe bancă până acum, Acosta și Tamuz fiind inapți de joc și cine știe când vor fi gata de a intra pe teren, cu siguranță că Leo Grozavu se va orienta asupra unei formule de început 100% autohtonă. S-a refăcut după o răceală, care l-a ținut în afara lotului la meciul de acasă cu Pandurii, Grecu – cel apreciat superior francezului Gil Lawson, trimis deja acasă -, s-ar putea să fie readus în primul „11” Plămadă, urmând a fi cel puțin ciudată lăsarea lui pe bancă și la partida cu Metaloglobus, poate că va fi încercat mai mult atacantul „U 21” Nica, cel care despre care se zvonește că ar avea un salariu care l-ar obliga să joace. Și să joace bine! Poate va fi folosit Ghinga pe postul lui favorit, de „închizător”. Poate că Antoche, prezent la antrenamente normale, ar reveni pe gazon. Poate că, după trecerea a trei săptămâni de la debut, traseele de joc s-au mai imprimat în memorie. Poate că o țară întreagă va vedea un joc mai plăcut ochiului din partea Petrolului, duelul fiind transmis live de posturile de televiziune Digisport, Telekom Sport și Look, de la ora șase seara. Una peste alta, într-un moment în care ultrașii sunt în conflict deschis cu președintele executiv al clubului găzarilor, Cristi Vlad, un meci bun putând, posibil, a mai îndulci puțin situația actuală, care este de-a dreptul delicată.

Deși este vorba, practic, despre o partidă ce va opune unei… retrogradate o nou-promovată în Liga a II-a, Comisia Centrală de Arbitri a delegat o brigadă având la centru un cavaler al fluierului obișnuit al confruntărilor de prim eșalon, covăsneanul Lucian Rusandu, din Sfântu Gheorghe. El va fi asistat, alc ele două linii, de Adrian Mărginean (Aiud) și Florian Alexandru Vişan, din Galați, al patrulea membru fiind din București și se numește Nicolae Breoi (București). Observatorul de joc va fi un moldovean, Bogdan Gheorghiță (Vaslui), iar cel de arbitraj – localnicul ex-central Andrei Ioniță.

Foto: Youtube, www.fcpetrolul.ro și www.liga2.ro