Este 2024, deci, la revedere, remiză albă de anul trecut! Brazilianul Jair a adus victoria Petrolului, pe final de meci, în dauna unui Dinamo, care apăra în mod bizar… remiza albă!

Dragos Trestioreanu -

Este 2024, deci, la revedere, remiză albă de anul trecut! Brazilianul Jair a adus victoria Petrolului, pe final de meci, în dauna unui Dinamo, care apăra în mod bizar… remiza albă!

Un derbi – Petrolul versus Dinamo 1-0 (0-0), în prima zi a weekend-ului în curs – care a fost odată și se dorește să fie nemuritor; drept dovadă și cel de aseară! Pe o vreme de iarnă sadea, așa cum și trebuia în ianuarie, „Ilie Oană” a fost curățat de pe la prânz. S-au făcut și fotografii pe gazonul abia vizibil. Și făcutul pozelor, și starea terenului – mai prin iarna lui 2012 arătând cu totul altfel! – mi-au amintit de trecut și de obiceiurile de-atunci. Dar asta-i, știți cum se spune, altă gâscă în altă traistă. Era frig de dimineață, a fost și la prânz, și după-amiază, darămite seara spre noapte. Și totuși, suporterii Petrolului, din peluze și tribune, au venit la stadion, pentru a-și susține favoriții, dar și a oferi o replică superioară, nu numai numeric, ultrașilor lui Dinamo, cei care s-au înghesuit în colțul din dreapta P2, la locul oaspeților. Și vocal i-au denumit, și ca bannere afișate, dar mai ales ca show pirotehnic (vezi mai jos).

Este clar că, la meciurile cu granzii, mai mult sau mai puțin scăpătați ori privilegiați, din capitala țării, indiferent de anotimp arena cea frumoasă din Ploiești se umple și… fierbe, 90 din 90 de minute, sau, cazul de sâmbătă, 101 din 103! De ce nu se întâmplă la fel și cu echipele din provincie, repet, este o altă gâscă în altă traistă. Dar, nu cumva ceva care ține de prezența sau mai degrabă absența culturii de profil? Trebuie schimbată această mentalitate păguboasă, fără doar și poate! În caz contrar, și Petrolul, și iubitorii fotbalului locali, de la mare la mic, familii întregi, au numai de pierdut!

Două momente, unul trist, altul onorant, au prefațat primul fluier auzit la startul meciului dintre Petrolul și Dinamo. Ambele în același ger, care îngheța sufletele: momentul de reculegere în memoria celor doi foști componenți ai FC Petrolul original trecuți în neființă luna aceasta, Decu Crângașu, membru fondator al ACS Petrolul ’52, și Gheorghe Andrei, respectiv premierea celui de-al doilea căpitan, olandezul Bart Meijers, de către vechiul site al suporterilor  doarpetrolul.ro pentru titlul de „cel mai bun jucător din 2023”, echipat în galben-albastru. Și-a urmat încleștarea de pe un teren descris de căpitanul lui Dinamo, veteranul Răzvan Patriche, ca fiind înghețat și… moale. Aș zice că mai degrabă era o clisă gri-bej, înspicată cu albul urmelor de zăpadă scăpate de sub lopețile voluntarilor. Pe scurt: greu de tot să joci pe așa un teren și pe așa un ger!

Florin Pârvu și omologul croat de pe cealaltă bancă, Željko Kopić, au optat, din primul minut, asupra unor distribuții ghicite deja în avancronica din www.gazetaph.ro, nefiind totuși prea complicat. Unica excepție a fost titularizarea lui Domagoj Pavičić, un compatriot al tehnicianului „câinilor” sosit de numai trei zile la București. Chiar și așa, mijlocașul central a arătat pentru ce a fost lăsat tot meciul pe teren, asta chiar dacă unii „elitiști de profesie” l-au criticat la greu. Bănuiesc că așteptau de la croat să descarce vreo „basculantă” de goluri în poarta lui Lukáš Zima! Pârvu nu a început cu Ismaël Diomandé, preferându-l pe Seto ]n locul lui, și cred că bine a făcut, fiindcă la mijloc a fost nevoie de „cărat pianul”, ci nu de „cântat la pian”. În rest, formule clasice, ce s-o mai lungesc….

După minute în care s-a observat nu numai tatonarea, fără cine știe ce ocazii de poartă, firesc, o singură fază a provocat discuții, mai precis cea din minutul 2. Alexandru Musi a scăpat, atunci, cu Josué Homawoo, în partea stângă a careului mare, în sensul de atac al Petrolului. Nu a fost un duel umăr la umăr, fundașul central dominându-l la înălțime pe vârful fals al Petrolului. Unul care alterna acest post cu Grozav, cel ce nu avea să fie prea… grozav, în acest derbi. Musi cade din contact și cere penalti. Reluările arată că se putea da, iar fostul arbitru FIFA Ion Crăciunescu a declarat că musai trebuie acordat! O primă bilă neagră, deci, pentru actualul având același ecuson, Marian Barbu. Pe care, e drept, nici asistenții nu l-au prea ajutat de-a lungul partidei. După sfertul de oră de debut, Dinamo a pus stăpânire pe posesie, culmea. Însă, fără ocazii de gol. Asta în timp ce Petrolul le avea, grație unor contraatacuri tăioase devenite parcă „marcă înregistrată”.

Contraatacul lui Doua a amintit de cel al lui Meijers de pe arena „Ion Oblemenco”, din toamna trecută, din meciul contra CSU Craiova. Dar, și atunci, altruismul a „stricat” două oportunități mari de a se marca. Finalul de primă repriză, cu Dinamo, era să aducă, ce să mai vorbim, exact ceea ce nu a adus judecarea fazei din minutul 2. Cu 180 de secunde înaintea scurgerii timpului regulamentar, același Musi, care i-a tot dat dureri de cap lui Patriche, în toată cea dintâi repriză, de altfel, l-a forțat pe bucureștean să facă un tackling, după un „umăr la umăr”. A fost corect atacul, atingându-se inițial mingea, dar apoi alunecarea „sanie” l-a trântit în careul mare, aproape de linia de fund a terenului, pe tânărul „lup”. Barbu a arătat decis punctul cu var, dar din… VAR i s-a cerut totuși să meargă la monitor și s-a dovedit astfel, ulterior, că nu se confirmă afirmațiile precum că orice central chemat de VAR să revadă o fază nu trebuie să schimbe decizia inițială. Făgărășeanul uitați că a schimbat-o, anulând astfel lovitura de pedeapsă! Ca de obicei, după o reluare TV, dintr-un unghi e „11 metri”, dar după alta, din alt unghi, nu-i. Afirm că a fost penalti! Ca și penalizarea lui Zima, ce trebuia decisă după ce cehul a prins, fără dubii, o minge în afara careului mare.

Erorile de arbitraj au continuat, din păcate, și în partea a doua a jocului, trioul Marian Barbu-Mihai Marica-Stelian Slabu, cu primii doi posesori de ecuson FIFA, a avut, cum se scuză colegii de breaslă, o zi mai slabă, nimic altceva! OK, să zicem, deși au fost cam prea multe greșelile! Revenind la jocul propriu-zis, dacă – menținându-și obiceiul arhicunoscut – Florin Pârvu a schimbat târziu, dar bine, aș zice că i-a ieșit până la urmă, deciziile lui Kopić, deși echipa lui avea nevoie de victorie, au surprins, ca să nu zic mai mult. A început să înlocuiască de parcă ținea de… remiza albă! Una către care, așa și părea, se îndrepta și derbiul.

Numai că, având așa o defensivă nesigură, scăpată mereu de sloveno-bosniacul Adnan Golubović, nu avea cum să reziste la infinit. Iar „infinitul” lui Dinamo a fost… minutul 80, atunci când, la o fază în care mingea a a trecut pe la Valentin Țicu, Seniko Doua, Alexandru Ișfan, din nou pe la Doua, cel cu o pasă perfectă dată lui Jair, discret până în acel moment. Brazilianul a șutat superb, pe jos, de la vreo 17-18 metri, în cross, stânga-dreapta, balonul scuturând de apă partea laterală a plasei buturilor bravului de până atunci Golubović. Golul a venit într-un moment în care titlurile de pe siteuri erau poate deja puse, ceva incluzând cuvintele remiză și albă! Era clar totuși că acela care marca primul urma să și câștige. Pe acel teren, o egalare era ca o piatră de moară atârnată de gâtul lui Patriche și al coechipierilor săi, dintre care debutantul din minutul 46, francezul Eddy Gnahoré, a părut o pastișă a lui… Paul Pogba, cel despre care se zicea că i-ar semăna celebrului fotbalist compatriot!  Intuiție perfectă, căci astfel s-a și încheiat derbiul: 1-0! Mă întrebam, în această săptămână, dacă victoriile aduc victorii, oare, înfrângerile ce aduc. Am primit răspunsul sâmbătă, în jur de ora 22.00: eșecurile vin cu… o victorie, atunci când crezi în succes, oricât de târziu ar veni. Nu a fost golul decisiv ca la Rapid cu FCU 1948 Craiova, adică în prelungirile meciului, FC Petrolul – venită din Turcia după un dublu 0-1 – l-a înscris în minutul 80. Și a trecut, drept urmare, de pe locul 10 pe 9. Cu un sfert de ceas mai devreme s-a marcat față de „Giulești”, ajungându-se la urcarea pe poziția cea mai de sus impusă de obiectivul fixat de conducerea „lupilor” – a șaptea! Suporterii Petrolului ar trebui totuși să ignore acest plafon, căci trebuie să știe că, de la locul 6 (inclusiv) în sus, nu arde absolut nimic la tălpi! Cine nu crede asta să-i întrebe pe fanii FCSB-ului, CFR-ului, Rapidului, CSU-lui, ai lui Sepși și ai lui „U”, primele șase clasate din acest moment! Dar, pentru a ajunge acolo, în acest sextet, trebuie să nu existe automulțumirea celor 30 de puncte bifate, ci căutarea și forțarea unui „bis” pe arena pe care Oțelul Galați, viitoarea oponentă de sâmbătă, 27 ianuarie 2024, ora 17.00, nu a câștigat decât o singură dată în sezonul regular actual!

Foto: www.gsp.ro și www.prosport.ro