Primul meci al Petrolului din Superligă care se termină… din minutul 80! Oare, VAR este numai pentru unii arbitri din România, iar pentru alții, nu?!?

Dragos Trestioreanu -

Primul meci al Petrolului din Superligă care se termină… din minutul 80! Oare, VAR este numai pentru unii arbitri din România, iar pentru alții, nu?!?

Cum bănuiam că meciul dintre FC Petrolul și FCV Farul, de vineri seara, de pe arena Ilie Oană, va fi unul (și) cu scântei, iar cel care a fost desemnat să împartă dreptatea pe gazon era unul care – nu îl voi numi, însă! – parcă are alergie la VAR, am ales să urmăresc duelul din fața micului ecran. În tribuna presei, e minunat, cuprinzi ca în palmă terenul, parcă ești în mijlocul suporterilor și te delectezi cu atmosfera făcută de ei, dar scapi, din păcate, reluările TV care te dumiresc în privința fazelor litigioase. Și bine am făcut, că – după o repriză oarecum curată, mai puțin, e drept, unele cartonașe galbene nearătate de o parte și de alta, deși era cazul din plin! – al doilea mitan a fost ce mă așteptam. Adică, a avut parte de destule faze ce meritau să fie analizate cu maximă atenție atât în camera VAR, cât și apoi, mai departe, de către central, la monitorul de lângă tribuna 1. Dar, cum scriam mai sus, când îl delegi pe arbitrul numărul 1 actual din țară, mult lăudat după meciuri din Liga Campionilor sau Europa League, primele două competiții intercluburi continentale, te poți alege, ca spectator, cu o mostră de… „Dumnezeul arbitrilor autohtoni”!

Meciul, pentru cronicar, din motivul de mai sus, nu a avut decât o primă parte adjudecată de justețe de Farul, cu scorul de 2-0, grație flerului și, totodată, talentului unui atacant pur-sânge la nivel de campionat românesc, Denis Alibec. De ce nu a fost la fel și în străinătate cred că numai el o știe! „Dubla” prietenului lui Costin Budescu, (încă) spectator într-o lojă de la „Ilie Oană”, a fost mult gustată de fanii constănțeni și – de ce nu? – de iubitori fotbalului neutri. Mai ales a doua reușită a fost una de senzație, ce să mai! OK, să ne înțelegem bine: repriză excelentă a oaspeților și cea mai slabă a gazdelor, din actualul sezon. Chiar dacă Petrolul a mai suferit, până sâmbătă seară, trei eșecuri.

Dar, un meci, știe și un copilaș, are două reprize. În principiu, ambele au același număr de minute, potrivit regulamentului, numai prelungirile dictate de arbitri diferind. Ei bine, aseară, au diferit și cele „regulamentare”. De ce? Pe fondul unei dominări, implicit a unei presiuni tot mai intense, a Petrolului, cu Farul trăgând de timp – o spune Tamaș, brașoveanul explicând și că arbitrul a amenințat, de la bun început, că dacă i se va da „direcția VAR” de către vreun jucător, atunci îi va arăta cartonașul galben! -, o decizie avea să… încheie meciul! Da, la scorul de 1-2, fotbalistul menționat mai sus reducând, între timp, relativ repede la reluare, din handicap! Vă veți putea, desigur, întreba cum adică s-a încheiat?!? Cu Farul, este greu 11 la 11, darămite 10 la 11, așa cum a apreciat, dând dovadă de exces de sensibilitate, arbitrul meciului. Acesta l-a eliminat pe Irobiso, ca urmare a două cartonașe galbene arătate în decurs de nici 15 secunde! Nu contest că nigerianul s-a dovedit cam guraliv, dar au mai fost și alții, fără să fie pedepsiți la fel, în alte meciuri. Dar, de ce a fost atât de vehement golgheterul „lupilor”?

Simplu, Irobiso a protestat pentru că, măcar la faza în care Grozav – pătruns în careu – cade în 15 metri, părând a fi împins din spate de către un adversar, trebuia consultat VAR-ul! Mai ales, câtă vreme același arbitru fusese dovedit că făcuse unele greșeli într-un derbi local, din Superligă, făcând atunci un „joc de uite VAR-ul, nu e VAR-ul”. Și-a fost și tras, pentru o vreme, pe tușă, din acest motiv. Deci, firesc ar fi fost, în eventualitatea în care i s-ar fi semnalat din cameră, să lase orgoliul la o parte și să dea o fugă până la monitor. Nu-i strica deloc. Cu siguranță, dacă dădea sau nu penalti, Irobiso nu s-ar fi comportat la fel. Cu un cartonaș roșu primit, în minutul 79, de vârful de lance al echipei, pentru FC Petrolul s-a… terminat meciul în minutul 80. Asta deși a atacat și după aceea, a mai avut ocazii, putea să și egaleze, ceea ce în 11 contra 11 cred că ar fi și făcut-o. Nici nu a mai contat astfel golul lui Sali din minutul 90+4 – apropo, au fost arătate trei minute de la margine, ca prelungire! – care a consfințit rezultatul final: 3-1 pentru liderul solitar din acest moment, FCV Farul. Contează însă că, pentru cel puțin două etape, dacă nu și mai mult, Irobiso va sta în tribună, iar Nae Constantin rămâne fără atacantul de bază. Însă, ce-i va păsa de așa ceva arbitrului? Numai Seniorului Mircea Dridea, președintelui executiv Costel Lazăr, poate și lui Sandu Boc, cel care a dat lovitura de începere onorifică, cu toții aflați într-o lojă de la „Ilie Oană”, împreună cu selecționerul Edward Iordănescu și staff-ul acestuia. Printre care se afla și un fost tehnician al defunctei SC FC Petrolul, craioveanul Ionel Tersinio Gane.

După meciurile oficiale ale echipei naționale a României, din Finlanda, respectiv cu Bosnia-Herțegovina, FC Petrolul va prinde, mai mult ca sigur, încă două partide pe terenuri neutre, în Cupa României, contra CSC Șelimbăr, respectiv în Superligă, la CFR Cluj. Prima joacă, de la un timp, pe stadionul din Râmnicu Vâlcea, iar a doua urmează să aleagă arena care o va găzdui, deoarece a sa va suporta schimbarea gazonului, afectat de o ciupercă. Petrolul va deține, într-un asemenera caz, recordul de jocuri oficiale pe terenurile neutre ale gazdelor, după cele de la Mediaș, cu Universitatea Cluj și, respectiv, FC Hermannstadt Sibiu, de la Târgu Jiu, cu FC U 1948 Craiova, și de la… Ploiești, contra Chindiei Târgoviște!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.prosport.ro și www.orangesport.ro